Connect with us
"
"

Divertisment

Cum își păstrau oamenii cultura și tradițiile în Primul Război Mondial?

Publicat

pe

Ești curios să afli cum interacționau oamenii de diferite naționalități la începutul anilor 1900? Iwm.org îți povestește cum oamenii din Imperiul Britanic și coloniile sale au interacționat unul cu celălalt în timpul Primului Război Mondial.

1. Cum oamenii din diferite țări se ajutau între ei?

Lucrau împreună

Cei care participau la război și mergeau pe front întâlneau oameni din diferite țări și medii. Această fotografie prezintă bărbați din India de Vest, Australia și Noua Zeelandă care aranjau muniții în apropiere de Ypres, Belgia, în octombrie 1917. Deși se pare că bărbații lucrează împreună, nu știm cum și de ce a fost făcută această fotografie. Așa cum războiul a adus împreună militari de diferite naționalități, ei și-au făcut anumite impresii unii de ceilalți, indiferent cât de strânsă a fost sau nu colaborarea dintre ei.

Forța de Muncă din China

Nu toți oamenii care s-au înscris în Imperiul Britanic erau soldați. Armata avea nevoie și de forță de muncă pentru a susține activitatea desfășurată de unitățile de luptă. Armata britanică a recrutat 140.000 de bărbați din China pentru a lucra ca parte a Forței de Muncă din China pe Frontul de Vest. În această fotografie, făcută în nordul Franței în 1918, muncitorii chinezi și soldații canadieni pot fi văzuți împreună. Aproximativ două mii de muncitori chinezi și-au pierdut viața în război, însă cifra exactă nu este cunoscută.

2. Alte metode prin care oamenii se cunoșteau

Trupele din întregul Imperiu au călătorit în mai multe țări și au întâlnit oameni noi. Luptele au avut loc în Orientul Mijlociu și Africa, precum și în Europa. Oamenii au avut suficient timp ca să exploreze noile locuri în care au fost trimiși. Această pictură realizată de către James McBey, un pictor de război, prezintă soldații australieni care vizitează o piață din Siria în octombrie 1918.

Găsirea unui adăpost

Soldații s-au întâlnit cu femeile civile din țările prin care au mers în timpul războiului. Uneori, femeile care erau văduve de război sau ale căror bărbați se luptau le ofereau ceva de mâncare și un adăpost. În schimb, soldații le ajutau la fermă, astfel se construiau prietenii. În această fotografie vedem o femeie din Franța care discută cu un tăietor de copaci, care poartă o pălărie tipică pentru Noua Zeelandă.

Copiii civililor

Pe lângă civilii adulți, trupele au intrat, de asemenea, în contact cu copiii din țările unde mergeau. În această fotografie, un soldat din Australia și unul din Noua Zeelandă se joacă cu doi copii pe care i-au întâlnit pe insula grecească Lemnos. De multe ori, soldații se jucau cu copii civililor și le ofereau ceva gustos, probabil, astfel își aminteau de familiile și copii lor care sunt departe.

3. Cum soldații își împărtășeau tradițiile religioase?

Practicile religioase

Religia, credința și ritualurile au fost importante pentru mulți soldați. A fost o modalitate de a scăpa sau de a diminua trauma războiului. Adesea, soldații aveau un lider religios care lupta împreună cu ei și care organizau ceremonii religioase. În această fotografie vedem infanteriștii Sikh care participă la o campanie de Diwan în deșertul din Mesopotamia, în 1918.

Locuri de cult

Practicarea tradițiilor religioase ar putea însemna vizitarea unor noi locuri de cult în ținuturile în care oamenii erau trimiși. În această imagine, oamenii din primul batalion egiptean de infanterie își scot cizmele înainte de a intra în Moscheea el Aksa, în Haram Esh-Sherif, orașul vechi al Ierusalimului, 12 aprilie 1918.

Tradiții funerare

Oamenii care luptau în război țineau cont de tradițiile și ritualurile religioase de înmormântare. Aici, vedem cum mai mulți soldați ascultă cu atenție un ofițer care citește din Biblie la înmormântarea unui soldat australian, la Becourt Wood, pe frontul Somme, august 1916.

4. Cum se distrau oamenii?

Agrement și divertisment

În timpul liber, soldații obișnuiau să facă sport sau să se distreze. Aceste momente de libertate le-au oferit, de asemenea, ocazii de a împărtăși tradițiile de acasă. În această fotografie, vedem cum câțiva bărbați din Corpul Muncii din China își arată atât abilitățile de a merge cu catalige în lagărul din Franța, mai 1918. În fundal, puteți vedea o fetiță care îi urmărește. Era probabil din localitate.

