Cum se protejează cititorii Moldova.org de COVID-19

PE SCURT

Folosirea soluțiilor pe bază de clor, dezinfectarea încălțămintei, a clanțelor și a balustradelor, reducerea ieșirilor din casă și spălarea corectă și frecventă a mâinilor. Acestea sunt câteva dintre măsurile la care apelează cititorii Moldova.org, pentru a se proteja de COVID-19.

Însă, nimeni nu uită cât de important este să se izoleze în casă, pentru a nu se infecta și pentru a nu suprasolicita sistemul medical. Stăm acasă, pentru că ne pasă!

PE LUNG

Acum este foarte important să ne protejăm să nu ne infectăm cu COVID-19, care a ucis peste 13 mii de oameni din întreaga lume. Autoritățile recomandă ca oamenii să stea în casă și să iasă doar să cumpere produse alimentare sau medicamente. De asemenea, recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă și săpun și în cazul în care strănutăm sau tușim să o facem în pliul cotului. Dar am fost curioși să aflăm, cum se protejează de COVID-19 cititorii Moldova.org.

Tatiana Novac spune că dezinfectează periodic telefonul. De asemenea, toate fructele și legumele pe care le cumpără le spală cu un gel special. Ea nu uită să facă curățenie în casă, folosind produse cu clor. Iar dacă trebuie să iasă afară, se echipează cu mănuși și mască.

Adelina Popescu dezinfectează talpa încălțămintei cu soluție de clor, după care o spală bine. De asemenea, ea spune că folosește dezinfectantul de fiecare dată când achită cash sau când urcă în transportul public. Ea recunoaște, că în perioada carantinei a înțeles cât de bine e că are un congelator cu o capacitate mare de păstrare, unde are fructe, legume, carne și produse lactate. „Doar văd că raftul cu cereale se cam golește”, remarcă Adelina.

Alina Țurcanu spune că mama i-a sugerat să pună un covoraș sau o cârpă mai groasă în fața ușii de la intrare și periodic să-l stropească cu o soluție de clor. l stropește cu soluție de clor.

Dorin Guțu dezinfectează ușa blocului, ascensorul, balustrada de la etajul 1 până la 9, ușa apartamentului și automobilul, ianinte a-și duce familia la aer proaspăt în pădure.

Natalia Para a confecționat un spray pe bază de apă și clor cu care pulverizează talpa încălțămintei, înainte de a intra în casă. Hainele pe care le-a purtat afară sunt scoase și puse direct în mașina de spălat. Casa este aeristă de mai multe ori pe parcursul zilei, iar în timpul curățeniei, la fel, sunt folosite produse pe bază de clor. Soțul este cel care merge la cumpărături și toate produsele sunt bine ambalate, ca acasă să poată fi dezinfectate. Iar pentru a reduce răspândirea bacteriilor, achită totul cu cardul.

Cristina Sârbu încearcă să nu iasă pe afară, decât o dată la 3-4 zile, pentr a merge până la magazin sau pentru a duce gunoiul. Dar nu uită să-și ia atunci mănușile de unică folosință, iar când intră în casă să-și spele mâinile, dezinfecteze telefonul și să nu mai atingă timp de 3 zile obiectele cu care vine de afară.

Irina Pretzel susține că încearcă să stea cât de mult poate în casă. De asemenea, ea a renunțat să meargă în vizite la bunei și a discutat cu rudele pentru a-i face să conștientizeze gravitatea situației. Irina povestește că a dezinfectat toate mânerele, începând de la ușa blocului până la ușa din cameră. A prelucrat cu clor podelele de pe etaj. Nu uită să dezinfecteze cheile și covorașul de la intrare. Iar după fiecare atingere a suprafețelor din afara casei folosește dezinfectant. 

Nicoleta Cârlig, care acum se află în Olanda, povestește că în căminul studențesc în care stă, sunt cel puțin 10 persoane care împart aceeași bucătărie și baie. „Dezinfectăm spațiile pe care le împărțim, camerele unde stăm. Persoana de serviciu contractată de cămin, face ordine în baie în fiecare dimineață. Dacă ies afară, atunci când revin îmi dezinfectez încălțămintea și spăl podeaua cu dezinfectant și apă. Încercăm toți să fim responsabili și să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil. Dezinfectăm mânerele de la ușile camerelor, mânerele dulapurilor din bucătărie”, zice ea. 

Alexandru Andrușca consideră că cea mai bună protecție de la COVID-19 este să ne spălăm cât mai des pe mâini și să stăm acasă.

Diana Sestacovschi spune că în timpul carantinei a renunțat să folosească ascensorul, însă, periodic dezinfectează butonul, pentru siguranța celorlalți.

Ne bucurăm că aveți grijă de siguranța voastră și a celor in jur și de aceea, vă reamintim despre recomandările experților pentru a preveni răspândirea COVID-19:

– Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

– Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

– Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

– Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

– Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

– Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

– Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

– Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

– NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

– Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

– Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

– În cazul urgențelor sunați la 112!

– Informați-vă despre noul coronavirus doar din surse oficiale.

– Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

– Transferul către spital trebuie să fie realizat de ambulanță, respectând toate măsurile de izolare.

– Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.