Cum a ajuns un bloc din Moldova să fie numit cea mai urâtă clădire din lume

PE SCURT

Clădirea „Romanița” din centrul capitalei a fost numită de către jurnaliștii francezi drept „cea mai urâtă clădire din lume”. Acest lucru a nemulțumit-o pe artista Tatiana Fiodorova, care apare drept protagonistă în acest film documentar francez.

Filmul amintește mai mult de groaza anticomunistă decât un film de cercetare. Au tăiat și au lipit secvențele în așa fel încât a schimbat sensul cuvintelor pe care le-am spus în timpul interviului”, spune artista. La scurt timp după plângerea depusă, cei de la Arte.TV au redenumit filmul.

PE LUNG

Artista moldoveancă Tatiana Fiodorova a depus o plângere împotriva canalului francez Arte.TV. Asta după ce, la începutul lunii octombrie canalul a publicat filmul „Moldova. Cea mai urâtă clădire din lume”, în care Tatiana apare ca protagonistă a filmului. Filmul face parte dintr-un proiect francez care vorbește despre clădirile care au fost construite în era socialistă, iar acum sunt abandonate. Însă, Tatiana spune că nu este de acord cu denumirea filmului și cu unghiul de abordare a acestui subiect în film. 

Enlarge

45288611_10213711768694512_8238991435559337984_o
Tatiana Fiodorova, artistă din Republica Moldova

Clădirea „Romanița” are o înălțime de circa 73 metri. Aceasta este a doua cea mai înaltă clădire din capitală, după porţile oraşului. Dintre cele 22 de etaje, 16 sunt locative şi găzduiesc peste 300 de locatari. Cu câțiva ani în urmă, această clădire a atras atenția unei echipe de designeri polonezi care au făcut o selecţie de construcții din ţările Europei de Est care merită atenţie şi care cu timpul ar degrada, dacă nimeni nu are să intervină. În urmă cu 10 ani, blocul „Romanița” a inspirat-o pe Tatiana Fiodorova să realizeze un proiect de artă în care prezenta unicitatea acestei construcții și necesitatea de a o păstra. În acest sens, în urmă cu câteva luni, ea a fost contactată de câțiva jurnaliști francezi de la Arte.TV care i-au propus să vorbească despre proiect și istoria acestei clădiri.

„Filmările pentru documentar au durat 2 zile. Pe acoperișul acestei clădiri am vorbit despre proiect și cum am colaborat cu localnicii, pentru a oferi o nouă șansă acestei construcții. Producătorii filmului m-au rugat să invit și pe unii localnici despre care am povestit. I-am rugat și unii au acceptat, ca acum să vadă că sensul mesajului ei a fost transformat în unul politic, deși în timpul filmărilor nu a existat un context ideologic”, susține artista. 

După această plângere, filmul a fost redenumit în „Moldova: The Colossal Communist Tower” (Moldova: marele turn comunist).

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.