Connect with us
"
"

Cultură

Curiozități despre serialul „Lost in Moldova” și aventurile lui Diego

Publicat

pe

PE SCURT

Un tânăr din America se alătură Corpului Păcii în încercarea de a-și recupera iubita. Crede că va ajunge voluntar într-un loc exotic și însorit, dar ajunge într-un sat din R. Moldova. Diego trebuie să se acomodeze cu viața rurală și tot ce înseamnă aceasta: veceu în curte, băile în aer liber, penele de electricitate pe timp de furtună și alte întâmplări neașteptate pentru el. Aceasta este povestea pe care o vom afla în primul sezon al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică îndrăzneață care are nevoie de sprijin financiar pentru a prinde contur.

PE LUNG

Lucia Lupu, una dintre producătorii serialului spune că pentru primele patru episoade ale acestuia este nevoie de 35 000 de dolari.

Echipa de producție a început o campanie de strângere de fonduri pe platforma seednasspark.com acolo unde s-au adunat deja aproape 14 000 de dolari.

Cei care vor să susțină proiectul cinematografic inedit mai pot dona bani. Lucia povestește că ideea serialului „Lost in Moldova” este bazată pe experiența trăită de un american, voluntar Corpul Păcii, care locuiește în țara noastră de doi ani. „John Lewis s-a apropiat de noi într-o zi, când filmam niște scene într-un parc. Ne-a zis direct că are un scenariu și caută o echipă de filmare. Ne-a cucerit cu viziunea sa obiectivă despre Moldova”, spune producătoarea executivă a serialului.

Un serial despre viața autentică la sat

„Lost in Moldova” are scopul de a prezenta viața autentică a satelor din R. Moldova, cu bune și rele. Echipa de filmare nu-și propune să creeze o imagine idilică despre acest pământ, ci să o transmită cât mai realistic posibil, prin ochii unui străin. Diego va schimba viața satului în care se pomenește, iar satul va schimba viața și viziunea lui Diego. Acesta se va pomeni în tot felul de situații haioase, dar și emoționante.

„Tânărul este profesor de engleză la școala din sat. Prezența sa însuflețește mult viața din localitate. El va depăși anumite prejudecăți sau frici personale și același lucru îl vor face și sătenii. Diego va învăța să trăiască în condițiile din satele Moldovei, va crea o conexiune cu copiii din școală, se va împrieteni cu ei, va petrece alături de săteni la nunți și va ține toasturi”, divulgă Lucia câteva dintre detaliile scenariului serialului.

Lost in Moldova | Concept Trailer

Hey all, check out the concept trailer for "Lost in Moldova"!

Geplaatst door Lost in Moldova op Zaterdag 21 september 2019

Aceasta subliniază faptul că echipa de producție vrea să fructifice partea autentică și irepetabilă a vieții din Moldova și a stilului de viață al sătenilor. „Nu este obligatoriu să trăiești în oraș și să lucrezi într-o corporație ca să ai o viață de succes. Oamenii de la țară își construiesc o viață foarte frumoasă, trăiesc cu demnitate și bucurie. Vom arăta problemele cu care ei se confruntă, dar nu ne vom plânge. Vom ilustra o realitate care ar putea atrage străinii”, afirmă Lucia Lupu.

Enlarge

72632548_143922293642447_7728104349850664960_n
Lucia Lupu, co-producătoarea serialului

Tânăra mai povestește că lucrează, în paralel, la un documentar despre mediu care se axează pe problemele râurilor și apelor subterane din Moldova. „Totul a pornit de la problema râului Bâc și a stației de epurare. Urmăresc un personaj care m-a impresionat prin dedicația lui pentru această problemă. El adună probe și încearcă să demonstreze indiferența autorităților față de mediu. Visul lui este să construiască o pistă de bicicliști care începe din Chișinău și se sfârșește acolo unde se revarsă râul Bâc în Nistru”, punctează Lucia.

Regizorul serialului „Lost in Moldova” este Călin Laur, producătorii executivi – Lucia Lupu și Vlad Bolgarin, iar scenariul este semnat de John Lewis.

Cultură

Lung-metrajele lansate în Moldova în ultimii 10 ani

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În ultimii zece ani, cea de-a șaptea artă – cinematografia – a fost supusă mai multor încercări de resuscitare, în R. Moldova. În 2017, Guvernul a aprobat un Regulament de finanțare a cinematografiei prin care cineaștii primesc bani din bugetul de stat pentru proiecte de film independente. Totodată, a fost lansată prima platformă de film din țară, cinehub.md. În toți acești ani s-au organizat festivaluri de cinema, ateliere, s-au iscat și conflicte și cel mai important, s-au lansat filme apreciate atât în țară, cât și peste hotare.

