Connect with us
"
"

Lifestyle

Cum poți ajuta persoanele care au nevoie de servicii paliative doar distrându-te

Publicat

pe

PE SCURT

Cel puțin 28 de mii de persoane din Republica Moldova au nevoie de servicii paliative, iar asistența la care au acces este insuficientă.

Partea bună e că există metode simple prin care ne putem implica pentru a-i ajuta: cumpărând un bilet la un concert sau donându-ne ziua de naștere.

PE LUNG

Sărbătorește-ți ziua de naștere

Hospices of Hope Moldova este o altă organizație care oferă îngrijire paliativă. Aceasta organizează periodic evenimente culinare, sportive care să fie pe placul mai multor categorii de persoane. Campania „Dăruiesc ziua de naștere!” ne îndeamnă să ne rugăm rudele și prietenii, ca de ziua noastră, să facă o donație pentru pacienții Hospice pe siteul hospicesofhope.md sau chiar la petrecerea organizată.

Campania #donatemybirthday continuă și în august cu un sărbătorit din Statele Unite ale Americii!Sandu a emigrat acolo…

Geplaatst door Hospices of Hope Moldova op Donderdag 15 augustus 2019

Pentru cei care se implică în această campanie, Hospices of Hope Moldova oferă torturi și băuturi aniversare.

Hospices of Hope Moldova este principalul importator și furnizor de pungi pentru stomă, oferite gratuit pacienților îngrijiți de organizațiile regionale integrate în rețeaua noastră, cât și Institutului Oncologic, care le distribuie la nivel național.

Mergi la un concert

Fundația Hospice Angelus Moldova activează de 20 de ani în acest domeniu în R. Moldova. Cu această ocazie echipa a pregătit un concert aniversar care va avea loc la Filarmonica Națională pe 29 noiembrie. Pe scenă vor urca Pasha Parfeni, Brio Sonores, Akord, Olga Verbițchi, Ion Rață, Just Friends Dance Academy și Adrian Ursu acompaniat de orchestra sa.

Geplaatst door Hospice Angelus Moldova op Donderdag 31 oktober 2019

Biletele pot fi procurate pe Iticket.md, dar și la Casa de bilete a Filarmonicii Naționale.

Banii adunați în urma vânzării biletelor vor fi utilizați pentru asigurarea continuității prestării serviciilor de îngrijiri paliative de calitate tuturor pacienților Hospice Angelus, inclusiv micuților internați în Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus” din s. Isacova, Orhei.

Hospice Angelus Moldova este principalul furnizor de îngrijiri paliative din țară, oferind ajutor medical, social şi psiho-emoţional adulţilor şi copiilor care suferă de boli incurabile, în stadiu avansat, progresiv şi/sau terminal. Doar pe parcursul anului 2018 peste 2500 de pacienți au beneficiat de ajutorul personalului calificat al fundației.

Social

Sofia Rotaru, invitată la ceremonia de învestire a Irinei Vlah în funcția de bașcan al Găgăuziei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Vineri, 19 iulie, la Comrat va fi organizat un concert, unde urmează să cânte Sofia Rotaru. Concertul va fi organizat cu prilejul învestirii a Irinei Vlah în funcția de bașcan al Găgăuziei.

Anunțul a fost făcută chiar de Irina Vlah, în cadrul unei discuții în direct cu cetățenii.

PE LUNG

Ea a invitat locuitorii regiunii în piața din municipiul Comrat, acolo unde va avea loc ceremonia de inaugurare, la care vor participa președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. După aceasta va fi organizat concertul.

„După inaugurare va avea loc un concert. Vreau să vă spun că președintele Dodon ne-a făcut tuturor un cadou – la inaugurare va participa și artista poporului URSS, Sofia Rotaru”, a menționat Irina Vlah.

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei în cadrul scrutinului din 30 iunie. Pentru ea au votat circa 92 la sută din cei care s-au prezentat la urne. Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Social

Igor Dodon a invitat-o pe interpreta Valeria din Federația Rusă să cânte la Chișinău și Bălți de 9 mai

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat că a invitat-o pe interpreta rusă Valeria să cânte la Chișinău și la Bălți în ziua de 9 mai.

„La invitația mea, interpreta Valeria, artistă a poporului în Rusia, va cânta la Chișinău și la Bălți pe 9 mai, de Ziua Victoriei. Renumita interpretă nu a fost demult timp în țara noastră și noi vom fi foarte bucuroși să o revedem în Moldova, în această zi importantă”, a menționat Igor Dodon pe Facebook.

PE LUNG

Șeful statului a relatat că, împreună cu Valeria, pe scenă vor apărea orchestra prezidențială și artiști moldoveni. Concertele vor avea loc la ora 14.00 la Bălți și la ora 19.00 la Chișinău.

