Cum îți dai seama dacă o știre este falsă. Cazul adolescentului de la Costești

PE SCURT

„Băiatul dispărut de la Costești a fost găsit mort într-o pădure” – este titlul unei informații false distribuite intens astăzi pe rețele sociale. Totuși, după ce intri pe site ca să citești informația, ți se cere întâi să distribui pe facebook. Potrivit portalului de educație media, Mediacritica.md, astfel de știri sunt false. Reportera portalului stopfals.md care luptă cu știrile false, Lilia Zaharia, vă spune cum să-ți dai seama dacă o știre este falsă.

PE LUNG

La începutul lunii aprilie 2019, site-urile Portal-news.info, Fiilacurent.info și Stireadeazi.info au început să publice știri cu caracter manipulator, fals și senzaționalist. Majoritatea acestor materiale distribuiau falsuri sau semi-adevăruri, care vin să provoace stări de panică și de șoc în rândul cititorilor. Ulterior, așa-numitele știri au fost distribuite pe rețelele de socializare, acumulând mai multe comentarii și reacții din partea internauților, scrie mediacritica.md

Potrivit reporterei Lilia Zaharia de la portalul StopFals.md, cititorii ar trebui să învețe a face diferența dintre aceste tipuri de site-uri.

Semne ale unei știri false:

  • are titlu senzațional
  • nu poți să citești conținutul până nu distribui pe rețelele sociale
  • includ semi-adevăruri sau informații eronate
  • informația este trunchiată sau interpretată, dar bazată pe fapte reale.
  • manipulează

„Creatorii unor astfel de site-uri se îmbogățesc pe seama naivității internauților, deoarece, odată distribuit acel text, pușculița cuiva se îngroașă. Este fenomenul click bait”, a menționat jurnalista.

În ambele situații, oamenii pot cădea în plasa acestor tertipuri mediatice. Motiv din care, din nou, Mediacritica.md îi îndeamnă pe toți consumatorii de media să verifice sursele și să se asigure de veridicitatea informației citite/distribuite.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să fiți sceptici în legătură cu informația citită. Un exercițiu simplu de verificare a informației este să consultați știrile de pe mai multe portaluri de știri.

Cum stopăm răspândirea știrilor false?

  • Este acest site credibil?
  • Este actualizat cu regularitate?
  • Ai verificat cine sunt membrii echipei?
  • Autorul știrii este un personaj real? Ce materiale a scris anterior?
  • Este un titlu în acord cu textul știrii? Este imparțial și etic jurnalistic?
  • Este un site de satiră, știrea e o glumă?
  • Când a fost realizată știrea?

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.