Creşterea economică a Japoniei împiedicată de furia Naturii

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Guvernul japonez a mai revăzut încă o dată situaţia cu care se confruntă şi şi-au dat seama că prognozele pe care le făcuse mai devreme în ceea ce priveşte creşterea economică pentru anul fiscal 2011-2012, sunt cam exagerate, diminuându-le în acest fel, cu un procent.

Dacă în apriilie, se credea că economia niponă, va reuşi să crească cu circa 1,5 la sută, acum acest indice a scăzut până la doar 0,5 puncte procentuale.

Aceşti indici, nu fac alt ceva, decât să reflecte diminuarea bruscă a producţiei industriale, care se trag, din cauza cutremurului nimicitor din luna martie, anul curent.

Aceste date, aprobate recent, sunt un argument că informaţiile care vehiculau şi spuneau despre aceste posibile modificări, au fost veridice şi sunt foarte asemănătoare cu presupunerile Băncii Centrale a Japoniei, care ofereau informaţii apropiat de indicele 0,4 la sută a creşterii economice, pentru perioada întregului an fiscal.

Dezastrul natural din martie, a slăbit foarte mult economia Japoniei. Chiar dacă se înregistrează acum semne pozitive de revenire la normal, situaţia economică niponă, rămâne a fi foarte fragilă şi nesigură în faţa acutizării problemelor globale şi a aprecierii yenului.

Deficitul de energie reprezintă de asemenea un risc, deoarece ar putea creşte costurile şi ar putea determina unele companii să redirecţioneze producţia în alte ţări, apreciază executivul japonez.

La ceva mai îmbucurător, japonezii, se pot aştepta abia în următorul an fiscal 2012-2013, când indicii creşterii economici, se ridică până la 2,7-2,9 la sută, asta în cazul când acest stat, va fi ferit de supărările Naturii.

Autorităţile japoneze sunt strânse de dou probleme foarte grave, care mai că ştirbesc orice posibilitate de a creşte.

În contextual unor datorii externe care depăşeşte mai că de 2 ori suma de 5000 miliarde dolari (Produsul Intern Brut al Japoniei), Japonia se vede nevoită să investească în continuare sume colosale, pentru a reconstrui edificiile distruse de calamităţile naturale.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare