„Cu 10, 45, iar apoi 70 dolari”. Igor Dodon a dezvăluit cu cât ar putea să se ieftinească gazul rusesc pentru R.Moldova

PE SCURT

De la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către concernul rus Gazprom către Republica Moldova se va reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi, de la 1 ianuarie 2020 preţul ar urma să fie redus cu 45-50 de dolari, iar de la 1 aprilie 2020 gazul ar putea fi ieftinit cu 70 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă, în care a oferit detalii despre negocierile purtate la Moscova, în ceea ce ţine de prețul tariful la gazul rusesc pentru Republica Moldova.

PE LUNG

Dodon a precizat că în tariful pentru consumatori, „după reducerea cu iz politic de anul trecut a PDM”, este inclus prețul la gaz de 178 de dolari pentru o mie de metri cubi, însă în realitate prețul în primul trimestru a fost de 235 de dolari pentru o mie de metru cubi. „Creșterea tarifului intern trebuia să fie 45 % la gaz”, a precizat Igor Dodon.

Potrivit lui, după mai multe discuții la Gazprom și cu președintele rus Vladimir Putin, s-a convenit ca de la 1 octombrie, prețul la gazele naturale rusești livrate de către concernul rus Gazprom către Republica Moldova se va reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi.

„Mecanismele care au fost convenite și urmează a fi implementate în următoarele săptămâni de Moldovagaz în comun cu Gazprom ne permite ca în acest an să nu majorăm tarifele la gaz, iar în anul viitor să avem o reducere a tarifului pentru consumatorii interni ”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, contractul semnat de Moldovagaz și Gazprom expiră la finele anului curent, iar semnarea unui nou acord presupunea majorări de tarife.

„Gazpromul insista pe un alt contract, care prevedea livrarea de gaze la prețuri europene. Meritul nostru a fost că a  fost păstrată formula actuală de formare a prețului, iar asta ne permite micşorarea tarifelor”, a spus șeful statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.