PE LUNG

Nuntă în Basarabia (2010)

Filmul „Nuntă în Basarabia” a fost lansat oficial în anul 2010 în R. Moldova și România. În anul 2009, însă, a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri internaționale, unde a fost primit destul de bine de critici și public. Printre acestea se numără Montreal World Film Festival, festivalul Timishort de la Timișoara și la festivalul de filme indie Kinoshock din Rusia. La Tallinn Black Nights Film Festival, în decembrie 2009, a fost distins cu premiul special al juriului.

Regia este semnată de Nap Toader, iar pelicula prezintă conflictele reieșite în urma interacțiunii între nuntașii din România și cei din R. Moldova la o nuntă ce are loc în Chișinău.

Pelicula este o coproducție România – R. Moldova, a avut un buget de 500.000 de euro și a fost filmat în întregime în luna iulie 2008, în Chișinău.

La limita de jos a cerului (2013)

„La limita de jos a cerului” este un film lansat în 2013, în regia lui Igor Cobileanski. Scenariul este semnat Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu. Filmul prezintă povestea lui Viorel (Babiac), un tânăr care trăiește într-un orășel uitat de lume din Moldova. Cel mai bun prieten al său, personaj jucat de Voloc, îl târăște după el cu visul său nebun de a zbura cu un deltaplan stricat.

Filmul a fost selectat pentru participarea în mai multe festivaluri cu renume, câștigând mai multe premii, printre care premiul criticii internaționale la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus, Germania, premiul pentru cea mai bună imagine (lungmetraj) și cel mai bun film de debut (lungmetraj) în cadrul Premiilor Gopo 2014 și cel mai bun film de debut în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European din SUA, 2014. De asemenea, pelicula fost propunerea R. Moldova la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2014, dar nu a intrat în concurs.

Culorile (2013)

„Culorile” este un film realizat de Atelierul Sergiu Prodan în regia Vioricăi Meșină, după o idee Paula Erizanu. Pelicula este o dramă psihologică și spune o istorie de dragoste dintre doi tineri, interpretați de actorii Irina Vacarciuc și Ion Guzu. Povestea celor doi este una frumoasă până când începe să-și schimbe culorile.

Realizatorii filmului și-au dorit, ca prin intermediul acestuia, să le vorbească tinerilor despre complexitatea relațiilor și despre cum, uneori, acestea se pot transforma într-un coșmar. Pelicula scoate în evidență modul agresiv în care bărbații își tratează partenerele.

Crimă inocentă (2014)

Este o coproducție România – R. Moldova în regia lui Adrian Popovici. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Constantin Țurcan, Olesea Sveclă, Anatol Durbală. Pelicula spune povestea unui copil de 12 ani, care a fost luat de acasă și trecut peste graniță, pentru că tatălui, fermier sărac, i s-a promis o viață mai bună. Când copilul ajunge într-o casă la periferie, descoperă că a fost vândut ca sclav unei fabrici clandestine, în care se produc artificii. Locul este ca o închisoare pentru cei 20 de copii aduși să lucreze acolo.

Ce lume minunată (2014)

„Ce lume minunată” în regia lui Anatol Durbală este produs de Youbesc Film și Sergiu Cumatrenco Jr. Are la bază un scenariu inspirat din evenimentele controversate din 7 aprilie 2009 fiind dedicat tinerilor uciși și maltratați în timpul protestelor. În prim-plan îl vedem pe Petru, un tânăr basarabean care își face studiile în SUA și care se întoarce în Moldova pentru o scurtă vacanță de Paști. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Igor Babiac și Igor Caras, iar de  producție s-a ocupat Sergiu Cumatrenco Jr.

Pelicula a fost premiată în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film. Printre acestea se numără premiul pentru cel mai bun scenariu la un festival din Paris, cel mai bun film de ficțiune la un festival din Austria și mai multe distincții printre care cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor (ambele câștigate de Anatol Durbală) în cadrul Festivalului de Film Independent din Massachusetts, SUA.

Afacerea Est (2016)

„Afacerea Est” este o altă producție marca Igor Cobileanski. În rolurile principale îi vedem pe actorii Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc și Anne Marie Chertic. Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile.

În 2016, în cadrul Tallinn Black Nights International Film Festival (festival de categoria A) pelicula a câștigat două trofee. Igor Cobileanski a luat premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu, iar Sapdaru şi Puşcaşu au împărțit distincţia pentru Cel Mai Bun Actor.

