""
Connect with us
"
"

Cultură

Curiozități despre serialul „Lost in Moldova” și aventurile lui Diego

Publicat

pe

PE SCURT

Un tânăr din America se alătură Corpului Păcii în încercarea de a-și recupera iubita. Crede că va ajunge voluntar într-un loc exotic și însorit, dar ajunge într-un sat din R. Moldova. Diego trebuie să se acomodeze cu viața rurală și tot ce înseamnă aceasta: veceu în curte, băile în aer liber, penele de electricitate pe timp de furtună și alte întâmplări neașteptate pentru el. Aceasta este povestea pe care o vom afla în primul sezon al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică îndrăzneață care are nevoie de sprijin financiar pentru a prinde contur.

PE LUNG

Lucia Lupu, una dintre producătorii serialului spune că pentru primele patru episoade ale acestuia este nevoie de 35 000 de dolari.

Echipa de producție a început o campanie de strângere de fonduri pe platforma seednasspark.com acolo unde s-au adunat deja aproape 14 000 de dolari.

Cei care vor să susțină proiectul cinematografic inedit mai pot dona bani. Lucia povestește că ideea serialului „Lost in Moldova” este bazată pe experiența trăită de un american, voluntar Corpul Păcii, care locuiește în țara noastră de doi ani. „John Lewis s-a apropiat de noi într-o zi, când filmam niște scene într-un parc. Ne-a zis direct că are un scenariu și caută o echipă de filmare. Ne-a cucerit cu viziunea sa obiectivă despre Moldova”, spune producătoarea executivă a serialului.

Un serial despre viața autentică la sat

„Lost in Moldova” are scopul de a prezenta viața autentică a satelor din R. Moldova, cu bune și rele. Echipa de filmare nu-și propune să creeze o imagine idilică despre acest pământ, ci să o transmită cât mai realistic posibil, prin ochii unui străin. Diego va schimba viața satului în care se pomenește, iar satul va schimba viața și viziunea lui Diego. Acesta se va pomeni în tot felul de situații haioase, dar și emoționante.

„Tânărul este profesor de engleză la școala din sat. Prezența sa însuflețește mult viața din localitate. El va depăși anumite prejudecăți sau frici personale și același lucru îl vor face și sătenii. Diego va învăța să trăiască în condițiile din satele Moldovei, va crea o conexiune cu copiii din școală, se va împrieteni cu ei, va petrece alături de săteni la nunți și va ține toasturi”, divulgă Lucia câteva dintre detaliile scenariului serialului.

Lost in Moldova | Concept Trailer

Hey all, check out the concept trailer for "Lost in Moldova"!

Geplaatst door Lost in Moldova op Zaterdag 21 september 2019

Aceasta subliniază faptul că echipa de producție vrea să fructifice partea autentică și irepetabilă a vieții din Moldova și a stilului de viață al sătenilor. „Nu este obligatoriu să trăiești în oraș și să lucrezi într-o corporație ca să ai o viață de succes. Oamenii de la țară își construiesc o viață foarte frumoasă, trăiesc cu demnitate și bucurie. Vom arăta problemele cu care ei se confruntă, dar nu ne vom plânge. Vom ilustra o realitate care ar putea atrage străinii”, afirmă Lucia Lupu.

Enlarge

72632548_143922293642447_7728104349850664960_n
Lucia Lupu, co-producătoarea serialului

Tânăra mai povestește că lucrează, în paralel, la un documentar despre mediu care se axează pe problemele râurilor și apelor subterane din Moldova. „Totul a pornit de la problema râului Bâc și a stației de epurare. Urmăresc un personaj care m-a impresionat prin dedicația lui pentru această problemă. El adună probe și încearcă să demonstreze indiferența autorităților față de mediu. Visul lui este să construiască o pistă de bicicliști care începe din Chișinău și se sfârșește acolo unde se revarsă râul Bâc în Nistru”, punctează Lucia.

Regizorul serialului „Lost in Moldova” este Călin Laur, producătorii executivi – Lucia Lupu și Vlad Bolgarin, iar scenariul este semnat de John Lewis.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Galerie foto // Toamna în orașul Bălți

Publicat

pe

De către

Bălţi, ca localitate, intră târziu de tot în istorie. Prima atestare documentară se referă la 4 octombrie 1620, când „detașamentele polonezilor au înaintat mai departe și noaptea au ajuns la satul Catranâc, iar pe la amiaza zilei de 4octombrie – la râul Răut lângă satul Bălţi” (Expediţia de la Ţuţora a hatmanului Julkevici).

Enlarge

LLIMG_0137
Foto: Lucia Lupu

O banală împrejurare a făcut ca localitatea Bălți să obțină statut de oraș. După terminarea războaielor napoleoniene, în anul 1818 ţarul Alexandru I inspectează teritoriile anexate de curând. În ziua de 19 aprilie,aflându-se în drum de la Hotin spre Chişinău, rămâne pentru o noapte la Bălţi, care se afla la jumătatea acestui traseu. Între timp au sosit din capitala imperiului curieri, care i-au adus vestea despre naşterea unui nepot (viitorul ţar rus Alexandru II-lea) şi în cinstea acestui important eveniment din familia Romanov, acordă printr-un ucaz împărătesc localităţii Bălţi statutul de oraş.

