Connect with us
"
"

Lifestyle

Cum să devii mai fericit în doar 12 minute

Publicat

pe

PE SCURT

De multe aveți dispoziție proastă care nu vă permite să vă concentrați sau să fiți eficienți la lucru. Se pare că oamenii de știință au găsit o soluție pentru a scăpa de indignare în doar 12 minute.

Cercetătorii sunt convinși că dacă ieși afară să te plimbi și, vreme de 12 minute, ai gânduri pozitive despre oamenii din jurul tău, dispoziția ta se va îmbunătăți. Oamenii care au făcut acest lucru în cadrul unui experiment au spus că s-au simțit mai puțin anxioși, mai fericiți și mai empatici în urma acelor 12 minute decât oamenii care au servit drept grup de control, relatează playtech.ro.

PE LUNG

„Este o strategie simplă care nu necesită foarte mult timp pentru a o încorpora în activitățile tale zilnice”, susține psihologul Douglas Gentile, de la Iowa State University.

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au analizat 496 de oameni. Aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri. Tuturor li s-au dat chestionare completat înainte să iasă la plimbare pe holurile de la Iowa State University, unde s-a desfășurat studiul. Mai apoi, cercetătorii au oferit fiecărui grup de participanți o temă de gândire pentru plimbarea de 12 minute.

Astfel, 127 de oameni au fost rugați să se uite la oamenii pe lângă care treceau și să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Mai apoi, 125 de oameni au fost rugați să analizeze ce ar putea avea în comun cu persoanele pe lângă care trec (de la temeri și speranțe comune la ce restaurante ar putea prefera). Alți 109 oameni au fost puși să se gândească în ce moduri le sunt superiori celor pe lângă care trec. Iar cei 135 de oameni rămași au servit drept grup de control – lor li s-a spus să se concentreze pe detalii fără să le judece (cum ar fi culoarea hainelor, machiajul și accesoriile celor din jur).

Când s-au întors de la plimbarea de 12 minute, toți participanții au fost puși să completeze alte chestionare, cu scopul de a li se măsura nivelurile de anxietate, fericire, satisfacție, empatie, grijă și conexiune. Cei care au obținut cele mai mari scoruri (așadar, și cele mai bune în contextul de față) au fost oamenii care au fost puși să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Cei cu scorurile cele mai mici au fost oamenii care au căutat să găsească motive pentru care ar putea fi superiori străinilor pe lângă care trec.

Așadar, data viitoare când simți că ai o stare proastă, o simplă plimbare ar putea să te ajute mai mult decât ai crede.

Lifestyle

Felul în care am calculat până acum vârsta câinilor este greșit

Publicat

pe

PE SCURT

Se pare că felul în care am calculat până acum vârsta câinilor a fost greșit. Animalul tău de companie îmbătrânește în mod clar mai repede decât tine, dar noile cercetări ne oferă o idee mult mai clară despre ce vârstă ar putea avea el. 

Cercetătorii au stabilit că un câine de opt ani calendaristici ar avea aproximativ 64 de ani umani. De asemenea, ei spun că regula potrivit căreia un an al unui câine sunt șapte ani umani nu este corectă.

PE LUNG

Când câinele tău trăiește de un deceniu, se consideră că a îmbătrânit și are peste 70 de ani, scrie BBC.

Acest factor de conversie – un an al unui câine reprezintă șapte ani umani – provine din împărțirea speranței de viață a omului de aproximativ 77 la speranța de viață canină de aproximativ 11.

Presupunerea respectivă se bazează pe faptul că fiecare an calendaristic pe care un câine îl trăiește este echivalent cu șapte ani umani în orice etapă a vieții unui câine. Dar cercetătorii sugerează că lucrurile nu sunt atât de simple.

De exemplu, majoritatea raselor de câini ating maturitatea sexuală între vârsta de șase și 12 luni, dar prin conversia tradițională, acest câine ar avea șapte ani. Dar mai există câini, deși este neobișnuit, trăiesc peste 20 de ani. Conform regulei de conversie „factor-of-seven”, aceasta ar echivala cu 140 de ani umani.

