Cum putem eficientiza circulația transportului în 5 pași

PE SCURT

Ambuteiaje, automobile parcate pe trotuare, pietoni nevoiți să meargă pe carosabil, semafoare defectate, marcaje rutiere șterse. Toate acestea țin de infrastructura proastă a drumurilor din Republica Moldova, spune Ilie Bricicaru, expert internațional în siguranță rutieră. 

De fapt, problema infrastructurii drumurilor nu este întâlnită doar la noi. Fiecare țară și localitate s-a ciocnit cu ea, doar că unele dintre ele, după lungi căutări, au identificat 5 pași care îi ajută să ofere siguranță rutieră și anulează formarea ambuteiajelor în orele de vârf.

PE LUNG

Siguranța rutieră ține de modul în care sunt construite străzile. Republica Moldova se află pe locul cinci în Europa după numărul de accidente și pe 128 din 138 într-un top mondial al calității drumurilor. Statisticile internaționale arată că din cauza infrastructurii rele se produc circa 35% de accidente rutiere. Dar pentru a soluționa aceste probleme, mai mulți experți vin cu cinci pași care trebuie făcute, pentru a face drumurile mai sigure și accesibile. 

Pasul 1:

Este nevoie să fie construite piste pentru bicicliști, pe care aceștia să se poată deplasa sigur. În caz contrar, bicicliștii ar putea renunța la utilizarea bicicletelor și vor urca în automobile, ceea ce va spori fluxul mașinelor pe drum. 

Pasul 2:

Este nevoie de un marcaj vizibil și aplicat corect, care să delimiteze clar benzile și marginile. Acestea ajută șoferii să înțeleagă exact poziția pe drum și astfel să evite tamponările. „Adesea, străzile noastre nu-i permit conducătorului să respecte regulile de circulație rutieră, sunt atât de negândite încât șoferul nu mai știe pe ce bandă să se deplaseze”, a declarat expertul Bricicaru în cadrul emisiunii matinale „ТАКОЕ УТРО” de la TV8.

Pasul 3:

Crearea locurilor de parcare și amenzi usturătoare pentru cei care lasă automobilul în locuri interzise. Parcarea necorespunzătoare a vehiculelor reprezintă un pericol semnificativ pentru mișcarea vehiculelor și poate fi cauza mai multor accidente. Un vehicul parcat prost poate reduce vizibilitatea unui șofer sau poate duce la o oprire bruscă a unei benzi de circulație. Zonele urbane ocupate au nevoie de prevederi de parcare marcate sau interdicții de parcare.

Pasul 4:

Este nevoie să fie create căi pietonale. Atât drumurile urbane, cât și cele rurale au nevoie de cărări pe care să se poată deplasa în siguranță pietonii. O potecă întreținută adecvat poate salva multe vieți.

Pasul 5:

Nu trebuie să uităm nici de iluminatul stradal, care este esențial pentru siguranța pietonilor și a vehiculelor. Este necesară în special la intersecții și în zonele unde șoferii au nevoie să schimbe viteza.

Pe lângă toți acești pași care ar crea o infrastructură a drumurilor corectă, specialiștii mai trebuie să țină cont și de numărul automobilor care crește în fiecare an, iar străzile localităților nu pot face față solicitării, fapt care creează ambuteiaje kilometrice. Mai mult, în majoritatea automobilelor pe care le vedem pe stradă se află doar o persoană și în cea mai mare parte a zilei aceste mașini stau neutilizate și ocupă mult spațiu. De aceea, autoritățile mai multor țări au decis să încurajeze oamenii să folosească transportul public, să meargă pe jos, dacă nu au de parcurs distanțe lungi, dar și să folosească aplicațiile precum: Uber și Lyft, care le permite repede și ușor să comande un automobil care să-i ducă până la locul destinației. Astfel, aceste automobile nu au nevoie de a fi parcate.

Experții susțin că autoritățile trebuie să se concentreze și depună efort pentru a scoate oamenii din automobile. Studiile comportamentale au arătat că navetiștii vor schimba rutele și modurile dacă sunt disponibile opțiuni mai bune. Trucul este să descoperim modul de reproiectare a orașelor. Recent, San Francisco a schițat un plan prospectiv pentru a micșora spațiul dedicat mașinilor. Cu străzi mai înguste și cu mai puține locuri de parcare, orașul ar avea mai mult teren cu care să lucreze – să construiască locuințe mai accesibile și mai mult spațiu pentru pietoni. 

Un bun exemplu al infrastructurii drumurilor este Singapore. Este un oraș bine organizat și cu un transport public bun, curat și îngrijit. Dar pentru a ajunge la aceste performanțe, legea este aplicată corect, iar proprietarii automobilelor plătesc taxe mari. Potrivit autorităților de acolo, prețurile rutiere pot fi utilizate pentru a controla traficul. De exemplu, dacă taxele sunt mai mari, oamenii se vor gândi de mai multe ori cu ce să se deplaseze: cu automobilul, pe jos sau cu transportul public. 

De asemenea, infrastructura determină și nivelul de siguranță rutieră. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, aproximativ 1,35 milioane de oameni își pierd viața pe drum, iar alte milioane suferă de răni grave, care le afectează sănătatea. Situația este deosebit de alarmantă în țările cu venituri mici și medii, unde creșterea economică a sporit proprietatea vehiculelor și construcția drumurilor, dar acțiunile de siguranță rutieră nu au ținut pasul. Siguranța rutieră este în capul listei de priorități ale Uniunii Europene, care își propune să reducă cu jumătate numărul deceselor rutiere.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.