Coruptie in invatamintul din Republica Moldova

La Chisinau, organizatia Transparency International Moldova a dezvaluit date senzationale privind gradul de coruptie in domeniul invatamintului din Republica Moldova.

intr-o scrisoare deschisa, adresata Ministerului Educatiei, Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei, aceasta organizatie cere masuri radicale in conditiile in care numai pe parcursul anului trecut cota mitei platite in invatamint ar fi atins cifra de circa 10 milioane de dolari.

Transparency International–Moldova invoca rezultatele unui sondaj de opinie realizat de curind cu respectarea tuturor rigorilor sociologice. Situatia ar fi deosebit de grava mai ales in mediul universitar. Cifra de 126 de milioane de lei moldovenesti, echivalentul a circa 10 milioane de dolari, care ar fi platiti anul trecut in calitate de mita invatatorilor si profesorilor din intregul domeniu al educatiei a avut efectul unei bombe.

Desi contestata deja cu tarie, aceasta cifra ar trebui oarecum sa bucure, sustine directorul executiv la Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

"Sigur ca cifra este mare, dar vreau sa spun ca este o situatie imbunatatita in comparatie cu situatia de acum doi ani. Din acest motiv spunem: da, se manifesta o situatie mai buna decit doi ani in urma, dar ramine totusi alarmanta. Este o realitate si nu trebuie sa ne speriem, pur si simplu, de cifre”.

Reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei au declarat deja ca nu au inregistrat pina acum nici o sesizare in acest sens din partea studentilor.

Lilia Carasiuc considera aceasta situatie explicabila.
"Lumea se teme. Noi am primit scrisori, pe care le putem arata…”

Reactia responsabililor din invatamintul superior

Ce cred insa, de exemplu, administratiile institutiilor de invatamint superior despre datele oferite de Transparency International.

Prorectorul pentru studii al Universitatii de Stat din Moldova, Aurelia Crivoi, de exemplu, le considera denaturante si calomniatoare.

"Aceste materiale nu sunt binevenite. Sunt bazate pe aprecieri anonime si aduc atingere demnitatii si cinstei profesorului universitar la care tinem mult. E ceva necinstit la adresa profesorilor. Nu a fost nimeni sa informeze in acest sens decanatele, rectoratul. Este ceva nenormal. Pe parcursul intregii mele activitati nu a fost nici un caz in care studentii sa se fi adresat cu asemenea informatii. Nu a fost nici un semnal din partea studentilor."

Si rectorului Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testimitanu” din Chisinau, Ion Ababii, considera rezultatele facute publice ale sondajului departe de realitate.

"Noi suntem ingrijorati de aceste rezultate publicate ale sondajului realizat de Transparency Internationalal, dar sunt absolut convins ca nu reflecta realitatea din universitate. Nu am avut plingeri in acest sens din partea studentilor. Aceste cifre enorme. Mi-e greu chiar sa le comentez! Eu nu-mi pot imagina ca asa ceva este posibil”.

Potrivit rectorului Ion Ababii, Universitatea de medicina este acum in plin proces de acreditare ca institutie de invatamint medical de expresie franceza. Un grup de profesori din Canada, Franta, Elvetia, Belgia si Rominia au chestionat cu aceasta ocazie, citeva mii de studenti, inclusiv despre eventuale cazuri de mituire. Rezultatele acestei chestionari contrazic in totalitate datele publicate de Transparency International Moldova. in plus, mai sustine profesorul Ion Ababii, noile forme de evaluare a cunostintelor, inclusiv cea computerizata, aplicate de citiva ani deja, exclud tehnic orice motiv ori posibilitate a mituirii profesorilor.

Pe de alta parte, lectorul universitar si editorialistul la ziarul „Democratia”, Cornel Ciurea, considera ca fenomenul coruptiei in invatamint nu poate fi pus la indoiala.

"Cifra vehiculata mi se pare de-a dreptul ridicola, pentru ca nu-mi pot imagina o modalitate de a calcula asa ceva, pentru ca avem de a face cu o economie subterana si sigur ca banii nu sunt la vedere. Sunt de acord: fenomenul exista, sunt lector universitar si-l cunosc destul de bine. Dar n-as indrazni sa dau vina pe cei care iau banii, deoarece cunosc situatia si sistemul in care ei activeaza. Avind in vedere faptul ca salariile lectorilor sunt foarte mici si faptul ca diploma sau licenta nu mai reprezinta o punte intre institutii si locul de lucru, ci este mai curind o marfa in sine, este normal ca ea sa devina un obiect de cumparare-vinzare.”

Enorm sau mai mic, cum poate fi combatut, totusi, sau macar diminuat fenomenul mitei in invatamint? Corneliu Ciurea crede ca ar exista solutii.

"Exista doua modalitati de a iesi din aceasta capcana. Prima ar fi majorarea salariilor profesorilor, ceea ce ar insemna ca toti lectorii si nu doar o parte – mai indrazneti sau mai obraznici sa beneficieze de o ridicare a nivelului de trai. Cea de-a doua ar fi crearea invatamintului de elita si o sustinere din partea statului a acestui invatamint de elita, ci nu distrugerea acestuia, cum se intimpla acum, fiind ca statul astazi incurajeaza doar invatamintul de masa”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.