Cum a revoluționat „Friends” lumea televiziunii

Difuzat între 1994 și 2004, pe NBC, sitcomul „Friends” a revoluționat lumea serialelor de televiziune. Chiar și la 25 de ani de la lansare, producția este una interesantă pentru noile generații, deși universul lui Ross, Rachel, Monica, Phoebe, Joey și Chandler este foarte îndepărtat de cel al tinerilor de azi.

În „Friends”, nu exista Twitter și Instagram. Pe atunci iubiții încă se despărțeau față-n față și nu prin mesaje pe Facebook și poate că multe dintre glume ar putea trece neobservate de reprezentanții Generației Z. Cu toate astea, serialul și-a recâștigat popularitatea după ce a apărut pe Netflix, în 2015, demonstrând că este nemuritor.

Evenimentele din 11 septembrie 2001

În cartea sa „I’ll Be There For You” (Voi fi acolo pentru tine – n.r), autoarea Kelsey Miller vorbește despre cum „Friends” a reprezentat o oază de liniște de care americanii aveau nevoie la momentul respectiv.

Miller susține că anumite cercetări au demonstrat că serialul a avut un impact puternic asupra modului în care oamenii din alte țări vedeau America. Gașca celor șase tineri făceau ca America și în special, orașul New York să pară niște locuri vesele, în care lucrurile se întâmplă ușor și viața este frumoasă și plină de distracții. Însă după tragedia din 11 septembrie 2001, totul s-a oprit parcă și a fost nevoie de o recalibrare.

Înainte de tragedie, probabil că serialul ar mai fi continuat cu un sezon și s-ar fi încheiat. Audiențele scădeau și telespectatorii să îndepărtau de poveste. După 11 septembrie, însă, oamenii au revenit la „Friends” în număr foarte mare. „De ce? Pentru că era acel New York neschimbat, era despre familie și era o comedie bună”, scrie Miller în cartea sa.

Atacurile nu au fost niciodată menționate în serial, însă echipa de producție a știut cum să gestioneze tragicele evenimente. În anumite scene au apărut steagurile americane și uniformele pompierilor din New York. Astfel, „Friends” a adus un tribut eroilor din acea perioadă și le-a arătat spectatorilor că cei șase prieteni sunt acolo pentru ei, așa cum au fost întotdeauna.

Căsătoria între două femei

Fosta soție a lui Ross, Carol se îndrăgostește de o altă femeie, Susan, iar cele două se căsătoresc. Un asemenea scenariu n-ar trezi uimire astăzi, însă la mijlocul anilor ’90 era considerat ceva cu adevărat uimitor. Totuși, subiectul a fost tratat destul de conservator. Cele două actrițe nu s-au sărutat, iar scena căsătoriei a durat aproximativ un minut. Autoarea Kelsey Miller scrie, în cartea sa, că această nuntă a reprezentat un punct de cotitură în istoria serialelor de televiziune. Același impact l-a avut și subiectul transsexualității abordat prin prisma tatălui lui Chandler.

Fanii știu foarte bine că tatăl lui Chandler a lăsat-o pe mama lui pentru o aventură cu băiatul care le curăța piscina. Ulterior, tatăl lui Chandler devine femeie. Se spune că la momentul respectiv, „Friends” a oferit comunității transgender atenția de care avea nevoie.

Personajele diferite

„Friends” oferă câte ceva pentru toată lumea și pentru toate gusturile. Telespectatorii se pot identifica cu Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joey Tribbiani, Chandler Bing sau Ross Geller. Personalitățile lor sunt foarte diferite și cu toate acestea ei sunt cei mai buni prieteni. Relația dintre personaje s-a construit într-un mod foarte frumos și prietenia lor puternică, a atras mai mult ca orice, telespectatorii.

Unul pentru toți și toți pentru unul

Actorii protagoniști Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry și David Schwimmer au rămas în istorie pentru că au cerut salarii egale pentru munca lor. În primul sezon, cei șase au primit aceeași sumă de bani, dar în al doilea sezon onorariile au fost diferite, Aniston și Schwimmer primind mai mulți bani. Înainte de începerea sezonului 3, David Schwimmer i-a convins pe colegii săi de platou să-și negocieze salariile împreună și să nu existe diferențe la acest capitol. Onorariile lor au crescut în timp, iar în ultimele sezoane, toți actorii primeau un milion de dolari pe episod.

„Friends” a adunat fani înflăcărați și în R. Moldova. Iată ce spun tinerii de la noi despre acest sitcom și modul în care i-a cucerit.

