CPR Moldova a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne

Centrul de Politici și Reforme Moldova a depus o cerere de chemare în judecată a Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova pe subiectul refuzului de a oferi informație de interes public despre îndepărtarea celor șapte profesori turci de pe teritoriul Moldovei pe data de 6 septembrie.

Anterior, organizația a condamnat situația celor șapte angajați ai liceului „Orizont” și modul în care aceștia au fost capturați și transportați de pe teritoriul Republicii Moldova, declarând că instituțiile Republicii Moldova au comis un abuz clar al procedurilor legale.

CPR Moldova a explicat că, în tentativa de a clarifica cât mai multe aspecte ale acestui caz, a solicitat pe 17 septembrie informații de la Poliția de Frontieră, însă pe 4 octombrie, Poliția de Frontieră a refuzat să ofere un răspuns util invocând protecția datelor cu caracter personal.

„Deși informațiile cerute de noi se refereau la persoane identificate deja, totuși solicitarea noastră a avut intenția de a clarifica, din punct de vedere tehnic, modul în care șapte oameni au traversat frontiera de stat a Republicii Moldova, fără a avea acte de călătorie, din spusele familiilor lor”, a explicat organizația.

Pentru că nu a fost de acord cu acest refuz, CPR Moldova a făcut aceeași solicitare instituției ierarhic superioare – Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne însă a susținut poziția Poliției de Frontieră și a refuzat să ofere un răspuns util la această solicitare.

„Convinși de faptul că se comite un abuz, ne-am adresat instanței judecătorești. Joi, 22 noiembrie, am depus cerere de chemare în judecată, întrucât suntem determinați să obținem pe cale judiciară ceea ce ar fi trebuit să fie comunicat în urma solicitărilor de informații expediate. Am dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, instituție subordonată acestuia și vrem să obținem răspunsuri exacte la informația pe care am solicitat-o”, se arată în mesajul CPR Moldova.

Reamintim că la 6 septembrie SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.