Connect with us
"
"

Lifestyle

Cum să le vorbești tinerilor despre politică? Exemplul unui vlogger de succes din Kazahstan

Publicat

pe

PE SCURT

Murat Daniyar are 23 de ani și adună sute de mii de vizualizări pe canalul său de Youtube. Vorbește despre politică și problemele sociale din Kazahstan și spune că ar face mai mulți bani din activitatea sa dacă ar alege să povestească despre lucruri mai „ușoare”. „Cu doi ani în urmă, printre tineri, era la modă să zici că nu te interesează politica. Acum, însă, în orice local vei auzi discuții despre politică”, spune Murat.

PE LUNG

Tânărul a studiat Relații Internaționale și spune că mereu și-a dorit să fie diplomat. „Să apăr drepturile țării mele, aflându-mă peste hotare. În Paris, pe undeva, de exemplu”, afirmă Murat zâmbitor. „În al treilea an de facultate am înțeles că în țara mea se întâmplă lucruri urâte și mi-am propus să schimb ceva prin intermediul rețelelor de socializare. Am început să postez videouri pe Youtube. De regulă, abordez probleme din mediul social și politic și promovez ideile liberale”, afirmă tânărul din Kazahstan.

În primul său vlog postat pe Youtube, Murat a vorbit despre sistemul autobuzelor din Almaty, orașul în care trăiește. „Șoferii furau bani, autobuzele erau murdare și vechi. Nu aveam sistem electronic de taxare. M-am întrebat atunci cum putem opri corupția în rândurile celor de la putere, dacă noi nu putem opri furturile din autobuze? Iată că după doi ani din acel moment, 95% din autobuzele din Almaty sunt noi. Nu cred că am avut un rol foarte mare în rezolvarea acestei probleme, pentru că la momentul respectiv eu aveam puțini urmăritori”, recunoaște Murat.

Tânărul în vârstă de 23 de ani a participat la CampCamp 2019 – o tabără internațională axată pe comunicarea dintre activiștii civici, desfășurată recent la Chișinău, care a adunat sute de tineri din diverse țări. 

Enlarge

MuratEldana.-Vlad-Krilevskiy
Murat (stânga) în timpul unei prezentări din cadrul CampCamp 2019, la Chișinău. Foto: Vlad Krilevskiy

Provocările Youtube-ului

În doi ani acesta a adunat 120 000 de subscriberi pe contul său de Youtube. Pe Instagram este urmărit de 20 000 de persoane.

Pe 19 martie, 2019, Nursultan Nazarbaev și-a dat pe neașteptate demisia din funcția de președinte al Kazahstanului după aproape 30 de ani în fruntea fostei republici sovietice din Asia Centrală. A doua zi, Parlamentul a aprobat o propunere de a schimba numele Capitalei Astana în Nursultan în cinstea fostului lider. Murat a făcut un video destul de dur despre acest subiect și a criticat decizia. „Am crezut că dacă președintele a demisionat atunci pot să spun orice despre el. Am zis multe. Videoul a acumulat 450 000 de afișări. Numai în prima zi a acumulat 300 000. Am fost sunat și mi s-a zis să-l șterg. Apoi am aflat că videoul meu este folosit în cadrul emisiunii „Военная тайна” de la Ren TV. Atunci am hotărât să-l ascund”, afirmă tânărul.

În ultimele 7 luni acesta se ocupă doar de canalul său de Youtube. A început să câștige bani din asta, inclusiv prin intermediul contractelor de publicitate. „Aș fi mai bogat dacă n-aș vorbi despre politică. Totuși, există companii care au marketologi buni și nu se tem să-și promoveze produsele în moduri inedite. Lucrez cu unii din ei”, afirmă Murat. Printre cele mai importante colaborări ale sale se numără cele cu compania aeriană națională a Kazahstanului, dar și un mare producător de telefonie mobilă.

„Kazahstanul are nevoie de timp”

Murat își face scenariul, filmează și montează de unul singur. Crede că i-ar fi ușor să se implice în politică, dar nu știe încă dacă-și dorește acest lucru. Situația din Kazahstan este și bună și rea, spune el. „Filmez videouri despre subiecte sensibile și puterea nu întreprinde măsuri represive împotriva mea. Deci, libertatea de exprimare există într-o anumită măsură. Deși toată lumea se teme să vorbească despre politică, iar Kahastanul se clasează pe locul 158 din 180 în clasamentul libertății presei. Există totuși trăsături pozitive. Kazahastanul are nevoie de timp, pentru că mentalitatea sovietică predomină”, explică Murat.

N-am crezut niciodată că viața mă va aduce în Moldova. Sunt foarte sincer: străzile și trotuarele sunt foarte proaste. De la aeroport la hotel drumul a fost interesant”, mărturisește Murat râzând. Acesta a apreciat vinul bun și mâncarea sățioasă. „Evident că să se simte că e o republică ex-sovietică. Clădirile construite atunci, care au omorât orice urmă de creativitate și individualitate, sunt inconfundabile”, punctează el.

Social

VOX // Cum văd tinerii din statele post-sovietice CORUPȚIA

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova protestează deja două săptămâni la rând împotriva sistemului judiciar politizat, coaliției PD-PSRM și corupției. Cea din urmă reprezintă o povară înaltă în peste 2/3 din cele 180 de țări incluse în clasamentul Indicele Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2017. În pofida încercărilor de a combate acest fenomen, eforturile multor țări sunt insuficiente, iar rezultatele atinse – modeste. Moldova înregistrase un scor al IPC de 31 puncte, plasându-se pe locul 122.

