Connect with us
"
"

Tehnologie

Cum să muți un eveniment mare pe online. Explică organizatorii Rockit

Publicat

pe

PE SCURT

Weekendul trecut a avut loc Rockit Conference, iar organizatorii sunt mulțumiți de cum au reușit în numai trei săptămâni să transforme evenimentul în unul online. În două zile de conferință, au vorbit 42 de speakeri, cifră specială pentru echipă, și au reușit să acumuleze mii de vizualizări pe online. 

Stela Roman și Lyu Perciun-Lazari îți povestesc despre cum au reușit să mute conferința online, ce provocări au avut și bonus, fetele vin cu cinci sfaturi pentru asemenea situații.

PE LUNG

Conferința Rockit trebuia să aibă loc pe 8 și 9 mai, cu o mulțime de invitați, speakeri și participanți. Pregătirile erau început și subiectul stabilit: Going Global, despre cum mutăm afacerile noastre din local în global. 

Dar planurile au fost date peste cap de COVID-19. Atunci, Stela Roman și colegii ei din echipa de organizare au decis să mute conferința online și să adapteze și subiectul –  „Don’t panic: Finding solutions for the new reality”.

Enlarge

2-2
The fearless leader who united the crew’s free spirits, Rockit Spacecraft Captain - Artur Gurău

42 de speakeri au vorbit despre marketing, transformare digitală, medicină, educație, antreprenoriat, vlogging, media, comunicare, finanțare de proiecte, investiții și altele. Pentru echipă, cifra de 42 este specială. Inițial, planificau să aibă 22 de speakeri, însă cu trei săptămâni înainte de conferință și-au amintit de motto-ul din cartea The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy „Don’t panic”, iar cifra 42 reprezintă în această carte răspunsul la viață și la univers. În acel moment, organizatorii și-au imaginat cum ar fi dacă ar avea 42 de speakeri.

Enlarge

1-16
Nika Vodvud, ilustratoare, feministă, autoarea canalului pe Youtube Nixel Pixel

Deși inițial toți au fost foarte entuziasmați de idee, un pic mai târziu nu mai era atât de clar cum să includă 42 de vorbitori într-o agendă de două zile. Au fost nevoiți să modifice planul în așa fel încât discursurile să fie consistente, iar cei care vor viziona conferința să poată vorbi cu experții. Așa au creat un chat pe Telegram unde s-au pus întrebări și s-a făcut networking cu vorbitorii.

Partea tehnică a fost o provocare pentru organizatori. Au muncit aproximativ 20 de persoane ca totul să meargă ca la carte. Pentru momentele când ar fi putut să apară vreo problemă de conexiune sau tehnică, echipa a pregătit materiale de rezervă. Și sigur că le-au și folosit. Unul dintre speakeri nu avea sunet și a trebuit să vorbească următorul din listă. În paralel, echipa din regie a rezolvat problema la distanță.

A fost o provocare, pentru că a fost pentru prima dată când noi am făcut asta. În viitor, nu va fi mai greu, pentru că drumul este bătut, toate pietrele subacvatice au fost descoperite, știm greșelile, explică Stela Roman, a cărei funcție oficială în cadrul echipei este The charismatic Magnetar Agenda Manager and First Officer, nume inspirat din filmele science-fiction cum ar fi Star Treck.

Enlarge

4
Alexandru Guțu, directorul general al Centrului de Diagnostic German, și familia lui

Colega Stelei, The Inspiring Galactic Second Officer and Communication Officer, Lyu Perciun-Lazari, spune că această experiență a făcut-o să înțeleagă și să vadă punctele forte și punctele slabe ale unui eveniment online. Cel mai mare dezavantaj este că nu are loc interacțiunea de față în față cu un speaker. Nimic nu poate să schimbe experiența din offline de interacțiune, când vezi persoana în față și poți să te saluți, să dai mâna sau să te prezinți, să comunici în mod liber…

De asemenea, tânăra recunoaște că sunt foarte multe avantaje în organizarea conferinței Rockit online. Dacă în anii trecuți când conferința se întâmpla offline, se adunau 400-700 de oameni, în acest an s-au înregistrat peste o mie și jumătate de oameni ca să asculte speech-urile experților. Mai mult, videourile cu conferința au fost vizualizate de peste 160 de mii de ori. Asta este un avantaj foarte mare, pentru că acoperim și o zonă geografică mai mare, pentru că anul acesta au fost participanți din peste zece țări care s-au înregistrat… Îți dai seama că numărul de facto al vizualizărilor este și mai mare”, explică Lyu, adăugând că datele încă sunt în curs de procesare.

