Connect with us
"
"

Social

Curățenie generală în Parcul Râșcani din Chișinău

Publicat

pe

Duminică, 10 martie, în Parcul Râșcani din capitală vor avea loc lucrări de curățare generală a teritoriului. Lucrările vor începe la ora 12:00. Toți participanții vor primi pungi de gunoi și mănuși.

Acțiunea va fi însoțită de muzica și sprijinul MC. De asemenea, organizatorii și sponsorii evenimentului vor pregăti băuturi și gustări gratuite pentru participanți.

Reamintim că, pe 3 martie, au fost efectuate lucrări de curățare a parcului din jurul lacului „8” (Sectorul Botanica). La acțiune au participat aproximativ 100 de voluntari.

Scopul lucrărilor de curățare este de a oferi locuitorilor capitalei un exemplu despre cum trebuie să respecte natura și orașul natal, și de a atrage atenția societății asupra problemei poluării parcurilor publice, lacurilor și a altor locuri de odihnă în masă.

La eveniment vor participa voluntari și reprezentanți ai diferitor organizațiilor non-profit din oraș: Orașul fără Maxi-Taxi, Verde.md, Forum.md și Abs Recycling.

Contacte: 078256999 (Siomina Elena, Simpals PR-manager)

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Ecologie

Chișinău / Autoritățile vor să interzică bătutul covoarelor în curți. Ce interdicții mai sunt

Publicat

pe

PE LUNG

Bătutul covoarelor în spațiile aferente blocurilor de locuit, precum și în alte locuri publice din capitală, ar pute fi interzis. Autoritățile municipale au propus spre consultări publice Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău.

Mai mult, bătătoarele de covoare și sârmele de rufe ar putea fi evacuate. De asemenea, vor să interzică amplasarea şi utilizarea grătarelor de picnic, spălarea rufelor şi a covoarelor, precum şi uscarea lor pe domeniul public şi privat al municipiului.

PE SCURT

Prin acest regulament, autoritățile municipale vor să interzică distrugerea zonelor verzi din cartiere, pentru amenajarea de grădini de legume şi zarzavaturi.

În cazul în care te-ai parcat pe o zonă verde, ai putea fi sancționat, întrucât distrugerea de zone verzi sau degradarea zonelor verzi prin rupere, călcare, tăiere va fi interzisă prin regulamentul menționat mai sus.

De asemenea, va fi interzisă „circulaţia cu patine cu rotile, biciclete, motociclete sau vehicule în parcuri şi în zonele verzi, semnalizate ca atare”.

Dacă ai o capră și ai lăsat-o să pască în centrul orașului, așa cum s-a întâmplat la mijlocul lunii februarie în Ialoveni, ai putea fi sancționat.

Enlarge

86603413_10219145957673022_8891116704025804800_n
Sursa foto: Facebook/ Veaceslav Aftene / Ialoveni - orașul soarelui

Pentru că… va fi interzis păşunatul în parcuri, zone verzi şi în alte locuri unde nu este permisă creşterea animalelor.

Este interzisă tăierea ori scoaterea din rădăcini, fără autorizație a arborilor, puieţilor de arbori sau arbuștilor. Dacă va mai avea loc vreo „urgie albă”, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul lunii aprilie 2017, doborând copacii, să știți că va fi interzis să-ți iei niște copaci rupți acasă. „Este interzisă însuşirea de arbori doborâţi de fenomene naturale, sau de arbori, puieţi ori lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, fără drept, de alte persoane”.

Enlarge

foto-protv
Sursa foto: ProTV

Este interzisă spălarea autovehiculelor pe străzi, în râuri sau pe malurile acestora şi în alte locuri ce aparţin domeniului public sau privat al municipiului Chişinău fără a deţine autorizaţiile legale necesare desfăşurării acestei activităţi.

De asemenea, nu vei putea să-ți lași punga de gunoi pe lângă tomberoanele de gunoi, pentru că va fi interzisă depozitarea pe suprafaţa platformei de colectare a oricărui deşeu, indiferent de tipul sau proveniența sa.

De asemenea, autoritățile vor interzice să arunci bilețelul de la troleibuz oriunde în altă parte, în afară de coșul de gunoi. Adică, va fi interzisă aruncarea pe domeniul public sau privat al municipiului Chişinău hârtiile, resturile mărunte de ambalaje care se produc cu ocazia utilizării mijloacelor de transport şi a activităţii desfăşurate pe străzile localităţii.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultărilor publice pot fi expediate până pe data de 2 martie, pe adresa Direcției generale locativ-comunale, la numărul de telefon (022) 22-32-64 sau pe e-mail [email protected]

Sursa foto principală: 999.md

Citește mai departe

Social

A început reconstrucția Parcului „Alunelul” din Chișinău

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi au fost dat start lucrărilor de reconstrucție a Parcului „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Prima etapă de reconstrucție a parcului va dura 60 de zile. În această perioadă vor fi efectuate lucrări de amenajare a aleilor și a pistelor pentru bicicliști.