În acest context, reportera Moldova.org, Georgeta Carasiucenco, a discutat cu mai mulți activiști din Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și Belarus, țări apropiate de poziția IPC a Republicii Moldova în clasamentul Transparency International. Cum se simte și se vede corupția la ei acasă, citiți în VOX-ul de mai jos:

Edin Pașovici, designer graphic

Bosnia și Herțegovina – IPC 38

„În țara noastră e o anarhie totală. Avem trei portaluri de știri, fiecare dintre ele dedicate câte unui grup de naționaliști. Niciunul dintre aceste grupuri nu reprezintă majoritatea societății. Fac ce vor, fără să fie controlați de cineva. De exemplu, ceea ce mă miră mai mult, sunt politicienii care vin din sate mici. Nu este vorba despre persoane cu un nivel înalt de inteligență, ci de oameni care abia au absolvit școala primară. Unul dintre ei a furat milioane și vorbește deschis despre asta, pentru că nu este suficient de deștept ca să ascundă faptul că fură. Când a fost chemat la judecată, a negat totul. Iar acolo n-au putut găsi suficiente dovezi ca să demonstreze furtul și a fost eliberat. Asta este situația.”

Emin Vali

Azerbaidjan –  IPC 31 

„Corupția în Azerbaidjan este cam așa: dacă ai nevoie de un document de la municipalitate și vrei să-l obții conform regulilor, trebuie să aștepți multe ore, timp de mai multe zile. Dacă vrei să-l obții repede, trebuie să plătești o suprataxă, fără ca acești bani să fie înregistrați undeva.

Așa mi s-a întâmplat mie: aveam nevoie de un certificat pentru angajator, de la municipalitatea din Baku, unde locuiesc. Am mers să-l obțin legal. Funcționarul, care trebuia să-mi elibereze acel certificat, mi-a zis să vin a doua zi. A doua zi, iar a refuzat să mi-l elibereze, pe motiv că e ocupat. Până la urmă, i-am dat bani în mână, căci nu mai aveam timp de pierdut pentru documente.

În plus, bugetul țării e ținut în secret de guvernare. Noi credem că ar fi bine ca să ni se arate măcar o statistică despre câți bani au cheltuit pentru drumuri, echipamente sau facilități.”

Igor Krechkevych

Ucraina – IPC 30

„Cum se simte corupția? Simplu, cine a mers vreodată pe drumurile noastre știe ce înseamnă corupție. Drumurile noastre se distrug în câțiva ani. Șoseaua va fi întotdeauna mai îngustă, iar stratul de asfalt mai subțire decât se poate vedea în documentele de licitație pentru companiile care prestează servicii de construcție a șoselelor.”

Maral

Kazahstan – IPC 31

„Dacă deschideți harta Kazahstanului și vă uitați de la Nord la Sud, să știți că pe măsură ce ochii coboară spre sudul țării, pe atât corupția e mai puternică în regiuni. Eu trăiesc în nordul țării, unde actele de corupție se fac pe ascuns. La Sud, se vorbește deschis despre câți bani trebuie să dai pentru un anumit serviciu, iar asta nu este taxă de stat.

Mi-aduc aminte de un caz. În 2015, un șef de comisie militară cunoscut a fost arestat pentru mită. Nu era o sumă prea mare, vreo mie de dolari. Dar știți, oamenii în Petropavl au salarii mici, cam 250-300 dolari e salariul mediu.”

Nino, designer web

Georgia – IPC 56

„Sunt din Georgia și-mi este greu să vorbesc despre corupție, pentru că adolescența mea a fost în anii ’90, când corupția era foarte înaltă. Poliția era la fiecare colț și era ceva normal să fii oprit pe stradă de către poliția rutieră, să dai permisul de conducere cu bani în el și să mergi liniștit mai departe.

Nu puteai intra la universitate sau merge la spital, fără să dai bani profesorilor sau medicilor. După revoluție, acest tip de corupție a dispărut. Despre corupția la nivel înalt nu pot să vorbesc. Nu am auzit ca cineva din marii demnitari să fie descoperiți că ar participa la acte de corupție. Aș putea spune că, în ziua de azi, nu avem corupție.”

Iurii Macarov

Belarus – IPC 44

„La noi faci închisoare pentru corupție. Probabil din cauza asta nu prea cunosc cazuri anume. Poate doar faptul că în unele cazuri, când te adresezi la vreo instituție, viteza de răspuns sau soluționarea problemei poate fi diferită de la om la om. Sau din presă auzim că cineva a fost arestat și pedepsit cu închisoarea, poate fi chiar și vreun demnitar de stat. Se mai zice că arestările au cauze politice. Dar nimeni nu știe sigur care este motivul arestărilor.”

VOX-ul a fost realizat în perioada 01 – 03 iunie 2018, la Minsk, unde a avut loc Hackathonul societății civile, unde erau prezenți circa 60 de activiști civici din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Belarus și Republica Moldova. Aceștia au creat diverse aplicații, care au scopul să soluționeze unele probleme a țărilor în care locuiesc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie11 ore în urmă

Ce este inflația și de ce trebuie s-o înțelegem?

PE SCURT „Inflația este la fel de violentă precum un tâlhar, la fel de înspăimântătoare precum un hoț armat și...

Social15 ore în urmă

Raiul de la Piața Centrală și mirosul de la stația de epurare. Principalele probleme discutate la Primărie

PE SCURT Edilul capitalei Ion Ceban nu susține majorarea tarifelor de călătorie cu microbuzul și, cel mai probabil, nici Consiliul...

Sănătate2 zile în urmă

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

PE SCURT Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă...

Reintegrare3 zile în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie3 zile în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie3 zile în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

Social3 zile în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică5 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe5 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică5 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică6 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție7 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

Politică2 săptămâni în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031