Connect with us
"
"

Important

Creștinii care nu-și dau întâlnire la biserică. Reportaj despre bisericile de casă din Chișinău/ VIDEO

Publicat

pe

Sute de creștini protestanți își dau întâlnire în Chișinău în fiecare duminică. Se adună în grupuri mici, în apartamentele membrilor comunității, dar și în componență mai mare o dată pe lună, într-un spațiu închiriat, unde se adună toate bisericile de casă din oraș.

Pe Sandu Onu și familia sa am cunoscut-o chiar la el în apartament, în timpul tradiționalei întâlniri de duminică. Beau ceai, citesc din Biblie și discută cele citite. Fără lumânări, icoane și slujbe. Se declară creștini și susțin că nu e nevoie de o anumită încăpere și obiceiuri pentru a avea rugăciuni și studiul Bibliei.

“Țara noastră este o țară creștină și majoritatea locuitorilor se consideră creștini, dar, cu părere de rău, nu trăiesc creștinismul practic în viața de zi cu zi. Întrebarea pe care mi-o pun, cum într-o țară care se consideră creștină, corupția e o problemă atât de mare? Dacă toți creștinii care există în Republica Moldova ar trăi viața de creștin cu adevărat, nu ar exista problemele cu care ne confruntăm”, spune Sandu Onu.

Se cunosc între ei, dar susțin că nu sunt un cerc închis și oricine poate să se alăture discuțiilor de duminică despre creștinism, Hristos, dar și aplicarea creștinismului în viața de zi cu zi.

Angela Onu, sora lui Sandu, spune că datorită bisericii de casă, și-a descoperit credința în Dumnezeu. “Am în jurul meu oameni care sunt sinceri și autentici cu Dumnezeu. Nu fac lucrurile pentru că așa trebuie sau pentru că cineva  i-a spus, dar pentru că crede că asta spune Biblia. Asta scoate frica și adaugă dragostea și aprecierea față de Dumnezeu”, spune aceasta.

Reporterii Moldova.ORG au asistat la o întâlnire comună a bisericilor de casă pentru a surprinde atmosfera, dar și a discuta cu mai mulți creștini protestanți:

“Suntem extrem de mobili. Astăzi putem să ne întâlnim, mâine în altă parte. Iar dacă nu ne permit, ne întâlnim fiecare pe la casele lor. În propria casă nimeni nu te încurcă să te rogi sau să discuți”, spune unul dintre membrii comunității.

Creștinii protestanți din Chișinău spun că au ales să frecventeze acest tip de biserică pentru că aici au posibilitatea “să fie membri activi, să se dea cu părerea, să dezbată și să analizeze fiecare frază din Biblie, pe când în bisericile tradiționale creștinii sunt pasivi și doar asistă la slujbe”.

Potrivit datelor de la recensământul din 2004, din numărul total al populaţiei ţării, 93,3% s-au declarat de religie (confesiune religioasă) ortodoxă. Totodată, din rândul persoanelor de altă religie (confesie), cea mai mare pondere o au baptiştii, reprezentând aproximativ 1,0% din total; adventiştii de ziua a şaptea, cu o pondere de 0,4% din total; penticostalii, cu o pondere de 0,3%; creştinii de rit vechi şi creştinii după Evanghelie, care au înregistrat cîte o pondere de 0,15% şi de alte religii, decît cele enumerate, 1,1% din total populaţie.

Numărul persoanelor care s-au declarat atei şi fără religie a fost de 46 mii sau 1,4% din total. Religie nedeclarată a fost înregistrată pentru 75,7 mii de persoane, reprezentând 2,2% din populaţia ţării.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Publicat

pe

De către

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi ani, localitatea a devenit faimoasă prin faptul că aici s-a deschis primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz – Gagauz Sofrasi. Aici, pe strada Lenin din sat, poți gusta bucate gătite la foc încet, așa cum se făceau acum o sută de ani, vinuri roșii și albe, gustul cărora îți rămâne în memorie încă mult timp. Aici poți să stai în căsuțe din lut acoperite cu stuf, așa cum locuiau cândva oamenii de la sudul Moldovei. 

