Connect with us

Divertisment

Cum își păstrau oamenii cultura și tradițiile în Primul Război Mondial?

Publicat

pe

Ești curios să afli cum interacționau oamenii de diferite naționalități la începutul anilor 1900? Iwm.org îți povestește cum oamenii din Imperiul Britanic și coloniile sale au interacționat unul cu celălalt în timpul Primului Război Mondial.

1. Cum oamenii din diferite țări se ajutau între ei?

Lucrau împreună

Cei care participau la război și mergeau pe front întâlneau oameni din diferite țări și medii. Această fotografie prezintă bărbați din India de Vest, Australia și Noua Zeelandă care aranjau muniții în apropiere de Ypres, Belgia, în octombrie 1917. Deși se pare că bărbații lucrează împreună, nu știm cum și de ce a fost făcută această fotografie. Așa cum războiul a adus împreună militari de diferite naționalități, ei și-au făcut anumite impresii unii de ceilalți, indiferent cât de strânsă a fost sau nu colaborarea dintre ei.

Forța de Muncă din China

Nu toți oamenii care s-au înscris în Imperiul Britanic erau soldați. Armata avea nevoie și de forță de muncă pentru a susține activitatea desfășurată de unitățile de luptă. Armata britanică a recrutat 140.000 de bărbați din China pentru a lucra ca parte a Forței de Muncă din China pe Frontul de Vest. În această fotografie, făcută în nordul Franței în 1918, muncitorii chinezi și soldații canadieni pot fi văzuți împreună. Aproximativ două mii de muncitori chinezi și-au pierdut viața în război, însă cifra exactă nu este cunoscută.

2. Alte metode prin care oamenii se cunoșteau

Trupele din întregul Imperiu au călătorit în mai multe țări și au întâlnit oameni noi. Luptele au avut loc în Orientul Mijlociu și Africa, precum și în Europa. Oamenii au avut suficient timp ca să exploreze noile locuri în care au fost trimiși. Această pictură realizată de către James McBey, un pictor de război, prezintă soldații australieni care vizitează o piață din Siria în octombrie 1918.

Găsirea unui adăpost

Soldații s-au întâlnit cu femeile civile din țările prin care au mers în timpul războiului. Uneori, femeile care erau văduve de război sau ale căror bărbați se luptau le ofereau ceva de mâncare și un adăpost. În schimb, soldații le ajutau la fermă, astfel se construiau prietenii. În această fotografie vedem o femeie din Franța care discută cu un tăietor de copaci, care poartă o pălărie tipică pentru Noua Zeelandă.

Copiii civililor

Pe lângă civilii adulți, trupele au intrat, de asemenea, în contact cu copiii din țările unde mergeau. În această fotografie, un soldat din Australia și unul din Noua Zeelandă se joacă cu doi copii pe care i-au întâlnit pe insula grecească Lemnos. De multe ori, soldații se jucau cu copii civililor și le ofereau ceva gustos, probabil, astfel își aminteau de familiile și copii lor care sunt departe.

3. Cum soldații își împărtășeau tradițiile religioase?

Practicile religioase

Religia, credința și ritualurile au fost importante pentru mulți soldați. A fost o modalitate de a scăpa sau de a diminua trauma războiului. Adesea, soldații aveau un lider religios care lupta împreună cu ei și care organizau ceremonii religioase. În această fotografie vedem infanteriștii Sikh care participă la o campanie de Diwan în deșertul din Mesopotamia, în 1918.

Locuri de cult

Practicarea tradițiilor religioase ar putea însemna vizitarea unor noi locuri de cult în ținuturile în care oamenii erau trimiși. În această imagine, oamenii din primul batalion egiptean de infanterie își scot cizmele înainte de a intra în Moscheea el Aksa, în Haram Esh-Sherif, orașul vechi al Ierusalimului, 12 aprilie 1918.

Tradiții funerare

Oamenii care luptau în război țineau cont de tradițiile și ritualurile religioase de înmormântare. Aici, vedem cum mai mulți soldați ascultă cu atenție un ofițer care citește din Biblie la înmormântarea unui soldat australian, la Becourt Wood, pe frontul Somme, august 1916.

