Moldova.ORG – R. Moldova este singura ţară din Europa care, alături de alte câteva state din Africa şi Asia, se confruntă cu o criză alimentară şi necesită ajutor urgent pentru depăşirea acesteia. Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), factorii principali care determină deficitul alimentar ar fi, în cazul R. Moldova, secetă din anul trecut şi organizarea ineficientă a domeniului agricol pe timp de iarnă, când nu se produce aproape nimic.
Potrivit raportului FAO, R. Moldova, alături de ţări precum Somalia, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland şi Irak, se află în criză alimentară şi au nevoie de asistenţă din afară. Acest proces este îngreunat, însă, de majorarea preţurilor la alimente la nivel global, fenomen care afectează, în special, ţările sărace. Numai în ultimele nouă luni, preţurile la cereale s-au majorat cu circa 45 la sută din cauza cererii constante şi epuizarea rezervelor, se mai arată în raportul FAO. În această perioadă au continuat să crească rapid şi preţurile la orez, porumb, lapte, ulei, soia şi alte produse alimentare de bază. Din această cauză au izbucnit revolte în Haiti, soldate cu trei morţi, şi în Bangladesh.
Experţii de la Banca Mondială sunt de părere că majorarea preţurilor la alimente se datorează faptului că guvernele mai multor ţări au decis să cultive pe suprafeţe importante de terenuri agricole culturi din care se produce biocombustibil. Asta din cauza creşterii fără precedent a preţului la petrol. „În timp ce unii îşi fac griji cu ce să-şi umple rezervorul, mulţi oameni de pe glob se luptă pentru a-şi umple stomacul, şi din zi în zi le este tot mai greu”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, la reuniunea, din 12 aprilie 2008, a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, potrivit raportului FAO.
În lista celor 37 de ţări care se confruntă cu criza alimentară, între care se află şi R. Moldova, mai sunt incluse 21 de ţări din Africa, 10 din Asia şi 5 din America Latină. Clasamentul a fost făcut public la reuniunea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în cadrul căreea liderii mondiali au făcut un apel comun de a se întreprinde acţiuni urgente pentru a diminua impactul majorării preţurilor la produsele alimentare asupra ţărilor sărace şi a celor în curs de dezvolatre. Potrivit unor estimări ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, în 2008, producţia mondială de cereale, în special cea de grâu, ar putea creşte cu 2,6 la sută. Acest lucru va depinde, însă, de condiţiile climaterice, se mai arată în raportul FAO. – Moldova. ORG