Cultura consumului si abuzului de alcool ramane puternic inradacinata in Moldova, atesta un studiu

Cultura consumului si abuzului de alcool ramane puternic inradacinata in Republica Moldova, atesta studiul „Consumul si abuzul de alcool in Republica Moldova: evaluarea situatiei si impactului”, realizat de Centrul analitic independent “Expert-Grup”.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 2003 Moldova se situa pe locul 4 in Europa dupa nivelul de consum de alcool si aceasta in conditiile in care OMS nu a tinut cont de faptul ca enorme cantitati de bauturi alcoolice nu sunt inregistrate, deoarece sunt produse in conditii de casa.

Insa, estimarile “Expert-Grup” obtinute in baza unei metodologii diferite de cea utilizata de OMS, arata ca in anii 2000 consumul de produse alcoolice a fost in continua crestere, in anii 2006-2007 consumul anual fiind de circa 8,5 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Conform studiului, in Moldova produsele alcoolice se consuma in 60% din toate gospodariile casnice. Cel mai inalt nivel al consumului de bauturi alcoolice este inregistrat in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 – 44 ani, cu studii medii de specialitate si cu un nivel de venituri relativ inalt. Circa o patrime din populatie consuma produse alcoolice o data in saptamana, iar 4 la suta – in fiecare zi.

Tinandu-se cont si de productia casnica, atunci vinul este bautura cea mai consumata in Moldova. Aproape 23 la suta din populatia consumatoare de bauturi alcoolice, consuma 1,0-3,5 litri pe luna, iar 15% – mai mult de 3,5 litri. In acelasi timp, circa 35% din consumatori, servesc bauturi alcoolice pentru a sarbatori anumite evenimente. Totodata, circa 28% din populatie considera ca stresul poate fi depasit prin consumul de alcool.

De mentionat ca studiul a fost realizat in cadrul proiectului „Promovarea unor politici economice eficiente si transparente in Republica Moldova” care este finantat de Institutul pentru o Societate Deschisa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.