De fapt, speranța de viață a câinilor depinde semnificativ de rasă. Câinii mai mici tind să trăiască mai mult, ceea ce sugerează că îmbătrânesc mai lent decât cei mai mari.

Să știi că un hamster are șase săptămâni nu îți oferă o imagine bună despre stadiul de viață al acelui animal, chiar dacă știi că speranța de viață a unui hamster este de doar trei ani. Dar, dacă un hamster a ajuns la o vârstă în care se poate reproduce oferă o imagine mult mai bună a nivelului său de maturitate.

Autorii studiului sugerează că vârsta biologică s-ar putea măsura cu ajutorul așa-numitelor „ceasuri epigenetice” – modificări ale ambalajului ADN-ului nostru care se acumulează în timp la toate mamiferele.

Cercetătorii au descoperit și o formulă:

vârsta echivalentă a omului = 16 x ln (vârsta cronologică a câinelui) + 31.

Aici „ln” reprezintă o funcție matematică cunoscută sub numele de logaritmul natural. Funcția logaritmului este binecunoscută pe scările neliniare pentru energia eliberată în timpul cutremurelor (Richter) sau pentru măsurarea sunetului (decibeli).

În graficul de mai jos, se vede cum funcționează logaritmul natural. Curba punctată cu roșu sugerează că patrupezii noștri iubiți se maturizează extrem de rapid la început, dar că îmbătrânirea lor încetinește la un moment dat, ceea ce înseamnă că, în cea mai mare parte a vieții lor, câinii au o vârstă mijlocie prelungită. 

Enlarge

În-8-ani-calendaristici-ai-unui-câine-sunt-echivalenți-cu-64-de-ani
8 ani calendaristici ai unui câine sunt echivalenți aproximativ cu 64 de ani umani. Credit: Christian Yates

Prin urmare, cercetătorii au calculat că primul an de câine se echivalează aproximativ 31 de ani umani. Apoi, de fiecare dată când vârsta câinelui se dublează, numărul de ani umani crește cu 11. Adică, opt ani calendaristici reprezintă trei „dubluri” (de la unu la doi, doi la patru și apoi patru la opt). Prin acest calcul, putem deduce că vârsta câinelui în ani umani va fi de aproximativ 64, adică 31+3×11.

Această aproximare este reprezentată prin curba neagră. Linia verde reprezintă regula de 7 ani umani pentru un an al câinelui, care atinge o vârstă exagerată la bătrânețe.

Un lucru este clar: vârsta unui om și a unui câine nu merge proporțional pe aceeași linie. 

Resursa informațională: BBC.com

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment2 ore în urmă

Topul celor mai așteptate documentare din acest an

PE SCURT De la Hillary Clinton la scandalul monopolului McDonald’s, 2020 s-ar putea să depășească poveștile istorisite anul trecut. Boomul...

Social23 de ore în urmă

Moldova.org recomandă: TakieDela, Formula-as, Recorder

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

Divertisment24 de ore în urmă

Oamenii de succes care au eșuat înainte să se ridice

PE SCURT De câte ori te-ai ciocnit de obstacole care te făceau să crezi că nu vei mai reuși niciodată?...

DivertismentO zi în urmă

Rețeta săptămânii: Cremă cu șuncă și ciuperci

PE SCURT Îți place Jamie Oliver, bucătarul englez care a devenit faimos după ce a demonstrat întregii lumi cât de...

CulturăO zi în urmă

Cine face film în Moldova

PE SCURT La 20 ianuarie, în cadrul „Galei Cineaștilor 2020”, au fost premiate cele mai bune filme, dar și cei...

Social2 zile în urmă

Poți să-ți faci operație plastică și să rămâi feministă?

PE SCURT Fac modificările cosmetice parte dintr-o nouă eră a „iubirii de sine”? Sau ideologia feministă este interpretată greșit?, se...

Social2 zile în urmă

Cecenii „tratează” homosexualitatea cu Coranul și alte știri agasante

PE SCURT Președintele Dodon greșește de trei ori denumirea statului în care pleacă într-o vizită, trei familii din Chișinău sunt...

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

Politică4 zile în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

Politică4 zile în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

Politică5 zile în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

PoliticăO săptămână în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

PoliticăO săptămână în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

ExterneO săptămână în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031