Unde este și cum ajungi

Satul Congaz se află la 117 km de Chișinău. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Congaz. De asemenea, în localitate poți ajunge cu autobuzele de pe ruta Chișinău-Vulcănești, Chișinău-Cahul, Chișinău-Copceac. Prețul biletului este circa 70 de lei. 

Ce oferă și cât costă

Primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz, Gagauz Sofrasi, a fost inaugurat acum doi ani și a devenit cunoscut rapid în rândul turiștilor. Aceasta datorită atmosferei de aici, care te face să te simți ca un adevărat băștinaș și să faci cunoștință cu tradițiile și cultura găgăuză. Ajunși aici, turiștii au posibilitatea să se cazeze în patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, așa cum erau construite pe vremuri casele prin părțile locului. Aici mai găsești și un mini-hotel confortabil, cu camere duble. Pe teritoriul complexului, unde fiecare element arhitectural urmărește viața găgăuzilor de acum 100 de ani, se află un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național.

Proprietară complexului, Ana Statova, ne-a povestit că, după restricțiile legate de COVID-19, Gagauz Sofrasi și-a început activitatea în weekend-ul trecut. „Suntem gata să primim oaspeți. Anul trecut am avut mulți turiști de peste hotare. Acum situația pandemică și-a spus cuvântul. Așteptăm să vină cât mai mulți turiști de la noi”, ne-a spus ea. 

Prețul pentru cazarea în căsuțe sau mini-hotel variază între 700 și 1000 lei pentru 24 de ore. 

Micul dejun costă o sută de lei, iar prețul unui prânz cu bucate tradiționale găgăuze cum ar fi  kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (plăcintă cu brânză, cu un aluat frământat după o rețetă specială) sau ghezlemele (plăcinte cu mărar) ajunge la 200 de lei.

De asemenea, turiștii au posibilitatea să facă și o degustare de vin aici. „Nu avem un preț fix pentru o degustare. Pentru că fiecare are posibilitatea să aleagă din ce sticlă de vin să guste și ce cantitate să consume”, a precizat Ana.

„La noi veți putea vedea cum să gătește mâncarea tradițională găgăuză, să probați straie pentru nuntă, care erau purtate cu 60-70 de ani în urmă și chiar să vizitați stâna de oi. Anul trecut la Congaz au venit niște turiști din Olanda, care au spus că le-ar fi interesant să vadă o stână de oi. Am mers cu ei la stâna din apropierea localității”, ne-a mai spus proprietara complexului.   

Locuri frumoase de văzut

La Găgăuz Sofrasi găsești biciclete oferite gratuit, cu care poți merge prin sat și împrejurimi. Pentru început, localnicii îți recomandă să mergi neapărat să vizitezi lacul din Congaz, unde în aceste zile au apărut circa o sută de pelicani roz.  De asemenea, potrivit localnicilor, în mod obligatoriu ar trebui de văzut și biserica Sfintei Treimi din centrul localității. Tot cu bicicleta poți să dai o tură prin împrejurimi, pentru a admira câmpurile de floarea soarelui sau viță-de-vie, dar și să ajungi în localitatea alăturată, Beșalma, care se află la 2-3 km de Congaz. Acolo vei descoperi primul muzeu de istorie găgăuză din lume, „Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Kara-Cioban”.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Oameni gospodari și tradiții frumoase”, „Noi am sărbătorit nuntă la ei. Nu știu dacă ați gustat din bucate, la sigur ați rămas încântată”, „Este foarte confortabil”, „Çok güzel yerler (locuri foarte frumoase)”, sunt doar câteva recenzii ale vizitatorilor de aici. 

„Vă așteptăm cu drag. Hoş Geldiniz! După perioada de restricții, vrem să revenim în forță, să creăm și să lucrăm și mai mult pentru oaspeții noștri”, ne-a spus la final Ana Statova.  