Anișoara (2016)

Pelicula este o coproducție Moldova – Germania, în regia Anei Felicia Scutelnicu. Anișoara are 15 ani și locuiește într-un sat din Republica Moldova, ascuns între dealuri, într-o vale pitorească. Viața e arhaică și pare calmă în familia formată din ea, bunicul Petru și frățiorul Andrei. Însă vine vara, iar ea trăiește pentru prima dată senzația copleșitoare a primei iubiri. Rolul principal este jucat de Anișoara Morari. Regizoarea menționează că filmul reprezintă viziunea sa asupra unor teme precum copilăria, tinerețea, maturitatea și bătrânețea.

Producția cinematografică a fost prezentată la Munchen, Germania, și în cadrul festivalului de film european din orașul San Sebastian din Spania.

Beautiful Corruption (2018)

Filmul, în regia tânărului Eugen Damaschin, are drept scop „deșteptarea conștiinței” cetățenilor R. Moldova. „Beautiful Corruption” este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale, concentrate într-un singur erou. În goana după dreptate, protagonistul decide să recurgă la niște metode nu tocmai legale. „Sper foarte mult ca acest film să trezească unele întrebări în capul spectatorului, să-l împingă spre reflecția – de ce suntem acolo unde suntem”, spune Damaschin.

În film îi vedem pe actorii Igor Babiac, Ion Borș, Valeriu Andriuță, Silvia Luca, Igor Chistol. Pelicula a fost nominalizată la premiile Academiei Ruse de Film „NIKA”, la categoria „Cel mai bun film din țările CSI și Georgia”. În vara acestui an, regizorul a decis să ofere acces liber publicului larg la film și să încarce pelicula pe Youtube. „Scoatem filmul acum pentru că situația din țara noastră are nevoie de un impuls, în special de un impuls moral”, a precizat acesta.

Resentiment (2019)

„Resentiment” este o producție regizată de Natalia Shaufert, devenită cunoscută publicului datorită scurt-metrajului „Ana” pe care l-a realizat în anul 2012 și pentru care s-a ales cu premiul Cel mai bun regizor în cadrul Festivalului Internațional de Film din Dubai. De această dată, Natalia abordează conflictul transnistrean. În rolul principal o descoperim pe Galina, personaj jucat de actrița Dana Ciobanu, care este în căutarea iubirii și întâlnește un soldat „bun doar pentru război”. În roluri îi mai vedem pe Anatol Durbală și Mircea Marco. În acest an, pelicula a fost inclusă în competiția Festivalului Internațional „Premiera Moscovei 2019”.

În ultimii zece ani au fost lansate zeci de documentare, filme de scurt-metraj și animații realizate de către cineaștii din R. Moldova. Festivalul Internațional de Film Documentar „Moldox”, Festivalul de Film Documentar „Cronograf”, Festivalul Internațional de Film „RAVAC” sunt platforme care promovează, inclusiv, producțiile cinematografice autohtone. Zilele Filmului Moldovenesc reprezintă un eveniment care familiarizează publicul larg cu peliculele făcute în țara noastră.

Citește mai departe

Cultură

Galerie foto // Toamna în orașul Bălți

Publicat

pe

De către

Bălţi, ca localitate, intră târziu de tot în istorie. Prima atestare documentară se referă la 4 octombrie 1620, când „detașamentele polonezilor au înaintat mai departe și noaptea au ajuns la satul Catranâc, iar pe la amiaza zilei de 4octombrie – la râul Răut lângă satul Bălţi” (Expediţia de la Ţuţora a hatmanului Julkevici).

Enlarge

LLIMG_0137
Foto: Lucia Lupu

O banală împrejurare a făcut ca localitatea Bălți să obțină statut de oraș. După terminarea războaielor napoleoniene, în anul 1818 ţarul Alexandru I inspectează teritoriile anexate de curând. În ziua de 19 aprilie,aflându-se în drum de la Hotin spre Chişinău, rămâne pentru o noapte la Bălţi, care se afla la jumătatea acestui traseu. Între timp au sosit din capitala imperiului curieri, care i-au adus vestea despre naşterea unui nepot (viitorul ţar rus Alexandru II-lea) şi în cinstea acestui important eveniment din familia Romanov, acordă printr-un ucaz împărătesc localităţii Bălţi statutul de oraş.

Enlarge

LLIMG_0105
Foto: Lucia Lupu

În rezultatul reformelor administrative efectuate de administraţia rusească în nou creata gubernie Basarabia, Bălţiul devine reşedinţa judeţului Iaşi ( din 1867 se va numi Bălţi), ce creează premise favorabile pentru tansformarea localităţii într-un important centru administrativ, comercial şi cultural în toată partea de nord a Basarabiei.

Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, la 3 martie 1918, în favoarea unirii Basarabiei cu România. La 3 martie 1918, Zemstva (Consiliul judeţean) din Bălţi a decis Unirea cu  România.

