Cum sporim eficiența și productivitatea la locul de muncă

PE SCURT

Deseori începi ziua de lucru cu o listă mare de sarcini pe care nu reușești să le faci? Lucrurile din jur îți distrag atenția, ești obosit și stresat că nu ai să le reușești să le fac pe toate, iar la sfârșitul zilei ești dezamăgit că nu ai avansat deloc în realizarea sarcinilor.

Specialiștii spun că este timpul să ne setăm eficient sarcinile, iar astfel vom recâștiga controlul asupra timpului. Pentru asta trebuie să avem un plan clar de lucru, să nu verificăm la fiecare 10 minute rețelele de socializare, să nu ne propunem mai mult decât putem face și să nu uităm de pauzele care sunt foarte importante pentru creier.

PE LUNG

Fiecare zi la birou înseamnă şedinţe, telefoane, mesaje şi multe sarcini pe care ar trebui să le duci la bun sfârşit. Energia ne este adesea consumată de toate deciziile pe care trebuie să le luăm. Pentru a fi cât mai productiv trebuie să faci doar ceea ce este important și necesar în acel moment. Evită activităţile care necesită mult timp. Planifică lista de sarcini și nu supraestima volumul de lucru pe care-l poți face într-o zi. În loc să creezi o listă lungă şi să fii frustrat că nu termini, încearcă să le scrii doar pe cele care nu suportă amânare.

Crezi că poți obține mai multe lucruri prin a jongla mai multe sarcini în același timp? Atunci să știi că specialiștii spun că asta e doar o iluzie. Dacă încerci să faci trei lucruri simultan, deseori realizezi foarte puțin. „Multitasking-ul nu este posibil din punct de vedere uman”, susține Earl K. Miller, profesor de neuroștiință la Institutul Picower pentru învățare și memorie din Massachusetts Institute of Technology, scrie nytimes.com. Când faci mai multe lucruri în același timp, ai tendința să faci mai multe greșeli. Când treci de la o sarcină la alta și apoi înapoi, rețelele neuronale ale creierului trebuie să se întoarcă pentru a afla de unde a plecat și apoi să se reconfigureze, explică Miller. „Oamenii sunt mult mai eficienți dacă fac monotask (o singură sarcină)”, menționează expertul. De asemenea, multitaskingul împiedică creativitatea. Gândirea cu adevărat inovatoare apare atunci când permitem creierului nostru să urmeze o cale logică a gândurilor și ideilor asociate, iar acest lucru este mai probabil atunci când ne putem concentra pe o singură cale mentală pentru o perioadă îndelungată.

Trebuie să îți faci un obicei să nu verifici la fiecare 10 minute rețelele de socializare sau poșta electronică. Acestea îți mănâncă timpul, atenția și productivitatea. Nu uita și de pauze. Poți crede că dacă lucrezi continuu ore în șir vei îndeplini mai multe sarcini, dar niciodată nu lucrăm la fel de bine când suntem obosiți. Studiile arată că pauzele regulate ajută la concentrare și îți îmbunătățește starea de spirit. Fă o plimbare de cinci minute în jurul biroului sau petrece 15 minute de liniște cu o ceașcă de cafeau sau ceau și vei observa că ești plin de forțe și inspirat, relatează forbes.com.

Sarcinile mai complicate și mai mari lasă-le pentru perioada de zi când știi că ești mai productiv și creativ. Acest timp diferă de la o persoană la alta. Nu există un program stabilit care să funcționeze pentru toată lumea… Dacă vei face asta, vei vedea că reușești să îndeplinești toate sarcinile pe care ți le-ai propus la începutul zilei de lucru. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.