Cum cheltuim banii ca să ne simțim fericiți

PE SCURT

Ne fac sau nu banii fericiți? Timp de mai mulți ani, cercetătorii au studiat legătura dintre bani și fericire. Ei au stabilit că o casă plină cu obiecte de valoare și călătoriile scumpe nu îți garantează fericirea. Sunt multe alte lucruri importante care ne fac fericiți, spun ei, dar asta nu exclude și prezența banilor.

Banii ne asigură liniștea și mulțumirea că avem unde dormi, ce mânca și unde să ne odihnim, dar tot ei ne ajută să-i facem fericiți pe oamenii care au nevoie de ajutor financiar. Însă, lucrul cel mai important, care ne aduce euforia și dragosta pentru viață, este să facem ceea ce ne place, în locul potrivit și la timpul potrivit.

PE LUNG

La începutul lunii februarie, Andra Izugarar, o tânără de 29 de ani din Los Angeles, a fost avansată în funcție. Dar pentru asta trebuia să plece în Bali. După multe gânduri și calcule: pro și contra, tânăra a decis să plece departe de casă, familie și de prieteni. La mai puțin de două luni, ea și-a vândut majoritatea lucrurilor și s-a mutat într-un Bali umed, haotic, dar uluitor de frumos, scrie vox.com. Acolo, spune tânăra, a reușit să-și găsească fericirea și să scape de rutina zilnică, când trebuia să petreacă ore în șir în ambuteiaje. „Dacă nu aș fi ieșit din bula mea de confort, aș fi regretat acest lucru”, adaugă ea. 

Mutarea în Bali pare să fi funcționat pentru Izugar, dar nu este singurul antidot. Un studiu arată că putem stimula în mod sigur starea de bine, reformulând modul în care ne gândim la bani și luăm decizii financiare. Cercetătorii împart fericirea în două categorii generale: nivelul emoțiilor pozitive, cum ar fi mândria, bucuria, mulțumirea și curiozitatea, pe care le experimentăm zilnic, versus un sentiment general de satisfacție și împlinire. „Sunt două lucruri total diferite: de a fi fericit în viață și de a fi fericit cu viața ta”, spune Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea din California Riverside și autorul cărții „Cum se întâmplă fericirea: o abordare științifică de a obține viața dorită”.

În linii mari, cercetătorii susțin că de cele mai multe ori, banii ne influențează starea de fericire. „Cu cât mai mulți bani ai, cu atât viața ți se pare mai frumoasă”, spune Ashley Whillans, profesor asistent la Harvard Business School, a cărei cercetare se concentrează pe compromisuri între timp și bani. Starea de fericire a fiecăruia depinde de mai mulți factori, cum ar fi: costul vieții în regiunea în care trăiește, cât de bogați sunt vecinii și ce-și poate permite. Banii sunt un predictor puternic al bunăstării, în mare parte, deoarece ne scapă de experiențele stresante, negative, cum ar fi insecuritate financiară, lipsa necesităților de bază, cum ar fi alimente și adăpost. Cu toate acestea experții țin să menționeze că nu doar banii ne fac fericiți. „Din păcate, nu ne pricepeam să apreciem timpul care costă”, spune Whillans. El spune că prea puțin încearcă să le explice oamenilor  că de fapt, fiecare lucru pe care-l cumpărăm îl achităm cu timpul nostru, dar nu cu bancnotele pe care lea-m adunat la sfârșitul lunii pentru orele de muncă asiduu. „Astfel, atunci când vrem să cumpărăm ceva, bine ar fi să ne întrebăm dacă ele merită sau nu orele din viața noastră. Așa ne vom scuti de achiziții proaste”, spune Whillans. 

Psihologii susțin că mai fericiți ne fac întâlnirile cu prietenii, călătoriile, aventurile, care se amprentează plăcut în memoria noastră și care nu necesită, neapărat, cheltuieli financiare mari. Experiențele sunt, de asemenea, minunate pentru a satisface o nevoie primordială: relațiile cu alte persoane. „Suntem suma totală a experiențelor noastre”, spune Whillans.

Plecarea în Bali i-a demonstrat Izugar că acasă ar fi căzut în capcana de a se înconjura de lucruri inutile, care să-i reeze iluzia că așa e fericită. Înainte de a părăsi Los Angeles, tânăra a donat sau a vândut peste 90 la sută din bunurile sale. Astăzi, tot ceea ce deține încape în două valize. „Desigur că fac și multe compromisuri: confortul, familia, amintirile, dar acum, când nu mai sunt înconjurată de sute de lucruri inutile care mă sufocam, am impresia că pot face orice. Nu mă mai ține nimic”, spune ea. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.