Connect with us

Social

Cum să rămâi OK fiind testat pozitiv cu HIV?

Publicat

pe

Interviu cu un tânăr homosexual din Republica Moldova, care trăiește cu HIV

Oliver(pseudonim) are 23 de ani. Este un tip foarte deschis, optimist și plin de energie. Este membru activ al unei biserici din Chișinău și redactor de știri la o instituție media din capitală. Este charismatic, de asta se bucură deopotrivă de atenția fetelor și băieților. Lui i-au plăcut dintotdeauna doar băieții. Despre homosexualitatea lui Oliver știau toți – colegii de clasă, vecinii, colegii de facultate, amicii, colegii de serviciu. Nu știe doar familia și comunitatea religioasă din care face parte. Un an în urmă Oliver a aflat că trăiește cu HIV. O persoană homosexuală care trăiește cu HIV este teoretic dublu discriminată în țara noastră. Probabil că vestea ar fi sunat ca o condamnare pentru mulți dintre noi, dar Oliver a reușit cumva să-și păstreze optimismul și pofta de viață. A învățat rapid să trăiască în armonie cu identitățile sale mai vechi și mai noi. Așa că am ținut neapărat să discut cu el, să îl  întreb: “Cum îți găsești sensul într-o situație aparent fără de ieșire? Cum te împaci cu propriile greșeli? Și cum să rămâi OK în orice situație?

În Republica Moldova este mai neobișnuit să întâlnești persoane homosexuale, care sunt membri ai unor biserici, ținând cont de faptul că reprezentanții bisericilor de aici luptă împotriva persoanelor homosexuale. Biserica la care mergi este diferită?

Nu e diferită. Eu merg la biserică de când eram mic, prin urmare, fiind educat în acest mediu, religia, credința au fost dintotdeauna o parte din mine, la fel ca și homosexualitatea.

Nu ai avut momente de contradicție interioară?

Nu am simțit niciun conflict pentru că ambele identități erau firești în egală măsură. La biserică am aflat că Iisus Hristos promova iubirea față de toți oamenii. El nu spunea că pe unii trebuie să-i iubești mai puțin pentru că sunt diferiți. Povestea despre Sodoma este în Vechiul Testament, în Noul Testament nu mai este pomenit nimic despre homosexualitate. Eu îmi aduc aminte că oamenii mai mari din biserica la care mergeam spuneau că dacă în Biblie nu scrie că e interzis, înseamnă că e permis.

Dar momente de tensiune în biserică am simțit. M-am îndepărtat de biserică pentru o perioadă după ce în viața ea a apărut un băiat. Au fost încercări să mă îndepărtez de biserică mai devreme, dar mama nu m-a lăsat. Familia era categorică în această privință. Comunitatea religioasă din care făceam parte vorbea uneori despre homosexualitate ca despre un păcat foarte mare, care nu poate fi iertat. Când auzeam cuvântul “homosexual” la biserică, vroiam să dispar de acolo. Noroc că pielea mea mulată nu roșește din cauza emoțiilor. Cât timp discutau despre homosexualitate, încercam să mă prefac că totul e bine, că sunt indiferent, dar era foarte greu. Cred că pe fața mea se puteau citi multe.

Nu ai simțit niciodată nevoia să-i povestești mamei despre aceste situații?

Au fost multe cazuri în care unii oameni încercau să-i spună mamei despre homosexualitatea mea, dar eu o rugam să nu creadă în povești. Mama mea este foarte credincioasă, respectiv pentru ea homosexualitatea este un păcat și e mai comod să creadă că nu e adevărat. Eu încerc să o protejez de această informație.

Ea mă mai întreabă uneori dacă ies la plimbare cu o fată sau un băiat. Dar știu că dacă aș recunoaște că sunt homosexual, ea ar încerca să mă convingă că nu e adevărat, că e păcat, că trebuie să-mi cer iertare și să mă schimb. Eu o cunosc bine. Va plânge și va încerca să schimbe ceea ce nu poate fi schimbat.  Ar fi prea dureros pentru ea. Și cea mai mare durere a ei, probabil, este că voi nimeri în infern.

Familia și comunitatea religioasă din care faci parte crede că orientarea sexuală poate fi schimbată?