Și numărul mare de vorbitori a fost posibil datorită mediului online. Lyu spune că este foarte complicat să aduci experți de peste hotare, mai ales din punct de vedere financiar. Dar acum, bugetul pentru cazare și alte cheltuieli a fost redistribuit pentru online. 

Enlarge

5
Dmitri Voloșin, fondatorul companiei Simpals

Echipa de la Rockit Conference vine și cu câteva sfaturi:

 1. Cercetează piața, urmărește evenimentele, cum arată ele ca imagine, ca și interacțiune cu audiența.
 2. Nu-ți fie frică să întrebi alți organizatori despre cum a avut loc și ce s-a făcut pe partea tehnică, prin ce greutăți au trecut. Multe chestii la care nu ne-am gândit au apărut exact în ziua evenimentului.
 3. Cere ajutorul comunității ca să transmiți mesajul tău, caută parteneri care să te ajute în așa fel încât să vadă cât mai mulți oameni evenimentul. În perioada aceasta, este foarte mare gălăgie pe online și evenimentul s-ar putea pierde dacă nu depui un efort mai mare. Implică comunitatea de influenceri. Rockit Conference a avut suportul comunității în ambele zile, au povestit despre eveniment, au făcut share, au făcut stories și au anunțat audiențele lor despre chatul în Telegram și despre live-uri.
 4. Nu folosi muzica copyrighted pentru că riști să fii blocat/ă de Facebook sau Youtube dacă faci streamingul pe aceste platforme.
 5. Fii flexibil/ă. Fă-ți un plan A, B, C pentru situații care pot apărea în ziua evenimentului. Trebuie să ai text pentru momente în care trebuie de întins de timp, pentru a salva vreo situație. Noi, la Rockit, suntem mulțumiți de rezultat, pentru că am planificat și pentru situațiile imprevizibile. Astfel am fost pregătiți pentru momentele în care lucrurile nu mergeau 100% conform agendei.

Tehnologie

Cum să pornești în Moldova un startup cu succes global? Reguli și sfaturi de la speakerii Rockit Conference 2020

Publicat

pe

De către

Piața contemporană este uriașă, dar nu suficient de mare pentru prea mulți antreprenori, de aceea fiecare pas trebuie gândit strategic. De la idee până la produs e un drum inevitabil care cere creativitate, organizare și perseverență. Totuși, cum îți menții și crești afacerea?

Locul pentru „încă ceva nou” a creat pe piață o concurență acerbă, care crește cu fiecare produs lansat sau îmbunătățit ajuns pe piață. Această tendință a obligat antreprenorii să privească cu alți ochi inovația, ca pe o provocare de a oferi cel mai bun serviciu și de a-și regândi strategiile de muncă.

Câțiva antreprenori moldoveni care au reușit să treacă frontierele cu ideile și afacerile pe care le-au lansat au povestit pentru Rockit Conference 2020 din experiențele lor și au împărtășit lecțiile pe care au reușit să le adune de-a lungul anilor.

Să nu atragi atenția prea mult la detalii și perfecțiune, dar să ieși pe piață cu un produs funcțional cât mai curând

Drumul de la idee la produs e unul lung în majoritatea cazurilor. Chiar mai lung decât se plănuiește inițial, pentru că nu tot timpul poți prevedea dificultățile ce pot apărea la mijloc de drum. Pentru a evita astfel de situații și de a grăbi procesul lansării unui produs, cel mai bine este să nu atragi atenția prea mult la detalii și perfecțiune, dar să ieși pe piața cu un produs funcțional cât mai curând”, spune Pavel Ciorici, fondatorul platformei WPZOOM.

Noi am început șase ani în urmă și am pivotat ideea de produs de câteva ori până am ajuns la ceea ce suntem azi. Nu a fost ușor deloc. Cred că companiile din vest s-ar fi închis deja după primele iterații în primii doi ani. Dar am găsit nișa noastră pe piață și am devenit experți recunoscuți la nivel mondial în ultimii trei ani. Chiar și acum îmi aduc aminte cât de greu a fost să găsim primul client. Acesta a ieșit live pe 31 decembrie și toată echipa am stat câteva zile la rând în oficiu în perioada Revelionului, ca să ne asigurăm că la client totul mergea bine”, povestește Lisa Guțu, șefă a departamentului dezvoltare în compania Salt Edge.

Începerea unei afaceri presupune înțelegerea și trecerea prin dificultăți cu diferite origini, de la dileme juridice până la vânzări, marketing, protecția proprietății intelectuale, resurse umane și multe altele.