4. Cum se distrau oamenii?

Agrement și divertisment

În timpul liber, soldații obișnuiau să facă sport sau să se distreze. Aceste momente de libertate le-au oferit, de asemenea, ocazii de a împărtăși tradițiile de acasă. În această fotografie, vedem cum câțiva bărbați din Corpul Muncii din China își arată atât abilitățile de a merge cu catalige în lagărul din Franța, mai 1918. În fundal, puteți vedea o fetiță care îi urmărește. Era probabil din localitate.

Practicarea sportului

Echipele sportive erau importante în perioada războiului. Acestea îi țineau pe soldați în formă și activi și era o modalitate perfectă de a le ridica moralul. De asemenea, activitățile sportive adunau oamenii de diferite naționalități, le oferea posibilitatea să-și demonstreze abilitățile sportive. Această fotografie prezintă soldații australieni ai Batalionului de Infanterie 59 care joacă rugby în Franța, în septembrie 1918.

5. Ce mâncau oamenii?

Împărțeau mâncarea

Trupele și-au adus în război propriile tradiții. Acestea le aminteau despre viața pe care au lăsat-o în urmă. Mâncarea le amintea de casă, copilărie și cei dragi. Această fotografie, făcută în iulie 1917, vedem cum un grup de bărbați din Corpul Muncii din China arată pâinea pe care au copt-o în propria brutărie.

Divertisment

Record de căldură în cea mai nordică aşezare permanentă din lume: „Este absolut înfricoşător”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mercurul termometrelor a urcat duminică la 21 de grade Celsius în Alert, cea mai nordică aşezare permanentă din lume, situată la mai puţin de 900 de kilometri de Polul Nord. Astfel. a fost stabilit un „record absolut” de căldură pentru această staţiune meteorologică, a precizat marţi serviciul meteorologic canadian, potrivit AFP citată de Agerpres.

Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele şi sutele de recorduri doborâte de încălzirea globală”, a precizat pentru AFP Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului.

PE LUNG

Alert este o bază militară permanentă stabilită pe paralela 82, care serveşte în special ca punct de interceptare a comunicaţiilor ruse, iar din 1950, aici se află şi o staţiune meteorologică.

Duminică au fost înregistrate 21 de grade: „Este un record absolut, nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat Castellan, subliniind că luni s-au înregistrat 20 de grade.

Temperaturi atât de ridicate în nord, „este absolut înfricoşător”, potrivit lui Castellan, mai ales că ”avem temperaturi mult mai ridicate ca de obicei de o săptămână şi jumătate”.

Precedentul record – 20 de grade Celsius – a fost consemnat în data de 8 iulie 1956, însă începând din 2012, temperaturi cuprinse între 19 şi 20 de grade au fost înregistrate în mai multe zile la această staţiune situată pe ţărmul Oceanului Arctic.

Media zilnică pentru luna iulie este de 3,4 grade la Alert, iar media temperaturilor maxime este de 6,1 grade Celsius.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

Divertisment

CNA atenționează asupra riscurilor pe care le aduce proiectul care prevede anularea scutirii de TVA în unele unități duty-free

Publicat

pe

De către

Proiectul elaborat de noua majoritate parlamentară care prevede anularea scutirii de TVA la magazinele duty-free la intrarea în Republica Moldova prezintă riscuri de corupție, crează o abordare duală și atentează la conceptul de „duty-free” în general, se arată în avizul Centrului Național Anticorupție (CNA) la proiectul de lege.

Astfel, expertiza CNA constată un șir de factori de risc, precum și încălcarea normelor legale în procedura de elaborare a proiectului, considerând că nota informativă a acestuia este una sumară și nu elucidează viziunea autorului asupra modelului activității unităților duty-free.

CNA constată că inițiativa prezintă riscuri de corupție deoarece poate încuraja sau facilita actele de trafic de influență, conflict de interese și legaliza acte de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu.

În plus, prin anularea scutirii doar pentru anumite categorii de unități duty-free se crează o abordare duală și se atentează la unitatea conceptului de duty-free. Deoarece, se explică în Raportul de expertiză anticorupție, conceptul de „duty free” anume aceasta și presupune – eliberarea de impozite.