Citește mai departe

Social

Despre oameni, destine și deportări, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

Publicat

pe

De către

La 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste 35 de mii de basarabeni au fost încărcați în vagoane de marfă și duși în Siberia, acesta fiind cel mai mare val de deportări pe care l-a cunoscut proaspăta republica sovietică… Ce au fost și de ce au fost posibile deportările? Cum au modelat ele destinele celor rupți, peste noapte, de vatră? Radio Europa Liberă își propune să răspundă la aceste întrebări la o nouă dezbatere organizată vineri, 3 iulie, în cadrul proiectului multimedia „AntiNostalgia – privind spre viitor”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în țara noastră.

Deși de la acele zile au trecut peste 70 de ani, subiectul deportărilor rămâne, în continuare, unul de actualitate. Un motiv ar fi felul în care s-a făcut reabilitarea foștilor deportați, dar și faptul că în societatea noastră există încă suficiente voci care găsesc o justificare pentru acele acțiuni – „așa au fost timpurile, la o adică”.

Cum au fost timpurile, totuși? Și cât de actuală mai este tema deportărilor din Basarabia și Nordul Bucovinei după mai mult de șapte decenii? Au tinerii un interes pentru evenimentele de atunci și de ce această temă rămâne, pentru mulți dintre noi, una delicată? Ce atitudine ar trebui să adoptăm față de susținătorii regimului, cu al căror ajutor au fost trimiși mii de oameni în surghiun și ce lecții am învățat din toate acestea pentru prezent și viitor? În ce măsură politicienii au denaturat istoria deportărilor și avem oare, în zilele noastre, oameni „deportați” pe criterii politice? Sunt subiectele pe care jurnalistul Nicu Gușan, moderatorul dezbaterii și Vasile Botnaru, directorul Biroului Europa Liberă la Chișinău, le vor aborda-diseca împreună cu doi invitați speciali – Viorica Olaru-Cemîrtan, cercetător științific superior și lector universitar la departamentul de Istorie a Artei a Universității Uppsala din Suedia, și Victor Bârsan, ex-redactor-șef la „Revista 22”, fost ambasador al României în Republica Moldova, autor al cărților „Masacrul inocenților”, „Procesul Ilașcu” și „Mineriada din iunie”.

Alături de ei, subiectul va fi evocat prin prisma mai multor materiale jurnalistice realizate de echipa redacțională – „Urmele deportărilor”, o mărturie-document de Nicu Gușan despre deportările din Bucovina de Nord; „Născuți în Siberia”, un film de Eugenia Crețu despre copiii născuți în Siberia din părinți necăsătoriți până la exil și care acum nu au statut de foști deportați; „Spovedania”, un film-mărturie a unui bărbat care a participat la organizarea deportărilor în satul său, de Liuba Șevciuc. De asemenea, vom afla cum au trăit deportările alte popoare – din interviul făcut de Ivan Sveatcenko și Iulia Mihailova cu liderul tătarilor din Crimeea și fostul disident sovietic Mustafa Djemilev; sau cum e să aduci drama deportărilor pe micile ecrane – din discuția lui Alexandu Bordian cu Leontina Vatamanu, regizoarea filmului „Siberia din oase”, lansat de 6 iulie 2019…

Lumea are nevoie de informație. Și lumea are nevoie de memorie. Vă invităm să ne amintim împreună vineri, 3 iulie, la ora 17.00, într-o dezbatere specială „AntiNostalgia”, realizată de Europa Liberă – „Oameni. Destine. Deportări”.

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle9 ore în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Social10 ore în urmă

Despre oameni, destine și deportări, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

La 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste...

Social10 ore în urmă

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să mergi la psiholog

Ideea că doar oamenii cu probleme psihologice grave trebuie să meargă la psiholog este demult depășită. Astăzi oamenii înțeleg importanța...

SocialO zi în urmă

1 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 285 cazuri noi de infectare și patru decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

30 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 256 cazuri noi de infectare și nouă decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031