După Unire, Bălţiul devine un important centru administrativ, economic şi cultural. Către 1930 populaţia oraşului numără deja peste 30000 de locuitori. Se pun bazele dezvoltării industriale. În anii 30 sunt atestate : 6 mori, 9 fabrici de ulei, (Bălţiul era cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din România interbelică), 1 de zahăr, 2 de macaroane, 6 de mezeluri, 1 de spirt, 2 de bere. Din domeniul altor industrii decât cea alimentară funcţionau: 3 turnătorii,1 fabrică de mobilă, 1 de parchete, doage etc., 1 de produse de hârtie, 5 de săpun. Se întemeiază mai multe instituţii bancare şi de creditare: Banca Naţională, Banca Românească, Banca Basarabia, Casa de Credit a agricultorilor în jud. Bălţi, Banca Ţăranilor din Basarabia, Banca “Tovărăşia evreiască”.

Enlarge

LLIMG_0150
Foto: Lucia Lupu

Oraşul Bălţi şi-a schimbat de câteva ori statutul administrativ: centru al raionului Bălţi (noiembrie 1940), unitate administrativă (decembrie 1962), municipiu (1994), centru judeţean (1999), unitate administrativ-teritorială de nivelul II (2014).

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării. În componenţa municipiului sînt incluse satele Sadovoe şi Elizaveta. Suprafaţa totală a municipiului este de 7800 hectare, dintre care municipiul Bălţi ocupă 4143 ha, s.Elizaveta – 2677 ha, s.Sadovoe – 980 ha. Municipiul Bălți este situat la o distanță de 138 km de Chișinău.

Citește mai departe

Cultură

O femeie vrea să deschidă o brutărie artizanală la Chișinău: „Aroma pâinii coapte să nu se sfârșească!”

Publicat

pe

De către

De 12 ani, Natalia Matiescu este pasionată de frământarea, ornarea şi coacerea pâinii artizanale. Iuței, Negriței, Sărăței, Mărărei, Chimenței, Crocănței, Colotăcei, Znaki, Crăpăcioasa, Kita, Germană, Pumpernickel, Geamănă, Zengaliskii, Borodinskii  sunt micile ei cărți de vizită. Recent, Natalia a decis să transforme această mare pasiune a ei în ceva mai mare, iar pentru asta are nevoie de susținerea celor care s-au săturat de pâinea de la magazin.

„Îmi doresc un spațiu propriu de gastronomie artizanală unde aroma pâinii proaspăt coapte să nu se sfârșească. Mă puteți ajuta să plămădim această brutărie împreună!”, spune Natalia.

Atelier de coacere a pâinii susținut de Natalia, organizat pentru copii

Așadar, Natalia Matiescu a lansat astăzi o campanie de crowdfunding pentru a colecta fondurile de care are nevoie pentru a deschide o brutărie. Suma de care are nevoie ajunge la 14 mii de dolari americani. „Familia mea a făcut primul pas – a cumpărat o încăpere situată pe strada Dâmbului 24 din Chișinău. Este o clădire goală, la moment. Am nevoie de acești bani pentru a face reparație, pentru a echipa cu tehnica și sculele necesare noua brutărie. Intenționez să procur un cuptor de capacitate mare”, explică antreprenoarea în devenire.

Natalia a declarat, în cadrul unui interviu pentru portalul Odoraș.md, că în procesul de deschidere a brutăriei o sperie unele cerințe și taxele echivalente cu cele la c are sunt supuși producătorii industriali. „Un artizan de obicei nu dispune de bani mari, este mulțumit cu puțin, are măiestria de a manufactura ceva ce-i aduce multă împlinire de altă natură lui și celor ce cumpără, este preocupat să-și perfecționeze manufactura și asta este ceea ce-l face să se trezească dimineață pentru a munci, nu atât pentru sine, cât pentru aproapele său, nu atât pentru trup, cât pentru suflet, așa încât spre seară să fie împăcat cu sine și cu lumea din jur”, a mai spus femeia.

Cei interesați de proiect pot afla mai multe pe pagina campaniei de crowdfunding lansată astăzi.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle12 ore în urmă

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija...

Externe14 ore în urmă

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără...

Social15 ore în urmă

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:17 În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de...

PoliticăO zi în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Cultură2 zile în urmă

Ce spun politicienii și celebritățile care s-au infectat cu COVID-19

PE SCURT Peste 938 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate până astăzi în 199 de țări...

Sănătate2 zile în urmă

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

PE SCURT UPDATE ora 17:30 Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost...

Social2 zile în urmă

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 –...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930