Cum să-ți calculezi „foaia de boală”. Explicăm pe pași

Ill brunette girl is sitting at sofa and working remotely on laptop. Female is blowing out snot, having fever and headache. Young woman is treated at home, took sick leave. Winter cold and flu concept

Fiecare angajat s-a pomenit la un moment dat în necesitatea de a-și lua concediu medical sau „foaie de boală”, în limbaj popular. Mecanismele în baza cărora s-a calculat „foaia de boală” s-au schimbat pe parcursul ultimilor ani de mai multe ori. De la 1 iulie 2019 se aplică noi proceduri de calculare şi plată a „foii de boală” – indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Contabilii și casele teritoriale de asigurări sociale calculează indemnizația conform unei formule speciale, care poate părea dificil de înțeles. Vom încerca să-ți explicăm mai jos cum poți calcula suma pe care trebuie să o primești conform concediului medical, în caz că vrei să afli cum a apărut cifra din fluturașul de salariu.

Pentru început, ar trebui să știi că vei beneficia de indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă, adică pentru concediul medical, dacă demonstrezi că ai plătit la CNAS timp de 3 ani contribuițiile sociale, adică ai fost angajat timp de cel puțin 3 ani. 

În cazul în care nu ai acumulat acest stagiu, trebuie să demonstrezi că ai cotizat (adică ai fost angajat cu salariu) cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni înainte de a te îmbolnăvi. 

Deci, în cazul unui eventual concediu medical, ar trebui să știi că primele cinci zile calendaristice de „foaie de boală” (incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă) sunt achitate de angajator, adică de instituția/organizația unde activezi. Banii vor fi plătiți din mijloacele financiare ale angajatorului. Însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă ale aceluiași angajat.

Casa Națională de Asigurări Sociale spune că, potrivit noilor reglementări, „cuantumul lunar al indemnizației plătite din mijloacele financiare ale angajatorului va constitui 75% din salariul mediu al angajatului”. Ce ar trebui de fapt să înțelegem din această formulare? Indemnizația va constitui 75% din salariul mediu al angajatului. 

În cazul în care concediul medical este mai lung de cinci zile calendaristice, casele teritoriale de asigurări sociale vor stabili și calcula indemnizația începând cu a șasea zi de incapacitate temporară de muncă. Iar în cazul în care ai nevoie de concediu medical mai des, și ai folosit deja cele 15 zile plătite de angajator, indemnizația îți va fi plătită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

Astfel, indemnizația ta va fi calculată în baza salariului mediu din ultimele 12 luni înainte de concediul medical. 

În cazul în care nu se poate stabili o bază de calcul, adică dacă nu ai lucrat cele 12 luni înainte de concediu medical, baza de calcul va constitui 35% din salariul mediu lunar prognozat pe economie, stabilit de Guvern.

Un alt aspect important. Casele teritoriale de asigurări sociale vor stabili cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, în funcție de durata stagiului de cotizare. Altfel spus, mărimea indemnizației se va stabili în funcție de câți ani ai lucrat.

Dacă ai lucrat (cotizat) până la 5 ani, vei primi 60% din salariul mediu pentru ultimele 12 luni. 

În cazul unui stagiu de 5-8 ani, vei primi 70% din baza de calcul, iar 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani. Respectiv, cu cât mai mulți ani ai lucrat, cu atât mai mare va fi indemnizația. În plus, la indemnizația plătită nu se vor aplica niciun fel de impozite. 

De asemenea, este important să știi că în cazul concediului medical la calcularea indemnizației ți se vor plăti și zilele de sâmbătă și duminică, spre deosebire de calcularea salariului obișnuit, când zilele de odihnă nu se includ în tabelul de punctaj. Deci, dacă, de exemplu, stai în concediu medical 12 zile, în această perioadă sunt zile de sâmbătă și duminică, ele ți se vor achita. 

În cazul indemnizatiei pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică cuantumul va fi de 100% din baza de calcul, stabilită conform prevederilor legale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.