Au mai rămas câteva zile până la al doilea tur de alegeri prezidențiale din România, unde sunt așteptați să se prezinte la vot și cei peste 700 de mii de moldoveni cu cetățenie română. În cursa finală au ajuns doi candidați: pro-europeanul Nicușor Dan și euroscepticul George Simion, de la partidul AUR. Cu ce frici și gânduri așteaptă moldovenii stabiliți în România rezultatele scrutinului electoral, ne-au povestit câțiva dintre ei.
„Frica, prezentă în fața unor schimbări”
Nicoleta Brânza, scriitoare moldoveancă stabilită de mai mulți ani în România, spune că incertitudinea în ajunul alegerilor o sperie. „Frica este prezentă mereu în fața unor schimbări. Și indiferent de candidatul care va câștiga alegerile, se vor produce multe schimbări de ordin economic, politic și social. Mă sperie dezbinarea populației în două. Mă sperie ușurința cu care masele sunt manipulate. Mă tem de fake news-uri și efectul acestora asupra viitorului oamenilor. Înțeleg că nu se va mai face politică în sensul clasic al expresiei, niciodată. Nu așa cum am învățat eu la masteratul în Științe Politice pe care l-am absolvit. Vor veni scumpiri, disponibilizări, nemulțumiri și furie. Se va simți și mai mult discrepanța între unii și alții…
Nu aduc nimănui argumente, nu conving, nu mă cert și în niciun caz nu ridiculizez alegerile unor oameni. Dar mă sperie indicatorii nivelului educațional din țară, atunci când urmăresc rezultatele alegerilor pe categorii de vârstă, sex, mediu urban sau rural și educație. Este multă muncă de dus – dar nu politic, ci la nivelul oamenilor simpli care renunță să mai creadă că studiile lor și ale copiilor lor sunt importante.
Președintele are rol reprezentativ. Nu are puteri hotărâtoare. Mai mult mă tem de ce se va întâmpla cu formarea noului guvern și posibilitatea alegerilor anticipate. Mă sperie să văd limbaje atât de improprii în Parlament. Mă sperie să văd incompetență, instabilitate…
Noi vom supraviețui. Lucrurile se vor reașeza la locurile lor. Unele chestii vor dispărea, altele se vor transforma. Noi însă, trebuie să rămânem oameni și să trăim în pace. Solidari, empatici, răbdători și buni”, susține Nicoleta.
„Susținătorii săi fanatici arată că o societate are mereu rezerve de ură”
Activistul moldovean Oleg Brega s-a stabilit în București în urmă cu câțiva ani. El spune că incertitudinea clădește și temerile.
„Mă tem că dacă este ales președinte Nicușor Dan, lucrurile nu se vor schimba foarte mult, iar România are nevoie de îmbunătățiri serioase ale instituțiilor și legilor statului. Dar avem o speranță că un activist în frunte ar face viața mai ușoară activiștilor care fac presiuni de jos ca România să devină mai bună, mai eficientă. Pe când venirea la putere a lui George Simion mă sperie că va aduce o degradare radicală a mediului democratic, o îngrădire și mai mare a drepturilor și libertăților. Comportamentul și discursul lui, dar mai ales al susținătorilor săi fanatici arată că o societate are mereu rezerve de ură și violență. N-aș vrea ca minciuna și manipularea să producă schimbări politice, pentru că am trăit astfel de evenimente în Moldova și în imperiul totalitar, m-ar face să mă gândesc serios la emigrare”, recunoaște activistul.
„Pentru Moldova miza acestor alegeri prezidențiale este mult mai mare”
Valentina Cornescu a emigrat în România în urmă cu mulți ani. S-a adaptat atât de bine, încât spune că țara i-a devenit a doua casă. Tânăra constată că observă cum populația se divizează în două tabere, iar replicile de ură se aud aproape de la fiecare colț.