Pentru mine, Friends este cel mai „relatable” sitcom pentru că practic pentru orice situație din viață pot găsi un citat din Friends. Și momentul când citezi o frază din Friends cuiva care a privit sitcomul și înțelege referința este epic! E un fel de inside joke pe care îl poți avea cu o persoană pe care nu neapărat o cunoști foarte bine. Cred că multe alte seriale au fost inspirate de Friends și multe au repetat situații din acel sitcom. Eu de exemplu am mai privit „The Big Bang Theory” și „How I Met Your Mother” și în ambele vedeam foarte multe asemănări cu Friends. Personajul meu preferat este Chandler pentru că este sarcastic, cinic, amuzant, loial și, cel puțin în opinia mea, mai complex decât restul personajelor

Friends este serialul mereu actual. Glumele, situațiile, personajele și interacțiunea dintre ele sunt valabile chiar și astăzi, la 25 de ani distanță. Apreciez serialul pentru că te face să te simți bine și îți creează senzația că faci parte din gașca personajelor îndrăgite. Ador jocul actorilor și frazele populare precum „How u doin?” sau „I know!” (și multe altele) pe care le utilizăm în discuțiile cu prietenii reali.

Mi-e greu să spun cum a influențat alte sitcom-uri, dar pentru că a îmbinat perfect elementele de comedie, dramă, complexitatea personajelor într-un scenariu logic și fluent de 10 ani, probabil i-a inspirat pe succesorii serialului.

Este greu să-mi aleg un personaj preferat, întrucât fiecare din ei este special și de neînlocuit. Totuși, l-aș alege pe Chandler pentru glumele tăioase, dispoziția bună, inteligența sa combinată cu lipsa de tact în unele situații, dar și atenția cu care își tratează prietena/soția sa Monica.

De-a lungul anilor, serialul a căpătat tot mai multă istorie în spatele personajelor, iar asta le-a făcut mai complexe. Fiecare a devenit mai matur și mai ambițios, iar gașca de prieteni s-a transformat într-o familie.

Friends e ca o poveste, un basm pentru tineri parte a căruia vrei să fii. Este un serial universal – aproape în fiecare situație descrisă ne-am regăsit cu toții măcar o dată. La fel, atrage atenția asupra metehnelor pe care le avea generația tinerilor din SUA din anii 90 și care cred că se aseamănă foarte mult cu generația tinerilor din Moldova de după 2000. Dar o face în glumă, fără agresivitate – prietenos.

Personajul preferat? Probabil cea mai grea întrebare când vine vorba de Friends. Am privit serialul de vreo 7-8 ori (fanii mai înrăiți ca mine îmi spun că e puțin) și de fiecare dată îmi pun întrebarea asta. Iar simpatia mea oscilează de la unul la alt personaj în funcție de cum evoluează linia de subiect a serialului. Dar dacă totuși aș fi fost impus să aleg aici și acum – cred că Chandler – pentru că deseori făcea glume pe care doar eu le înțelegeam și râdeam la ele. Mi-au plăcut evident mai mult primele sezoane, situațiile tinerilor care încearcă să-și construiască o carieră, o familie, toate acele detalii despre care am auzit, dar n-am apucat să le prindem – pager-urile, căsuța vocală.

Ultimele sezoane au fost mai serioase, mai conform vârstei, iar ultimele 2 episoade chiar triste și melancolice. Dar a fost perfect că s-a terminat în 2004, iar istoria a fost dusă la un final logic. Au fost alți aventurieri care s-au apucat să continue istoria cu unul dintre personaje – serialul Joey, dar care a suferit un eșec total. Așa că petrecerea trebuie să se termine când tuturor le e bine.

Cu toate că, chiar azi am citit știrea că HBO duce tratative pentru turnarea unui nou episod. Să vedem ce-o să iasă.”

„Friends” pleacă de pe Netlix

De ani de zile se vorbește despre o potențială reuniune a celor șase prieteni pentru noi episoade. De la sfârșitul acestui an, Friends nu va mai fi difuzat pe Netflix, ci pe platforma HBO Max care va fi lansată în 2020. HBO a plătit 425 de milioane de dolari pentru drepturile de a difuza sitcomul pentru următorii cinci ani. Astfel, zvonurile despre posibilitatea continuării poveștii s-au întețit. Se spune că cei șase actori și creatorii serialului duc tratative cu HBO pentru un nou proiect împreună.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.