CPR Moldova a lansat o platformă de raportare a cazurilor de coruptie

Centrul de Politici și Reforme Moldova a lansat astăzi platforma de colectare a cazurilor de corupție și a situațiilor ce pot duce la corupție coruptie.cpr.md. Platforma este în regim de testare timp de două săptămâni, perioadă în care sugestiile și recomandările sunt încurajate.

„O treime din cetățeni refuză să plătească mită, conform sondajelor. Acesta este grupul nostru țintă. Apoi, vom ajunge și la ceilalți cetățeni și le vom explica care sunt tipurile de corupție, de ce trebuie de combătut astfel de practici și cum ar trebui să fie lucrurile de fapt. Astfel, misiunea noastră în acest proiect este să creștem proporția celor ce refuză să devină complici ai corupției”, a menționat CPR Moldova.

Potrivit organizației, se vrea crearea unei comunități de cetățeni care să lupte cu practici concrete care conduc la corupție. Pe platforma creată cetățenii pot raporta cazuri de corupție, indicând care instituții sau despre ce fel de practici este vorba. Toate raportările sunt absolut anonime și nu trebuie sa conțină informații cu caracter personal.

Cu cât vor fi mai multe cazuri raportate, cu atât mai ușor se va putea identifica anumite tendințe și iniția campanii de advocacy pentru a pune presiune pe instituțiile statului și autoritățile locale să schimbe situația existentă.

CPR Moldova a făcut lansarea la Agenția Servicii Publice, Centrul Multifuncțional Chișinău, numărul 1, unde a încurajat oamenii care stau în rânduri să raporteze cazuri de corupție sau care conduc la corupție. Unii cetățeni au fost curioși, alții au povestit cum toamna începe marea corupție în școli și grădinițe, au fost și unii care au rămas apatici.

Organizația își propune să meargă în fiecare săptămână în instituțiile publice să vorbească cu cetățenii și să ncurajeze lupta cu corupția, anume prin cazuri concrete.

Acest proiect este realizat de Agenția de e-Guvernare din Estonia împreună cu CPR Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, al Fundațiilor pentru Societate Deschisă și al Agenției Estoniene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.