„Ce resimt în momentul actual aici e ceva ce resimt și acasă în Moldova de mai mult timp: o adâncă falie în societate, între noi, cei care suntem privilegiați și vrem să ne păstrăm privilegiile și ei, ceilalți, care scandează «Jos Maia Sandu» sau care afirmă că Călin Georgescu i-a trezit în conștiință. Acești oameni susținători ai partidelor extremiste pare că au simțit ceva ce nu au mai simțit de foarte mult timp: au simțit că ei contează. Voturile pentru mișcările extremiste sunt clar voturi masive de protest, voturi pline de furie și ură, iar furia și ura nu se pot disemina altfel decât prin dialog. Indiferent de rezultatul alegerilor de duminică eu asta îmi doresc să ne regăsim capacitatea de a dialoga între noi, în societate.
Zilele astea totuși cel mai mult mă sperie perspectiva unui val de agresiune rusească venită spre Chișinău via București, or avem și noi alegeri parlamentare la toamnă, care în mod cert vor fi influențate de rezultatul alegerilor prezidențiale din România. Îndrăznesc să zic că pentru Republica Moldova miza acestor alegeri prezidențiale este una mult mai mare. După alegeri ne va sta clar dacă vom continua să ne luptăm pentru supraviețuire, așa cum am făcut-o până acum, sau dacă mai avem totuși o șansă reală la o viață în normalitate”, constată Valentina.
„Unica mea frică este stagnarea economiei”
Dorin Hămuraru este un moldovean stabilit de 15 ani în România. El spune că istoria ne-a făcut să trecem prin tot felul de scenarii politice, ceea ce ne-a călit cumva.
„Am trăit sub guverne proaste și slabe toată viața. Sunt prea puține lucruri care să mă ia prin surprindere, având în vedere situația curentă mondială. Ceea ce mă sperie este indiferența și lipsa de chef de a pune mintea în mișcare, mai ales când ți se prezintă cifre și argumente clare, și cât de ușor poți fi prostit cu sentimentalisme de genul patria, glia, neamul, Soros, credința, homosexualii.
România a fost una dintre țările care a avut cel mai mult de câștigat de pe seama aderării la Uniunea Europeană. Paradoxal, mulți români care sunt plecați prin alte țări UE și câștigă bani mari, totuși se simt cetățeni de mâna a doua și se leagă de orice motiv pentru a se simți bine în legătură cu ei înșiși gen: tuneluri dacice, Mihai Viteazu și mămăliga cu brânză.
Pe mine unu George Simion nu mă sperie. El e un oportunist de rând care odată ajuns la putere o să colaboreze cu oricine, numai să rămână la putere. Unica mea frică este stagnarea economiei din cauza retragerii investitorilor și incapacitatea de a absorbi fonduri europene, adică un fel de Ungaria.
Totuși, îmi pun speranța în faptul că bunul simț va câștiga și lumea n-o să mai pună botul la prostii, o să gândească mai limpede și oamenii vor înțelege că viitorul lor depinde de mersul la vot din acest weekend”, spune Dorin.
„Alegem direcția în care ne dorim să evoluăm”
Svetlana Matvievici s-a mutat în București în urmă cu șapte ani. Acolo și-a întemeiat o familie, iar pentru dezvoltarea țării care a găzduit-o merge la toate scrutinele electorale.
„Nu ne alegem doar președintele țării, ci și direcția în care ne dorim să evoluăm. Întotdeauna am ales candidatul care e mai aproape de valorile mele și care are în program mesaje pentru Republica Moldova, dar și pentru dezvoltarea sănătoasă a țării.
E important să ieșim în număr cât mai mare la vot și să votăm conștient, să votăm cu demnitate și decență, să votăm pentru evoluție și pentru bunăstare”, adaugă Svetlana.
Mandatul președintelui ales în România este de cinci ani, iar atribuțiile sale includ politica externă, apărarea națională, numirea unor oficiali-cheie ai statului și medierea între instituții.
Citește aici și: Ce cred despre Moldova candidații Nicușor Dan și George Simion