Când aud fraze de genul : “Asta e alegerea lor”- mă scot din sărite. Adică, serios, credeți că eu mă trezesc într-o dimineață și decid că de azi înainte voi fi homosexual? Asta nu a fost o alegere, așa am fost dintotdeauna. Unii poate înțeleg asta la vârsta pubertății, dar eu am înțeles la grădiniță că îmi plac băiețeii și nu fetițele. Dintotdeauna am fost homosexual. Țin bine minte că la 3 ani îmi plăceau băiețeii.

Te-ai simțit vreodată discriminat de societate, în calitate de persoană homosexuală?

Mai ales la școală. Cu colegii de clasă mă împăcam foarte bine, pentru că ei  au reușit să mă cunoască din altă perspectivă, înainte de a afla că sunt homosexual. Cred că dacă le placi oamenilor, nu o să-și schimbe atitudinea după ce află că ești gay. Chiar și cei mai înrăiți homofobi îmi spuneau că ei urăsc homosexualii în general, dar pe mine mă respectă.  Am reușit să mă impun. Au văzut că sunt de treabă. M-a ajutat și faptul că întotdeauna erau mai multe fete îndrăgostite de mine și ele mă susțineau. Colegii și colegele mele de clasă mă apărau de restul.

Dar relațiile erau diametral opuse cu colegii din alte clase. Au fost cazuri când am fost batjocorit, umilit de colegi. Îmi era frică să merg singur pe coridoarele școlii. Uneori nu mă duceam la școală zile întregi. Stăteam singur în parc, de frică să nu se ia de mine.

În ogradă, o fată mă numea „pedic” de fiecare dată când mă vedea și odată nu am rezistat, i-am dat peste cap cu cartea de engleză. Ea mi-a băgat unghiile în față, mi-a lăsat cicatrice pe obraz. Dar după acest incident nu mi-a mai spus nimic.

Este o mare diferență dintre atitudinea oamenilor care te cunosc și a celor care nu știu despre tine decât faptul că ești homosexual.

Dar cât de tolerantă este comunitatea LGBT cu reprezentanții bisericilor?

Majoritatea persoanelor din comunitate au o atitudine destul de tolerantă, atâta timp cât nu încerci să le impui punctul tău de vedere. Eu nu încerc să conving pe nimeni să “vină pe calea cea dreaptă“ cum îmi cere religia și mama. Folosesc exemple din biblie ca informație de interes general, atunci când vine vorba într-o discuție. Mă simt avantajat că știu multă informație pe care nu o cunoaște lumea. Dar mă simt foarte rău atunci când oamenii spun că nu există Dumnezeu, ori când se vorbește ironic despre anumite valori religioase.

Tu nu ai avut niciodată păreri de rău că nu te-ai născut heterosexual?

Gândurile care mă frământă sunt mai degrabă despre faptul că mi-aș dori un copil. Vreau să fiu tatăl unei fetițe. Să o duc și aduc de la școală. Mai mult, copiii  sunt foarte importanți pentru durabilitatea unei relații. Atunci când sunt neînțelegeri, când apare rutina, oamenii rămân împreună, pentru că au copii. În cuplurile homosexuale nu sunt copii, de asta multe nu rezistă în timp. Când nu mai e dragoste, oamenii se despart.

Cum ai aflat despre faptul că ai HIV?

Am aflat în decembrie 2017. Am venit la Genderdoc-M și am făcut un test rapid de rutină. Eram sigur că va fi negativ, pentru că îl făcusem ultima dată 3 ani în urmă. Eram deja într-o relație stabilă cu partenerul meu actual. Teoretic nu aveam de la cine lua HIV.  Dar se pare că testul de atunci a arătat un rezultat fals, altfel nu știu cum să-mi explic. Pentru că acum știu sigur de unde am luat virusul. E de la o relație întâmplătoare care a avut loc 5 ani în urmă. Peste 3 zile după acel contact, m-am trezit cu perna în sânge. Aveam angină, candidoză și stomatită. Toate într-o formă foarte gravă. Dar nu m-am gândit că poate fi HIV. Am fost internat la spital, am tratat problema și am uitat de ea. Peste un an, simptomele s-au repetat. Medicul m-a întrebat dacă nu cumva am HIV, pentru că sunt foarte slab. Eu i-am răspuns că întotdeauna am fost slab. Așa că s-a epuizat subiectul.