Practicarea sportului

Echipele sportive erau importante în perioada războiului. Acestea îi țineau pe soldați în formă și activi și era o modalitate perfectă de a le ridica moralul. De asemenea, activitățile sportive adunau oamenii de diferite naționalități, le oferea posibilitatea să-și demonstreze abilitățile sportive. Această fotografie prezintă soldații australieni ai Batalionului de Infanterie 59 care joacă rugby în Franța, în septembrie 1918.

5. Ce mâncau oamenii?

Împărțeau mâncarea

Trupele și-au adus în război propriile tradiții. Acestea le aminteau despre viața pe care au lăsat-o în urmă. Mâncarea le amintea de casă, copilărie și cei dragi. Această fotografie, făcută în iulie 1917, vedem cum un grup de bărbați din Corpul Muncii din China arată pâinea pe care au copt-o în propria brutărie.

Divertisment

Un turn de bambus produce zilnic 95 l de apă prin captarea condensului

Publicat

pe

De către

Nevoia de apă dulce i-a făcut pe oameni să caute tehnologii noi și inovatoare. Timp de secole, în regiunile secetoase, unde era greu de găsit apă dulce, oamenii au adunat apa de ploaie, rouă și ceață.

Însă, acum putem asista la modernizarea tehnicilor vechi. Un turn cu o înălțime de peste 30 de metri și o lățime de 13 metri a fost instalat în Etiopia. Menirea acestui turn este de captare a picăturilor de apă din aer, filtrarea lor și ulterior, consumarea apei de către oameni, scrie goodshomedesign.com.

Rețeaua de plasă instalată pe structură captează umiditatea din aer și îl direcționează în rezervorul de menținere. Turnul WarkaWater, care este ușor și ieftin de construit, nu folosește energie electrică și are capacitatea de a produce până la 95 de litri de apă într-o zi prin captarea condensului și ar putea fi răspunsul la deficitul de apă din anumite părți ale lumii care nu au acces la apă potabilă.

Citește mai departe

Divertisment

Cum ne jucăm cu timpul. De ce nu e bine să ne facem planuri pe termen lung

Publicat

pe

De către

E o săptămână încărcată când ai impresia că nu mai reușești să le faci pe toate și de aceea, de cele mai multe ori, preferi să-ți schițezi planuri pentru următoarea lună, fiind convins că atunci vei avea suficient timp să le duci la îndeplinire. Însă, aceasta este o simplă deziluzie, susțin experții. Profesoara Ashley Whillans de la Harvard Business School susține într-un articol că această deziluzie poartă numele de „nepăsarea timpului viitor”. Termenul a fost inventat de cercetătorii Gal Zauberman și John G. Lynch într-un studiu din 2005 publicat în Journal of Experimental Psychology, relatează playtech.ro.

„Această nepăsare a timpului viitor reprezintă credința că vei avea mai mult timp în viitor decât ai în prezent. Tocmai din acest motiv, avem mereu tendința de a amâna angajamentele vreme de săptămâni sau luni bune, crezând că atunci vom avea programul eliberat. Spre exemplu, preferi să stai peste program la muncă și să ratezi petrecerea unui prieten, spunându-ți că vei petrece timp cu acel prieten peste o săptămână. Doar că peste o săptămână iar simți presiunea de a rămâne peste program și iar ratezi ocazia de a petrece timp de acel prieten”, remarcă experta.

Zauberman și Lynch au condus, la vremea lor, o serie de experimente prin care au demonstrat că oamenii cred că vor avea mai mult timp în viitorul relativ apropiat și aceleași sume de bani. Doar că această gândire vine cu o doză considerabilă de stres, după cum a zis Whillans:

„Hotărâm să facem câteva sacrificii acum cu promisiunea de a ne bucura de mai mult timp mai târziu. Desigur, când ne trezim în viitor, nu avem mai mult timp. Doar repetăm aceeași greșeală”.

Însă, specialiștii nu vin cu o soluție imediată. Potrivit lor, dacă și tu ești o victimă a deziluziei că ai mai mult timp, e bine să nu îți mai faci planuri pe viitor în ideea că sigur vei avea programul mai liber – pentru că, de cele mai multe ori, nu este așa.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle3 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social5 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

EconomieO zi în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031