CPR Moldova propune: Anul 2019 să fie declarat anul anticorupției

Centrul de Politici și Reforme Moldova a propus astăzi declararea anului 2019 drept anul luptei cu corupția, exprimându-și speranța că autoritățile Republicii Moldova să accepte această propunere.

Organizația a menționat că, asemenea altor state, Republica Moldova are o tradiție de a dedica oficial un an calendaristic, unei personalități sau probleme. Aceasta crește vizibilitatea și importanța subiectului în societate.

Este o metodă de a atrage atenția și de a mobiliza societatea și autoritățile pentru rezolvarea unei probleme.

În acest context, CPR a declarat că corupția afectează fiecare cetățean și familie în parte, în special păturile social vulnerabile, iar în Republica Moldova mai există forțe ce au energie de a se opune corupției din societatea noastră.

Aceste eforturi trebuie menținute, încurajate și multiplicate și autoritățile sunt datoare să o facă.

„Corupția a distrus multe familii. Aproximativ un milion de oameni sunt plecați din țară, în căutarea unei vieți mai bune. Din cauza corupției, cetățenii noștri nu își pot deschide o afacere, nu pot avea o carieră bazată pe merit și munca depusă, nu au acces la servicii publice de calitate. Corupția ne privează de o justiție corectă și de o viață demnă, menținând majoritatea oamenilor noștri în sărăcie, vulnerabili și nesiguri în forțele proprii și ziua de mâine. Corupția a devenit un impediment real în calea funcționării instituțiilor democratice și a democrației, în general. Combaterea eficientă a corupției este în interesul întregii societăți”, a arătat CPR Moldova.

Organizația a mai menționat că pentru a învinge corupția, autoritățile trebuie să recunoască problema, iar societatea să se coaguleze în jurul ei, condamnând-o. Colectarea de fapte și situații concrete este importantă în acest proces. Recent CPR Moldova a lansat platforma online coruptie.cpr.md.

Pe parcursul anului 2019, CPR Moldova a precizat că, împreună cu alte organizații, va întreprinde mai multe acțiuni pentru a combate și preveni eficient corupția.

„Declararea anului 2019 drept anul anticorupției în Moldova va ajuta la sensibilizarea populației, dar mai ales a instituțiilor publice din Moldova. Este timpul ca statul Republica Moldova să iasă din această stare de negare a problemei corupției”, a mai menționat CPR Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.