Nu este ușor să îți validezi produsul în câteva țări, dar e crucial în caz că dorești să creezi o companie de talie mondială”

Cred că ai nevoie de vizionari buni în echipă care să poată urma un plan bine pus la punct în care sunt prevăzuți toți pașii și metodele prin care poți acapara piețe străine. Chiar și cu o idee nemaipomenit de bună e extrem de riscant să te bazezi doar pe noroc și să aștepți o bună zi în care afacerea va izbucni de la sine”, a adăugat pentru Rockit Conference Pavel Ciorici.

Pentru a crește o afacere născută local la una de dimensiuni globale ai nevoie de aspirații globale și validare pe piața internațională. Din prima zi a companiei aveam ideea de a crea un produs care ar putea lucra în diferite țări fără modificări semnificative. Nu este ușor să îți validezi produsul în câteva țări, dar e crucial în caz că dorești să creezi o companie de talie mondială”, a mai conchis Lisa Guțu.

Având o echipă dedicată și pasionată de ceea ce face, poți neapărat deveni o companie de succes”

Pavel Ciorici consideră că o idee bună, realizată pe măsură, are toate șansele să crească, indiferent dacă provine din Moldova sau din alt colț al globului. Potrivit fondatorului WPZOOM atât timp cât tinzi să cucerești clienți din toată lumea, proveniența unui startup poate fi aproape neobservată de restul.

Părerea mea este că toți au în mare parte șanse egale să pornească un startup global de succes din Moldova, însă lucrurile pot fi mult mai dificile dacă publicul țintă sunt doar utilizatorii locali”, a mai adăugat Pavel Ciorici.

Este foarte real să crești un startup în Moldova! Avem pe piață deja câteva exemple bune. Întrebarea este doar cât de mult poți să te dedici companiei, dacă poți pivota și valida ideea pe piața, și cel mai important, dacă poți recruta și inspira o echipă talentată! Din experiența noastră, pot spune cu siguranță că având o echipă dedicată și pasionată de ceea ce face, poți neapărat deveni o companie de succes”, a constatat Lisa Guțu.

Unele reguli de lucru nu se schimbă în timp și spațiu, totuși dezvoltarea unei afaceri necesită să ții mereu pasul cu ultimele tendințe și cerințe de pe piață.

Iată o listă de sfaturi de la Pavel Ciorici și Lisa Guțu:

 • Afacere are nevoie, în primul rând, de analiza detaliată a unui produs sau serviciu în dependență de regiune sau țară.

 • Este importantă adaptarea la fiecare audiență și flexibilitatea diversificării în alte domenii pe timp de criză, mai ales în contextul ultimelor evenimente.

 • Managementul și echipa sunt două elemente cruciale pentru o afacere de succes.

 • Fondatorul/fondatoarea trebuie să fie lider/ă pentru echipa sa și să poată inspira și susține în perioadele grele.

 • Înțelege piața și problema pe care o rezolvi și învață cum să „vinzi” această idee echipei, clienților, investitorilor.

 • Pivotarea și validarea ideii: nu te îndrăgosti din prima chiar dacă afacerea ta este propriul copil, mereu amintește-ți că ridici o companie pentru a rezolva adevăratele probleme a clienților.

Despre soluții pentru pentru antreprenori, startupuri și cele mai actuale și eficiente unelte și strategii pentru afaceri se va vorbi și la cea de-a IX-a ediție a Rockit Conference, unde mai mulți speakeri, inclusiv Pavel Ciorici și Lisa Guțu, vor prezenta idei și rezolvări pentru adaptarea la „noul normal”.

Rockit Conference a fost lansată în 2014, fiind dedicată educației, comunicării și transformării digitale. Unele dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți și colegi internațional.

Evenimentul este organizat de către Rockit Academy și Digital Communication Network cu susținerea Biroului pentru Educaţie şi Cultură al Departamentului de Stat al Statelor Unite.
#rockitconference #digicomnet


Urmărește mai multe detalii Rockit Conference 2020 :
www.rockit.digital

Citește mai departe

Tehnologie

Rockit Conference anunță încă 9 speakeri din cadrul ediției online 2020

Publicat

pe

De către

A 9-a ediție marca Rockit Conference va aduce participanților peste 20 de experți stelari internaționali, ascultați de o comunitate de pasionați ai lumii digitale. Pe 8 și 9 mai speakerii vor vorbi despre soluțiile și răspunsurile pentru adaptarea la „noua realitate”.

În cadrul conferinței vor fi prezentate trei secțiuni de discuții: soluții pentru industria creativă și dezvoltarea conținutului, soluții pentru educație și smart living și soluții pentru antreprenori, startup-uri și afaceri. Pentru fiecare dintre categorii au fost aleși specialiști din diverse domenii, care vor fi aproape prin live pentru a-și povesti experiențele la nivel global și pentru a oferi cele mai eficiente soluții și strategii.

