Cum înțelegi dacă ai primit o bancnotă falsă?

PE SCURT

Sunt mai frecvente cazurile de falsificare a bancnotelor. În acest sens, Poliția vine cu anumite recomandări care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama când primim o bancnotă falsă.

Cum poți să verifici corect autenticitatea bancnotelor din circuitul economic?

 PE LUNG

Experții din cadrul Secției examinări documente din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP îți sugerează câteva metode elementare care permit depistarea cu ușurință a bancnotelor naționale false de cele autentice în lipsa echipamentului specializat:

  • Încercați să răzuiți vopseaua de pe bancnotă cu o cheie sau cu o monedă, iar dacă aceasta se răzuiește, este unul dintre semnele concludente că bancnota este falsă. Ulterior, atrageți atenția la elementele de siguranță ale bancnotelor.
  • La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină UV firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.
  • Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sînt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
  • Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate pînă acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei.
  • Portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sînt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stîngă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.
  • La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200 lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

 În cazul bancnotelor euro, aplicați următoarele tehnici:

 1.Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.

 2.De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, atunci aceasta este falsificată.

 Pentru a verifica autencitatea dolarului american,vă recomandăm să atrageți atenția la prezența filigranului, la elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei “trasați cu unghia pe aceste zone și veți auzi parcă o „muzicuță”.

 Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați de urgență Poliția la 112 și predați-le autorităților!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.