Connect with us
"
"

Social

Copilul de 11 ani din Stăuceni, diagnosticat cu rabie, a murit la spital

Publicat

pe

PE SCURT

Copilul de 11 ani din Stăuceni, diagnosticat cu rabie, a murit în această noapte la spital.

Informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, scrie Unimedia. Băiatul, care a fost internat în stare extrem de gravă s-a îmbolnăvit, după ce a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine.

PE LUNG

La 7 iulie au apărut slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febra până la 39,3 ºC, agitaţie. La spital, starea acestuia s-a agravat, iar la 16 iulie s-au observat semne de aerofobie, pierderea vocii, în baza cărora s-a suspectat rabia.

Băiatul era ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgârâiat, muşcat uşor.

Băiatul a fost internat în Secția de reanimare, pe 12 iulie. Acesta făceaparte din familie social vulnerabila. Mama se află peste hotare. Minorul era sub tutelă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Cultură

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup pe Facebook pentru a facilita accesul la servicii de prim ajutor psihologic, oferite în mod voluntar de către profesioniștii din domeniul psihologiei. Aceștia au fost încurajați să-și ofere timpul și resursele întru susținerea membrilor societății care au nevoie acum de ajutorul psihologilor și psihoterapeuților.

Astfel, a fost creat un Registru al voluntarilor de prim ajutor psihologic, în care sunt deja înregistrați deocamdată 146 de specialiști. Membrii comunității care au nevoie de servicii de prim ajutor sunt încurajați să consulte unul dintre ei.

PE LUNG

Lista voluntarilor se actualizează și o puteți vedea mai jos. Psihologii pot fi contactați la telefon, email sau rețele de socializare, în funcție de preferințele și posibilitățile celui/celei care solicită ajutor.

De altfel, cei care au nevoie de ajutor pot să urmărească informațiile publicate în PSYCOVID – Moldova – Grup de prim ajutor psihologic voluntar.

Inițiatoarea proiectului, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie ne-a răspuns la câteva întrebări în privința ajutorului pe care cei 150 de psihologi sunt deschiși să-l asigure tuturor care-l vor solicita:

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se adresează lumea?

Este dificil să vă răspund la această întrebare deoarece nu reușim centralizăm toate datele după o zi de muncă, dar presupun că fiecare psiholog are așa o evidență zilnică a cazurilor asistate. Colegul nostru, Andrei Eșanu a elaborat un formular în baza căruia fiecare psiholog poate face notițe pentru a avea o radiografie a situației, dar din lipsa de timp, formularul nu este completat de toți psihologii. Presupun că vom putea face evaluări a situației, atunci când va trece ceva timp de la lansarea serviciului nostru.

Solicitările cel mai frecvente sunt pentru probleme de anxietate, stări de neliniște, atacuri de panică și stări depresive; îngrijorări cu privire la bunăstarea financiară a familie, griji pentru hrana și alte produse necesare copiilor și bătrânilor; incertitudini legate de locul de muncă. Totodată, există și alt grup de solicitări, care deși nu par urgențe, dar totuși sunt în opinia mea, și mă refer aici la situații de conflicte acute între parteneri sau părinți și copii. Izolarea și problemele asociate cu aceasta (probleme financiare, organizarea procesului de învățământ, lucrul de acasă etc.) din păcate pot produce dinamici extrem de disfuncționale și chiar periculoase pentru viața și siguranța unor persoane.

Totodată, în ultima săptămână s-au atestat numeroase apeluri de la persoane care au sau au avut în preajmă o persoană confirmată pozitiv la COVID-19. în cazul lor, dincolo de îngrijorările legate de o eventuală contagiune și îmbolnăvirea posibilă, se mai adaugă și multe probleme emoționale determinate de imposibilitatea de a îngriji persoana bolnavă, necunoașterea stării acesteia, lipsa legăturii cu aceasta, dacă se află în spital, etc.