Când s-a confirmat faptul că am HIV, credeam că viața mea a luat sfârșit. Nu știam ce să fac. Dar după consultația Nataliei (n.r. angajată Genderdoc-M) m-am liniștit. Tot ea mă ajutase să dau analizele de sânge la laborator și să ajung la medicii potriviți, de la care iau gratis pastilele. După începerea tratamentului, am înțeles că unicul lucru strașnic este că voi fi nevoit să beau toată viața pastile, la aceeași oră. Dar asta îți intră repede în obicei. Nu e chiar atât de greu.

Care a fost partea cea mai grea după ce ai aflat că trăiești cu HIV?

Nu știam cum să-i spun prietenului meu. Făceam planuri cum să-i spun să vină să facă și el testul, pentru că dacă era și el infectat, era important să  înceapă tratamentul. Pe de altă parte el putea interpreta asta ca trădare. Putea să creadă că l-am înșelat, pentru că el făcuse testul în timpul relației noastre și era negativ. Eu l-aș fi înțeles dacă mă lăsa atunci.  În final i-am spus. A fost foarte greu. A făcut testul și tot negativ a rămas. El nu are HIV.

Cum s-a schimbat relația voastră după ce ați aflat că tu ai HIV?

Nu s-au schimbat prea multe. Întotdeauna am pastile cu mine și o notificare în telefon, care îmi amintește să beau pastila la o anumită oră. Mă simt de parcă aș avea o boală cronică, de care trebuie să am mai multă grijă. Pentru că beneficiez de tratament, nivelul virusului este aproape de zero, respectiv, eu nu pot transmite virusul altor persoane. În plus, după ce am aflat că am HIV, folosim întotdeauna prezervativ, așa că nu prezint nici un pericol pentru partenerul meu.

Chiar dacă numărul persoanelor heterosexuale care trăiesc cu HIV este foarte mare, virusul mai este asociat eronat cu homosexualitatea. Simți că societatea te judecă pentru că trăiești cu HIV?

Nu este o informație pe care obișnuiesc să o comunic. Dar generația mea nu mai vorbește cu stereotipuri despre HIV- că ar fi boala prostituatelor sau a persoanelor homosexuale. Tinerii știu cum se transmite virusul și nu discriminează persoanele care trăiesc cu HIV.

Crezi că persoanele cu HIV sunt mai puțin discriminate decât persoanele homosexuale? 

Din punctul meu de vedere, mai stigmatizate sunt persoanele homosexuale. Oamenii tratează persoanele cu HIV cu compasiune, nu cu frică și ură. Homosexualitatea este considerată o alegere, prin urmare oamenii urăsc persoanele homosexuale.

Și totuși vorbești deschis despre homosexualitatea ta, dar ascunzi cu atenție faptul că trăiești cu HIV. De ce?

Persoanele care trăiesc cu HIV sunt mai puțin discriminate, dar când recunoști asta în fața cuiva, te simți de parcă te-ai dezbrăca gol. Informația se va transmite repede și te pomenești că toată lumea vorbește despre asta. Eu nu vreau nici compătimire, nici discriminare. Aș vrea să mă afirm prin alte lucruri, nu prin orientarea mea sexuală și faptul că trăiesc cu HIV.

Pe mulți oameni, vestea despre o boală cronică îi duce la disperare. Sunt depresivi și nu pot ieși din starea în care se întreabă “de ce mi se întâmplă tocmai mie?” Tu arăți foarte optimist. Cum reușești să-ți găsești sensul în situații complicate, precum e cea prin care treci la moment? 

Mă gândeam recent că persoanelor religioase le este mai ușor, pentru că ele au un sens clar scris de altcineva. Nu sunt nevoite să-l caute. Eu m-am gândit la sensul meu lumesc și am înțeles că trebuie să-ți trăiești viața astfel încât să nu-ți pară rău de nici o zi petrecută, să iei tot ce poți lua de la viață, să nu ai remușcări și să trăiești fiecare zi ca și cum ar fi ultima.

Mă gândesc că viața e dură uneori, dar la urma urmei sunt boli mai grave. Dacă mă îmbolnăveam de cancer, erau puține șanse să supraviețuiesc. Cu HIV sunt șanse mari să mor de bătrânețe.

Medicina progresează. Doar câțiva ani în urmă puteai începe tratamentul de reducere a virusului, doar dacă aveai o imunitate bună, acum îl poți începe din ziua în care afli că trăiești cu HIV, indiferent de starea în care ești la moment. Acum sunt știri despre tratamentul HIV prin transplant de măduvă. Adică sunt speranțe că va apărea un tratament accesibil.