Conform proiectului, aleile principale vor fi pavate, iar celelalte vor fi asfaltate.

PE LUNG

De asemenea, va fi renovată intrarea în parc, vor fi instalate borduri noi, iar pe întreg perimetrul parcului va fi amenajată o centură, prevăzută pentru persoanele care practică sportul și bicicliști.

Săptămâna viitoare vor începe și lucrările pentru amenajarea noului grup sanitar. În parcul „Alunelul” va fi primul WC modern, din cele 8 pe care le renovează municipalitatea în anul curent în Chișinău.

La etapa a II-a de lucrări urmează a fi instalat iluminatul public și cel decorativ, precum și mobilierul urban, iar la final este planificată amenajarea scenei pentru concerte. Tot în cadrul lucrărilor de reconstrucție a parcului urmează a fi amenajat un stadion de minifotbal.

Costul lucrărilor de reconstrucție a parcului „Alunelul” este de 4, 6 milioane de lei.

Citește mai departe

Ecologie

Afaceri care și-au dedicat activitatea curățirii oceanelor

Publicat

pe

De către

Grija față de mediul înconjurător are diferite forme, de la protestele organizate de Green Peace la renunțarea utilizării plasticului. O altă latură a acestei griji se manifestă în lumea afacerilor. Vă propunem să vedeți o listă de brand-uri care și-au propus să curețe oceanul de plastic și poluare și să sensibilizeze oamenii prin produsele lor.

  1. Cape Clasp

Brandul s-a născut dintr-o organizație neguvernamentală în 2013, în statul Massachusetts, SUA. Fondatorul brandului, împreună cu Parcul Național al țărmului Cape Cod a realizat conceptul unor brățări în formă de peninsula cu același nume. Acum compania produce și comercializează inele, brățări și pandative în formă de rechini, balene, delfini și broaște țestoase. 15% din venitul Cape Clasp este destinat ajutorului vietăților marine. Prețurile produselor sunt accesibile și se distribuie în toată lumea.

Enlarge

f92e451142a2ec869e59c
Bijuterii Cape Clasp
  1. Signature Seas

„Respectă Marea” – este filozofia companiei care oferă 10% din profit pentru lupta cu gunoiul de pe țărmuri. Aici se găsesc multe tricouri tematice și chipiuri.

Enlarge

a143ab8d7a7e2aa76ca70
tricouri Signature Seas
  1. 4Ocean

Această companie a fost fondată de către doi surferi, care au decis să recicleze gunoiul strâns în ocean și pe plaje în brățări. Cumpărând o brățară, știi că ai ajutat să cureți plaja de 450 gr de gunoi. În mai puțin de doi ani, 4Ocean a strâns de pe plaje și din oceane mai mult de o mie de tone de gunoi. Acum compania are patru centre de prelucrare și 150 de lucrători în toată lumea.

Enlarge

bfe0db1eeae77f4d04a26
Surferii la lucru

Enlarge

dae53a77da396c5d85af4
Brățări din plastic reciclat

Aici putem cumpăra postere cu fotografiile SeaLegacy. Prețul nu este foarte democratic, începând cu 35 dolari pentru un poster de mărimile 30×30 în cutie de cadou. Totuși scopul scuză mijloacele, tot profitul este destinat scopurilor nobile.

Enlarge

11-41
Poster SeaLegacy

Enlarge

12
Poster SeaLegacy
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment2 ore în urmă

11 lucruri pe care le fac psihologii pentru a trece mai ușor prin carantină de la care te poți inspira

PE SCURT Clinicienii, cercetătorii, profesorii și alți psihologi trebuie să aibă grijă de ei, precum și de cei pe care...

Externe2 ore în urmă

Un italian povestește cum s-a infectat și tratat de COVID-19

Guliano Ziliani este un tânăr din Cremona, Lombardia, una dintre cele mai afectate zone din Italia de COVID-19. Italianul povestește...

Sănătate6 ore în urmă

LIVE TEXT / Sanatoriul „Constructorul” va fi transformat în Centru COVID-19. Încă un bloc din Chișinău, în carantină

PE SCURT Ora 14:20 Scara unui bloc și o gospodărie din orașul Strășeni au fost plasate în carantină, după ce...

Sănătate22 de ore în urmă

INFOGRAFIC / Cum s-a format focarul de coronavirus în raionul Fălești

PE SCURT Vineri, 3 aprilie, Plastic Manufacturing SRL, fabrica unde se asamblează jucării de plastic pentru ouăle Kinder, și-a sistat...

SocialO zi în urmă

Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

PE SCURT Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și...

SocialO zi în urmă

Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

PE SCURT Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ Un grup de moldoveni întorși din Rusia, blocați la frontieră. Ei refuză să achite prima de asigurare medicală: „Nu am bani”

PE SCURT 18:40 Un grup de moldoveni întorși din Federația Rusă nu sunt lăsați să treacă frontiera, întrucât refuză să...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică4 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

Politică6 zile în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930