Enlarge

LLIMG_0105
Foto: Lucia Lupu

În rezultatul reformelor administrative efectuate de administraţia rusească în nou creata gubernie Basarabia, Bălţiul devine reşedinţa judeţului Iaşi ( din 1867 se va numi Bălţi), ce creează premise favorabile pentru tansformarea localităţii într-un important centru administrativ, comercial şi cultural în toată partea de nord a Basarabiei.

Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, la 3 martie 1918, în favoarea unirii Basarabiei cu România. La 3 martie 1918, Zemstva (Consiliul judeţean) din Bălţi a decis Unirea cu  România.

După Unire, Bălţiul devine un important centru administrativ, economic şi cultural. Către 1930 populaţia oraşului numără deja peste 30000 de locuitori. Se pun bazele dezvoltării industriale. În anii 30 sunt atestate : 6 mori, 9 fabrici de ulei, (Bălţiul era cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din România interbelică), 1 de zahăr, 2 de macaroane, 6 de mezeluri, 1 de spirt, 2 de bere. Din domeniul altor industrii decât cea alimentară funcţionau: 3 turnătorii,1 fabrică de mobilă, 1 de parchete, doage etc., 1 de produse de hârtie, 5 de săpun. Se întemeiază mai multe instituţii bancare şi de creditare: Banca Naţională, Banca Românească, Banca Basarabia, Casa de Credit a agricultorilor în jud. Bălţi, Banca Ţăranilor din Basarabia, Banca “Tovărăşia evreiască”.

Enlarge

LLIMG_0150
Foto: Lucia Lupu

Oraşul Bălţi şi-a schimbat de câteva ori statutul administrativ: centru al raionului Bălţi (noiembrie 1940), unitate administrativă (decembrie 1962), municipiu (1994), centru judeţean (1999), unitate administrativ-teritorială de nivelul II (2014).

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării. În componenţa municipiului sînt incluse satele Sadovoe şi Elizaveta. Suprafaţa totală a municipiului este de 7800 hectare, dintre care municipiul Bălţi ocupă 4143 ha, s.Elizaveta – 2677 ha, s.Sadovoe – 980 ha. Municipiul Bălți este situat la o distanță de 138 km de Chișinău.

loading...

Citește mai departe

Cultură

O femeie vrea să deschidă o brutărie artizanală la Chișinău: „Aroma pâinii coapte să nu se sfârșească!”

Publicat

pe

De către

De 12 ani, Natalia Matiescu este pasionată de frământarea, ornarea şi coacerea pâinii artizanale. Iuței, Negriței, Sărăței, Mărărei, Chimenței, Crocănței, Colotăcei, Znaki, Crăpăcioasa, Kita, Germană, Pumpernickel, Geamănă, Zengaliskii, Borodinskii  sunt micile ei cărți de vizită. Recent, Natalia a decis să transforme această mare pasiune a ei în ceva mai mare, iar pentru asta are nevoie de susținerea celor care s-au săturat de pâinea de la magazin.

„Îmi doresc un spațiu propriu de gastronomie artizanală unde aroma pâinii proaspăt coapte să nu se sfârșească. Mă puteți ajuta să plămădim această brutărie împreună!”, spune Natalia.

Atelier de coacere a pâinii susținut de Natalia, organizat pentru copii

Așadar, Natalia Matiescu a lansat astăzi o campanie de crowdfunding pentru a colecta fondurile de care are nevoie pentru a deschide o brutărie. Suma de care are nevoie ajunge la 14 mii de dolari americani. „Familia mea a făcut primul pas – a cumpărat o încăpere situată pe strada Dâmbului 24 din Chișinău. Este o clădire goală, la moment. Am nevoie de acești bani pentru a face reparație, pentru a echipa cu tehnica și sculele necesare noua brutărie. Intenționez să procur un cuptor de capacitate mare”, explică antreprenoarea în devenire.

Natalia a declarat, în cadrul unui interviu pentru portalul Odoraș.md, că în procesul de deschidere a brutăriei o sperie unele cerințe și taxele echivalente cu cele la c are sunt supuși producătorii industriali. „Un artizan de obicei nu dispune de bani mari, este mulțumit cu puțin, are măiestria de a manufactura ceva ce-i aduce multă împlinire de altă natură lui și celor ce cumpără, este preocupat să-și perfecționeze manufactura și asta este ceea ce-l face să se trezească dimineață pentru a munci, nu atât pentru sine, cât pentru aproapele său, nu atât pentru trup, cât pentru suflet, așa încât spre seară să fie împăcat cu sine și cu lumea din jur”, a mai spus femeia.

Cei interesați de proiect pot afla mai multe pe pagina campaniei de crowdfunding lansată astăzi.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 minute în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

Lifestyle22 de ore în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

PoliticăO săptămână în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930