„În capitală, evenimentul se va încheia cu focuri de artificii colorate. Să sărbătorim Victoria împreună”, a menționat Igor Dodon.

De notat că, începând cu 2017, în Republica Moldova pe 9 mai este marcată oficial și Ziua Europei. Concomitent cu Ziua Victoriei.

Imediat după decizia de atunci a Parlamentului, șeful statului a anunțat că nu va promulga legea privind marcarea la 9 mai a Zilei Europei. În urma refuzului lui Igor Dodon, Curtea Constituțională a decis instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova, iar documentul a fost semnat de președintele de atunci a Parlamentului Andrian Candu.

În campania electorală pentru parlamentarele din acest an, socialiștii au promis să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai, declarând că „9 mai este Ziua Victoriei, ziua în care și poporul Republicii Moldova a sărbătorit o mare victorie împotriva ciumei fasciste”.

Citește mai departe

Sănătate

Acasă la doamna Raisa, care suferă de cancer cervical, stadiul IV

Publicat

pe

De către

„Înainte de a intra în casa Dnei Raisa, Dna. Tintiuc (medicul echipei „Aripile Speranței”, Orhei) ne-a prevenit: „Stadiul cancerului aici e atât de avansat, încât s-a ajuns la putrefacție. Mirosul este particular”. Eu cu Anastasia am zis „Okay, mulțumim de avertizare” și am pătruns în apartament”, povestește Cristina Sârbu, Fundraiser, SMM&Comm. Manager, în cadrul Hospices of Hope, o organizație caritabilă în Moldova. Împreună cu fotografa Anastasia Vârlan, acestea au acompaniat  echipa multidisciplinară care prestează servicii de îngrijire paliativă în regiunea Orhei. Ei au vizitat patru pacienți care beneficiază gratuit de servicii de îngrijire paliativă în regiune.

Mai jos puteți citi impresiile Cristinei în urma vizitei la Dna. Raisa, o femeie care suferă de cancer cervical, stadiul IV:

„Apartamentul are mai multe odăi, toate aranjate. În hol e un pic întuneric deoarece lumina intră doar din dormitoare. Am început să simțim mirosul de la intrare. Ceva care nu poate fi descris exact. Un miros împungător, aproape acid, de descompunere. Primul impuls este de a ne întoarce și ieși din apartament, dar știm cu toții că nu putem face acest lucru.

Intrăm în odaia pacientei. Dna. Raisa, care ne-a și deschis ușa, acum stă întinsă pe canapeaua care e și pat. Stă întinsă pe câteva plapume și o „pelincuță”, de aia impermeabilă, pentru a proteja patul. I se citește durerea în încordarea mușchilor feței.

Odaia e practic goală. Este doar canapeaua unde stă Dna. Raisa, încă o canapea, un scaun. Lumina zilei pătrunde prin geam.

Ne uităm mai atent la Dna. Raisa. Probabil că are între 50 și 60 de ani, dar n-o putem zice cu certitudine. Boala îmbătrânește. Este micuță. Nu pare să fi fost vreodată „mare” în viața ei, dar și pare a fi pierdut din greutate subit, în ultima perioadă. Părul e tuns scurt, nevopsit. Ochii-i sunt clari. Te uiți în ei și înțelegi că ea știe și înțelege mult mai multe decât pare.

Pare determinată. Indiferent de poziția în care o găsim, pare puternică. Uitându-mă la ea, mi se asociază cu o profesoară, una dintre alea la care-ți place să mergi la lecții.

Dr. Tintiuc și Dna. Olga – Asistenta Medicală, o iau ușor la întrebări: cum se simte, cum merge boala, cum are grijă să nu devină totul mai rău… Descoperim că are cancer cervical, stadiul IV.Organele genitale au dispărut mâncate de boală. Nu se simte bine să vorbească despre asta, dar se impune. A fost în program mult timp și știe cum funcționează. Știe că trebuie să vorbească.

Durerea pe care o simte este mare. Ar trebui s-o țină sub control cu niște tramadol, dar nu vrea. Atunci când simte că nu mai poate, ia niște pastile Voltaren și durerea scade. Dar nu dispare. Niciodată. Cu tot cu pastilele, e la un 3 din 10. Dar ea suportă.

Dna. Olga îi măsoară presiunea sangvină. După ce au terminat cu acest control de bază, Dr. Tintiuc o roagă să vadă care e situația. Acea aparență de femeie determinată și puternică dispare, masca se face țăndări cât Dna. Raisa își scoate încet pantalonii și lenjeria, arătând pentru prima oară că ne-a văzut și pe Anastasia și cu mine. Își scoate încet hainele, scuzându-se în continuu pentru ce urmează să vedem. Și acum vedem și noi ceea despre ce ne vorbea Dr. Tintiuc înainte să intrăm în apartament. Acolo unde erau cândva organele genitale, acum e o masă. Umflată. Galbenă la culoare. Nu mai nimic asemănător cu ce ar fi trebuit să fie.