În perioada de autoizolare, atenția consumatorilor este țintă pe produsele media care apar ceea ce face cererea mai mare, iar viteza de livrare și calitatea produsului sunt la mare solicitare. Rockit Conference „Don’t panic: Finding solutions for the new reality” a dedicat o secțiune aparte creării de conținut și creativității, unde vor vorbi peste zece speakeri.

La această secțiune vor evolua personalități precum producătoarea creativă și cosilieră pentru RevThink Lidia Scarlat, proaspăt nomilizata în lista Forbes Russia „30 under 30” și deținătoarea câtorva podcasturi, Kris Vazovsky, video bloggerul Vicu Țurcanu și Eleni Kolliga, consultantă în Digital Marketing. De asemenea, vor evolua directorul companiei creative Grape, Yurii Hladkyi; experta în marketing la Atlantic Council, Eto Buziashvili; comediantul din Armenia, Narek Margary; Kamile Kaselyte, expert în marketing și strategie din Belgia și bloggerița Valeria Lungu. Specialiștii vor pune în discuție și strategiile prin care brandurile și organizațiile media ar trebui să își adapteze materialele la tendințele noii realități pentru a supraviețui.

Rockit Conference a fost lansată în 2014, fiind dedicată educației, comunicării și transformării digitale. Una dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți și colegi internațional.

Evenimentul este organizat de către Rockit Academy și Digital Communication Network cu susținerea Biroului pentru Educaţie şi Cultură al Departamentului de Stat al Statelor Unite.

#rockitconference #digicomnet

Urmărește mai multe detalii Rockit Conference 2020 :

Rockit Conference 2020 event

Rockit Conference

Link-uri utile:

Yurii Hladkyi

Kris Vazovsky

Vicu Turcanu

Eto Buziashvili

Valerie Lungu

Narek Margaryan

Lidia Scarlat

Eleni Kolliga

Kamile Kaselyte

Citește mai departe

Tehnologie

La Chișinău va avea loc prima conferință dedicată publicității Pay Per Click. Ce nou poți afla acolo

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pe 6 decembrie, la Chișinău va avea loc prima conferință dedicată reclamelor Pay Per Click din Moldova – PPC Day. Evenimentul este adresat antreprenorilor, marketerilor și advertiserilor și are drept scop să satisfacă necesitățile unei afaceri moderne în materie de promovare în mediul online.

PE LUNG

Printre speakeri se regăsesc specialiști din digital marketing și nu doar, care s-au făcut remarcabili pe piața locală dar și în România: Ion Botnaru, Dumitru Slonovschi, Lia Pogolșa, Vadim Cușnir, Tudor Plăcintă, Dumitru Talmazan și alții. Aceștia vor vorbi despre experiența lor în promovarea serviciilor și produselor în mediul online și despre trendurile 2020 pentru publicitatea online. La fel, în timpul evenimentului vor fi prezentate 4 studii de caz care vor demonstra eficiența și importanța reclamelor PPC  în strategia de marketing a unei afaceri. Unul dintre studiile de caz va fi prezentat de către Directorul de Marketing a rețelei de magazine Darwin –  Ion Botnaru.

Evenimentul va dura 8 ore, timp în care cei 8 speakeri vor prezenta următoarele subiecte:

 • Ion Botnaru – Merită să îți promovezi produsele sau serviciile prin reclamă PPC;
 • Dumitru Slonovschi  – Neuromarketingul în era digitală;
 • Dumitru Talmazan – Strategie Digital Marketing – trenduri 2020;
 • Vadim Cușnir – Cum să faci un site/LP care vinde;
 • Natalia Camerzan – Top 10 greșeli în setarea campaniilor Google Ads;
 • Lia Pogolșa – 9 metode ca să obții cele mai ieftine costuri din reclamele de pe Instagram;
 • Olga Iliev – Google GTM & Optimize: tracking și experimente;
 • Eugeniu Topolschi – Top greșeli în setarea campaniilor Facebook Ads;
 • Tudor Plăcintă – Rezultate măsurabile din Google Analytics.

Participanții vor avea parte și de 2 sesiuni networking, timp în care își vor putea împărtăși experiența lor de targetare a publicului țintă, de setare a campaniilor de promovare în rețelele sociale sau Google.

Evenimentul va începe la 9:30 și se va desfășura în incinta celui mai mare parc de IT din Moldova – Digital Park din strada Mihai Viteazul, 15.

Alte detalii despre ce planifică organizatorii pentru acest eveniment dar și mai multe informații despre speakeri și temele abordate, pot fi găsite pe pagina de Facebook PPC Day și pe www.ppcday.md.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe10 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social11 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930