„Astfel, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normei juridice. Urmare a implementării proiectului vor exista unități duty-free beneficiare de facilități fiscale – cele amplasate la ieșirea din țară și unități duty-free fără careva facilități fiscale – cele amplasate la intrarea în țară. Abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normelor juridice și crează incertitudini, inclusiv apariția riscurilor de corupție”, se arată în expertiza CNA.

Citește mai departe

Divertisment

23 de candidați înscriși la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Parlamentului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

23 de candidați s-au înscris la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) din partea Parlamentului. Nouă persoane dintre aceștia s-au înscris și la concursul organizat de CSM pentru alte două funcții de judecători ai CC.

Guvernul deocamdată nu a făcut publice lista candidaților.

PE LUNG

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco a publicat lista celor 23 de candidați: Constantin Lazari, Vladimir Grosu, Teodor Cârnaț, Andrei Negru, Angela Istrati, Alexandru Buruian, Nicolai Terzi, Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Nicolae Eșanu, Nicolae Roșca, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Valeriu Cuciuc, Pavel Midrigan, Domnica Manole, Andrei Coca, Ion Guceac, Alexandru Spoială, Victor Strătilă, Eugen Rusu, Nicolae Alexei și Nina Arabadji.

Cei nouă candidați care au depus dosarele atât la CSM cât și la Parlament sunt: Teodor Cârnaț, Vladimir Grossu, Oleg Potârniche, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Andrei Coca, Domnica Manole și Alexandru Spoială.

Cetățenii, societatea civilă, mass-media, precum și orice alta persoană interesată poate expedia opinii pe marginea candidaților înscriși în concurs în termen de 5 zile de la publicarea anunțului oficial pe pagina web a Parlamentului”, a menționat Sergiu Litvinenco.

La 26 iunie judecători Curții Constituționale au demisionat in corpore. la Înalta Curte. Aceasta după ce Comisia de la Veneția a emis un aviz asupra hotărârilor CC din 7-9 iunie. În avizul său, Comisia de la Veneția a arătat că nu au existat condiții pentru ca Parlamentul să fie dizolvat pe 7 sau 8 iunie, iar magistrații Curții Constituționale nu au respectat propriile proceduri, precum și nu au respectat principiile egalității părților când a fost vorba despre criza politică.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment32 de minute în urmă

Record de căldură în cea mai nordică aşezare permanentă din lume: „Este absolut înfricoşător”

PE SCURT Mercurul termometrelor a urcat duminică la 21 de grade Celsius în Alert, cea mai nordică aşezare permanentă din...

Social2 ore în urmă

Cele două autospeciale TOMA, donate de președintele turc Erdogan, vor avea altă destinație. Năstase: Nu împotriva oamenilor, ci pentru oameni

PE SCURT Cele două autospeciale de intervenție în timpul protestelor marca TOMA, oferite Republicii Moldova de către președintele turc Recep...

Tehnologie2 ore în urmă

Tot ce trebuie să știi despre întrerupătoare și cum acestea îți pot face mai confortabilă viața de zi cu zi

Folosind comutatorul zilnic, de multe ori nu suspectăm cum poate acest dispozitiv de comutare să ne simplifice viața și să...

Social3 ore în urmă

Doi recidivişti, condamnaţi pentru furtul bijuteriilor de la icoana Maicii Domnului de la o mănăstire din Drochia

PE SCURT Doi recidivişti au fost condamnaţi pentru furtul bijuteriilor din aur şi argint, estimate la peste un milion de...

Social4 ore în urmă

Acoperișul bisericii din satul Grinăuți-Moldova, mistuit de flăcări. Au intervenit cinci autospeciale// FOTO

PE SCURT Acoperișul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița, a fost mistuit de flăcări, în după amiaza...

Politică4 ore în urmă

Igor Dodon: Nu exclud că în scurt timp, Procuratura va veni în Parlament pentru a cere ridicarea imunității unor deputați

PE SCURT Președintele Igor Dodon susține că, după demisia procurorului general Eduard Harunjen, investigarea furtului miliardului din sistemul bancar se...

Politică5 ore în urmă

Vlad Filat dezvăluie: Cu trei ani în urmă, Vlad Plahotniuc mi-a propus grațierea

PE SCURT Fostul premier Vlad Filat a dezvăluit că, acum trei ani, ex-președintele PDM Vlad Plahotniuc i-a propus să fie...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com