Cu cât a fost vândută Mobiasbancă

PE SCURT

Pe 22 iulie 2019, în cadrul a două trazacții la Bursa de Valori a Moldovei au fost vândute două pachete de acțiuni ale băncii Mobiasbancă-Groupe Societe Generale SA. Un pachet de 76,69% de acțiuni aparținea direct grupului francez Societe Generale, iar altul de 20% – BRD-Groupe Societe Generale din România, bancă la fel aflată sub controlul grupului francez, care a intrat în capitalul Mobiasbancă în anul 2007.

Prețul de vânzare al unei acțiuni a fost de 152,57 lei, de 15,2 ori mai mare decât prețul nominal de 10 lei. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1.475,2 milioane lei, sau 83,96 milioane de dolari (circa 75 milioane de euro), scrie Mold-street.com.

PE LUNG

Este cea mai mare tranzacţie din acest an şi din istoria Bursei de Valori a Moldovei.

Astfel valoarea ei este de două ori mai mare decât cea de vânzare a pachetului de circa 63,9% de acţiuni a Moldindconbank din martie 2019.

În consecinţă, valoarea de piaţă a Mobiasbancă a fost estimată la circa 87 milioane de dolari.

Chiar dacă Mobiasbancă este a patra ca mărime bancă din Moldova şi are o cotă de piaţă de două ori mai mică decât Moldindconbank, preţul de vânzare a fost de aproape două ori mai mare decât în cazul fostei bănci a lui Platon, mai scrie sursa citată.

Reamintim că Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat în luna iulie achiziționarea de către OTP Bank Nyrt., Ungaria, a pachetului de control de acțiuni (mai mult de 50%) din capitalul social al BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A.

OTP Bank Nyrt. este o bancă universală cu sediul în Budapesta, Ungaria, listată la bursele de valori naționale și cele internaționale. Instituția este banca – mamă a unui grup financiar extins cu prezență în mai multe state europene – Bulgaria, Croația, România, Serbia, Croația, Slovacia, Ucraina, Muntenegru, Federația Rusă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.