Cancerul a mâncat-o, crescând din interior spre exterior, anihilând orice urmă de organe genitale feminine.

Când îmi amintesc de momentele alea, nu mai știu exact ce s-a întâmplat. Văd totul ca prin ceață. Știu ca Dr. Tintiuc și Dna. Olga verificau starea necrozei. Știu că mirosul ăla mă distrugea. Știu că nu puteam să înghit. Știu că mi-am pus mâna pe umărul Anastasiei, că încercam să-i dau de înțeles că totul o să fie okay. Dar știu și că îmi tremurau mâinile.

Dna. Raisa se îmbracă, iar Dr. Tintiuc îi zice într-un ton de reasigurare că acum e mult mai bine decât ultima oară când a vizitat-o, dar îi zice și că ar trebui să ia Tramadol pentru a controla durerea, pentru că pastilele pe care le ia acum îi scot durerea, dar și impiedică rănilor să se cicatrizeze. Dna. Raisa înțelege foarte bine ce i se zice. În ochi îi vedem iarăși determinarea și acea putere pe care o observasem la sosirea noastră. Și observăm și încăpăținare. La întrebarea „De ce nu luați Tramadol?” ea răspunde simplu: „Am să încep să iau Tramadol ș-am să zdohnesc pe Tramadol”.

Puțin dupa asta am sosit din apartament. Mirosul m-a persecutat ore întregi. Îl simțeam în nări, în haine, în păr, în piele. Îl mai simt și acum.

Vizita la Dna. Raisa a fost probabil una dintre cele mai grele la care am fost. La început credeam că era așa din cauza „factorilor” fizici: mirosul, faptul de a vedea clar, vivid, efectele bolii asupra cuiva. Dar, mai târziu, mi-am dat seama că nu era asta „problema”.

Vizita la Dna. Raisa mi-a trezit frica. Frica aia ascunsă, pe care fiecare o are, dar pe care fiecare o ignoră. Cancerul genital, indiferent că e la femei sau la bărbați, este diferit de toate celelalte tipuri de cancer. Este mult mai sensibil. El înlătură organele care definesc mai mult decât orice altceva identitatea noastră. Îți fură o parte din acel „EU”, psihologic. Te aduce la a nu te mai simți un întreg, ci mai mult o umbră a ce ești.

Cel de-al doilea factor a fost să aud cum Dna. raisa își cerea scuze pentru faptul că se dezbracă de față cu noi. Fiind des vizitată de medici, mă așteptam ca senzația aceea de rușine să fi dispărut deja. Însă aici nu a fost cazul. Ba din contra, am avut impresia că acea senzație a devenit și mai accentuată după boală. Probabil din cauza, că atunci când ni se ia „normalitatea”, încercăm și mai mult să ne ținem de acele lucruri micuțe, microscopice, dar care ne fac să ni se pară tot „normal”, totul „okay”. Doar așa reușim să nu ne fărămițăm.

Și, într-un final, stoicismul Dnei. Raisa. Ea a decis să suporte durerea fizică, fără a lua acele medicamente care la sigur i-ar fi făcut viața mai ușoară. Și asta din cauza la ce înseamnă acele medicamente: moarte. A lua Tramadolul pentru ea reprezintă recunoașterea faptului că nu mai e nimic de făcut, un soi de a ridica steag alb bolii, un steag pe care ea încă nu-i gata să-l arate nimănui și cu care va lupta, probabil până la sfârșit.”

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle20 de minute în urmă

Banana lipită de perete a inspirat oamenii la alte opere de artă

PE SCURT Acum o săptămână, o banană dintr-un magazin a fost lipită cu bandă adezivă și apoi a fost vândută cu...

Cultură2 ore în urmă

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit după o luptă îndelungată cu cancerul

PE SCURT Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o...

Ecologie2 ore în urmă

Ce soluții au găsit unele companii împotriva risipei alimentare

PE SCURT Tot mai multe companii au început să se gândească la modul în care se fabrică unele produse alimentare...

Politică5 ore în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

Social23 de ore în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

EcologieO zi în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

EconomieO zi în urmă

Cum să calculezi ce impozite ți se rețin lunar? Explicăm

PE SCURT Sondajul S&P Global FinLit Survey arată că Republica Moldova ocupă locul 117 din 143 de statele lumii la...

Advertisement

Politică

Justiție6 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031