Ce sfat le-ai da oamenilor care sunt în situația ta, cum să rămâi OK fiind într-o situație din care, aparent, nu există ieșire?

Să te accepți așa cum ești. Să te iubești. Omul care nu se iubește, nu poate fi iubit de alții. Cu cât mai mult te iubești și investești în dezvoltarea ta, cu atât mai simpatic și atractiv le pari altor oameni. Eu sunt foarte OK cu mine.

Social

Mai multe autoturisme din Chișinău cuprinse de flăcări. 13 mașini au fost afectate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pompierii au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică de două ori pentru a stinge mai multe autoturisme cuprinse de flăcări. În total, au fost afectate 13 autoturisme. Într-un caz, focul a distrus complet o mașină de marcă „Renault Kadjar”, iar în altul un „Mercedes-Benz” a ars în proporție de 80 %.

IGSU a precizat că primul caz a fost înregistrat la ora 01:40 în curtea unui bloc de locuit de pe strada Hâncești 142/2 din Chișinău. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri care, ajunși la fața locului, au stabilit că un automobil de model „Mercedes-Benz” a fost cuprins de flăcări în timp ce staționa.

PE LUNG

Angajații IGSU au reușit să localizeze incendiul în cel mai scurt timp, dar focul a distrus circa 80% din automobil, afectând parțial alte cinci autovehicule parcate în apropiere.

Totodată, pompierii au fost solicitați pentru a interveni într-un incendiu similar ce s-a produs în interiorul parcării subterane a unui bloc de locuit de pe adresa Alecu Russo 61/6. Apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:49.

La fața locului au fost îndreptate două echipaje de intervenție.

Conform datelor IGSU, patru mașini cuprinse de flăcări în timpul staționării au afectat alte trei autovehicule parcate în apropiere.

Pompierii au localizat arderea către ora 03:33. În urma incendiului focul a distrus complet o mașină de marcă „Renault Kadjar”, iar alte 6 autoturisme au fost afectate parțial.

În urma incendiilor nimeni nu a avut de suferit. Toate circumstanțele și cauzele urmează a fi stabilite de specialiști.

Citește mai departe

Social

(Foto) Ce au luat cu ei participanții și anti-manifestanții marșului solidarității „Sunt Ok”

Publicat

pe

De către

Astăzi, 19 mai, a avut loc marșul solidarității „Sunt OK”, organizat de comunitatea LGBT. Sloganul marșului a fost „Sunt ok cu mine, dar nu sunt ok cu ura”. Moldova.org a mers să vadă ce au luat cu ei manifestanții, dar și anti-manifestanții marșului solidarității.

Enlarge

9D9A0008
Petru susține că homosexualitatea este un moft cu care trebuie să lupți și să-l pedepsești

Petru s-a trezit dis-de-dimineață, și-a luat o pancartă pe care a scris cu litere mari: „Is not ok to be gay” și a venit în centrul capitalei. A venit să împiedice pe homosexuali să meargă prin Chișinău, ne-a spus el revoltat. „Nu mă interesează ce fac ei acasă, dar să nu-i vedem pe stradă. Oare nu le ajunge să arate cine sunt acasă? De ce să murdărească acest pământ?”, se întreabă Petru, un bărbat trecut de 40 de ani, cu privirea ușor agitată și palme cu bătături. Pentru el cuvântul libertate capătă diferite valori, în funcție de religie, orientare sexuală și opiniile pe care le ai.

Enlarge

9D9A0019
Eduard (c) și Mamicon (d) au venit tocmai din Armenia pentru a participa la marșul solidarității „Sunt Ok”

Pentru libertatea oferită  măcar pentru o oră, cât a durat marșul LGBT, Eduard și Mamicon au parcurs mii de km, din Armenia până în Moldova. Vor să se simtă liberi și ok cu ceea cine și cum sunt. „La noi este cel mai mare păcat și infracțiune să fii altfel decât alții. Ne-am luat flagul comunității noastre, am îmbrăcat cămașa preferată de culoarea roz și am venit aici”, ne-a spus Eduard, afișând un zâmbet larg și cald. Încearcă să nu observe că această libertate are și aici, în Moldova, condițiile sale.

Participanții marșului solidarității au adus cu ei torbițe de bumbac, pancarte, flaguri, flaiere și multe zâmbete. După desfășurarea marșului, manifestanții au urcat în autocare.

