Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea Clubului Părinților Conștienți, și Maxim Moșnoi, psihoterapeut de orientare psihanalitică, explică cum are loc educația sexuală a copiilor făcută de părinți.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/730269531089895/

  • Educația sexuală începe de când copiii sunt foarte mici. Se începe foarte simplu: prin a numi organele sexuale exact așa cum sunt ele. Organele sexuale nu sunt șurubei, cocoșei, nu sunt păsărici și nici prune. Sunt penis, vagin, vulvă, clitoris, testicule. Nimeni nu spune la inimă căprioară. Nimeni nu-i spune la gât pește. Numind organele sexuale altfel, din start, creăm subiect tabu.
  • Se întâmplă foarte des ca copiii de 4-5 anișori să se masturbeze. Asta înseamnă că copiii încep să-și exploreze părțile intime și este foarte important să le oferim spațiu să facă lucrul acesta.
  • Singura limită pe care o putem trasa este să le povestim despre faptul că aceste comportamente sunt intime, le fac când sunt doar ei, acasă, fără să le facă de față cu ceilalți sau împreună cu ceilalți.
  • Ambii părinți se pot descurca la fel cu explicațiile sau intervențiile în tematica sexuală a copiilor când pun întrebări.
  • Când un părinte simt un fel de incomoditate în legătură cu ceva de natură sexuală este o problema lui proprie.
  • Prin informație corectă asupra lucrurilor, copiii pot să aibă o atitudine sănătoasă despre sex. Faptul că le spunem că există, n-o să-i determine să facă sex la 7 ani.

Citește și: „În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative”


Foto principală: nurtureandthriveblog.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.