Cum au ajuns pe mâini private fosta cantină a Guvernului, o vilă din Chișinău și aproape 2000 m² din Casa Presei// RISE

PE SCURT

La începutul acestui an, mai multe imobile din Chișinău care aparțineau statului au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Printre ele – fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei.

Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor, se arată într-o investigație RISE Moldova.

PE LUNG

CANTINA CU TEREN STRATEGIC

Chișinău, strada Alexei Mateevici. Vizavi de Universitatea de Stat din Moldova se află un complex de clădiri care aparțin statului. Unele imobile sunt într-o stare bună, altele servesc drept adăpost pentru oamenii străzii. În schimb locul în care sunt amplasate este unul strategic – practic este centrul Capitalei, iar alături se află Lacul Valea Morilor.

La sfârșitul lunii ianuarie, câteva dintre ele au fost vândute. Este vorba de Cantina Cancelariei de Stat, cunoscută drept Cantina Guvernului, un garaj, un depozit și un restaurant, din care au rămas doar pereții.

Fosta cantină, spre exemplu, a fost cedată cu 9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat puțin peste cinci mii de lei, sau circa 270 de euro. În ultimii ani imobilul nu a fost utilizat și se află în stare de degradare.

Cumpărătorul este compania Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă imobilele de pe strada Mateevici. Se întâmpla cu două luni înainte de a bate palma cu statul.

CASA PRESEI – 15% VÂNDUTĂ

Marcel Botnariuc, proprietarul Construct Deluxe, are un frate mai mare. Îi spune Igor și are 29 de ani. La începutul acestui an și el a făcut afaceri cu statul prin intermediul unei companii pe care o deține. Este vorba de Construct Elegant SRL, firmă cu denumire asemănătoare cu cea a fratelui mai mic.

Similaritățile dintre cele două companii nu se opresc aici. Ambele au fost înregistrate în aceeași zi – 17 august 2018, ambele au un capital social de doar două mii de lei și ambele își au sediul juridic la aceeași adresă – strada Mateevici A, 84/1.

Construct Elegant a preluat peste o mie de metri pătrați din Casa Presei, care este amplasată la câțiva pași de clădirea Guvernului. La fel ca fratele mai mic, și Igor Botnariuc a reușit să obțină un preț bun. A cumpărat metrul pătrat cu circa 490 de euro.

Exact în aceeași zi în care firma lui Igor Botnariuc și-a oficializat tranzacția cu statul, și alți doi agenți economici – Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL – au fost împroprietăriți din contul Casei Presei. Aceștia au cumpărat în total 700 de metri pătrați, dintre care doar pentru 15 metri pătrați statul a cerut un preț de 875 de euro metrul pătrat. Pentru restul metrajului s-a mulțumit cu 440 de euro.

Astfel, statul a încasat din aceste trei tranzacții de la Casa Presei peste 16 milioane de lei. În schimb cele trei companii au intrat în posesia a peste 15 la sută din toată Casa Presei, fiind vorba preponderent de spații aflate la parterul și subsolul clădiri.

Pe lângă o bucată din Casa Presei, compania Rîul Vechi Prim a arendat și un teren de șapte ari și jumătate din spatele clădirii, care aparținea întreprinderii de stat Editura Universul. Acum aici au loc ample lucrări de construcție a unei clădiri cu destinație comercială.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.