Ulterior, un grup de credincioși, echipați cu icoane, cruci, butelii cu aghiazmă, basmale pe cap, frunți încruntate și fredonând rugăciuni, au mers pe jumătate din traseul parcurs de comunitatea LGBT, pentru „a curăța drumul”, au argumentat ei.

Însă, cel mai bine echipați au fost cei circa două mii de polițiști și carabinieri. Aceștia purtau cu ei: căști, cătușe, bâte, rații etc.

Spre deosebire de anii trecuți, când marșul LGBT a fost însoțit de manifestări înverșunate ale unor comunități religioase, actuala ediție s-a desfășurat fără altercații și violențe.

Citește mai departe

Social

„Sunt OK”. În Chișinău s-a desfășurat marșul solidarității organizat de comunitatea LGBT din Moldova// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Comunitatea LGBT din Moldova a organizat astăzi marșul solidarității „Sunt OK”, în cadrul unei noi ediții a festivalului Pride. Sloganul marșului a fost „Sunt ok cu mine, dar nu sunt ok cu ura” , iar manifestanții au mers în marș de la strada Ismail până la intersecția străzilor București cu Maria Cebotari din centrul capitalei.

Marşului i s-a alăturat și membrii comunității OccupyGuguță, care au manifestat în stilul lor specific, bătând tobele. De asemenea, la acțiune au venit și deputatul Dumitru Alaiba, reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

PE LUNG

Pe toată durata marșului, poliţiștii au format un cordon pe perimetrul străzii Bucureşti din capitală.

Înainte de acțiune, Centrul GenderDoc-M a menționat că la acest marș se va marca diversitatea, unicitatea, acceptarea de sine și faptul că oricum am fi – de etnii diferite, de identități de gen diferite, de religii diferite, de orientare sexuală diferită, cu viziuni politice diferite, de condiție fizică diferită – suntem ok: „Ceea cu ce nu suntem, însă, ok, este ura”.

Spre deosebire de anii trecuți, când marșul LGBT a fost însoțit de manifestări înverșunate ale unor grupări religioase, actuala ediție s-a desfășurat fără altercații și violențe.

Cu toate acestea, potrivit PRO TV, în dimineața zilei mai multi membri ai comunității religioase au organizat o manifestație „ Stop Propagării Sexualității” în fața monumentului Ștefan cel Mare. Aceștia au venit cu cruci și au cântat cântece religioase.

Tot astăzi este organizat în PMAN şi Festivalul Familiei sub patronajul lui Igor Dodon.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe8 ore în urmă

Doi cetățeni chinezi au fost reținuți în Rusia pentru o fraudă de două miliarde de dolari

PE SCURT Doi cetățeni chinezi au fost reținuți pe aeroportul din Habarovsk din Rusia, a declarat Irina Volk, reprezentantul oficial...

Social9 ore în urmă

Mai multe autoturisme din Chișinău cuprinse de flăcări. 13 mașini au fost afectate

PE SCURT Pompierii au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică de două ori pentru a stinge mai multe autoturisme...

Social10 ore în urmă

(Foto) Ce au luat cu ei participanții și anti-manifestanții marșului solidarității „Sunt Ok”

Astăzi, 19 mai, a avut loc marșul solidarității „Sunt OK”, organizat de comunitatea LGBT. Sloganul marșului a fost „Sunt ok...

Social12 ore în urmă

„Sunt OK”. În Chișinău s-a desfășurat marșul solidarității organizat de comunitatea LGBT din Moldova// VIDEO

PE SCURT Comunitatea LGBT din Moldova a organizat astăzi marșul solidarității „Sunt OK”, în cadrul unei noi ediții a festivalului...

Cultură15 ore în urmă

Publicul – Rusia, juriul – Macedonia de Nord. Cum a votat Moldova la Eurovision Song Contest 2019

PE SCURT Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade”, a câştigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă...

Cultură16 ore în urmă

Olanda a câștigat finala Eurovision Song Contest 2019// VIDEO

PE SCURT Finala Eurovision Song Contest 2019 desfășurată la Tel Aviv a fost câștigată, sâmbătă seara, de Olanda. Melodia „Arcade”,...

Social17 ore în urmă

Ploile au afectat gospodării și grădini. În două localități salvatorii au construit un dig pentru a evita inundațiile// VIDEO

PE SCURT Precipitațiile abundente, care au avut loc în după amiaza zilei de sâmbătă, au afectat mai multe gospodării particulare...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO zi în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

AlegeriO săptămână în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com