De asemenea, a crescut numărul solicitărilor de la persoane care au avut/ au un deces în familie sau printre apropiați. Și în așa caz, la fel, persoanele atestă o stare gravă de neliniște privind propria stare de sănătate, dar în mod deosebit, un mare disconfort legat de ritualul de înmormântare, care dincolo de aspectele religioase, permit celor îndoliați să traverseze mai ușor perioada de doliu. În cazul persoanele decedate în urma infecției cu temutul COVID-19, acest lucru fiind interzis, rudele sunt bulversate și acceptarea morții unei persoane dragi decurge în așa condiții mult mai dramatic comparativ cu alte situații de deces.

Deși au trecut deja două săptămâni de la lansarea Grupului, unii psihologi ne-au anunțat că au fost contactați în jur de 4-6 persoane pe zi, în timp ce alții nu au avut defel solicitări în baza Registrului voluntarilor. Probabil este din cauza procesului destul de greoi. Sunt, totuși, peste 145 de psihologi voluntari înscriși și presupun că este derutant pentru un/o potențial/ă beneficiar/ă să utilizeze această listă, cu multe date (specializarea, limba vorbită, orele disponibile). Colega noastră Ana Niculaeș a inițiat lucrul la un site menit să faciliteze acest proces, sper să fie disponibil curând.

Preocuparea noastră cea mai mare la moment este să ajungă lista voluntarilor la câți mai mulți oameni, și în deosebi, la cei fără conexiune la Internet, la grupurile expuse mai mult riscurilor de vulnerabilitate în această perioadă, adică potențialele victime ale violenței în familie, bătrânii, persoanele care locuiesc singure, copiii lăsați fără supraveghere, persoanele predispuse la adicții și comportamente auto-distructive, imigranți, șomeri, etc. În acest scop, am apelat la mai multe rețele locale de ONG-uri, APL, și sperăm ca oamenii vor suna și vor căuta suport emoțional, deoarece doar pe cont propriu, o durere trece mai greu și deseori, cu sechele.

Cine sunt cei care se adresează pentru ajutor? Femei, bărbați, copii, poate?

Din datele de care dispunem la moment, majoritatea celor care au apelat au fost femei, între 30- 49 ani și 50-59 ani, vorbitoare de română, care au solicitat asistența unui psiholog preponderent la telefon și prin Messenger. Avem câțiva psihologi care lucrează și în limba rusă și chiar psihologi vorbitori de rusă, așa că limba vorbită nu poate fi un impediment, în cazul serviciului nostru voluntar. Copii și adolescenți printre solicitanți avem mai puțin, dar cred că acest lucru se explică prin faptul că și Centrele pentru copii și tineri, ONG-urile de copii, direcțiile de învățământ din municipalitate, dar și raionale, au dezvoltat rețele similare de suport și aș vrea să cred că ei se adresează acolo, și nu își reprimă suferința emoțională.

Nota redacției: Vă rugăm să ajutați la distribuția listei psihologilor, dacă puteți. #stațiacasă

Cât durează acest ajutor? bănuiesc că nu este un curs clasic de consiliere. sunt voluntari care curează o anumită persoană

Serviciul de prim ajutor psihologic, într-adevăr, nu este nici psihoterapie, și nici consiliere, ci are ca scop major restabilirea echilibrului emoțional al beneficiarului și a funcționalității sale adaptative. În unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla dintr-o singură sesiune, iar unele persoane au nevoie de mai multe ședințe pentru a se reduce durata și intensitatea reacțiilor sale dezadaptative. Deși pare că toți avem aceleași probleme la moment (izolarea, griji pentru bunăstarea financiară, îngrijorări privind sănătatea, lipsa încrederii), fiecare ne trăim suferința în felul său și tot așa, în mod individualizat, are loc și oferirea serviciului de prim ajutor psihologic. Este la fel ca și în situațiile de urgență medicală.

Ședințele de prim ajutor psihologic se desfășoară online sau telefonic, cu sau fără video, deja depinde de cadrul preferat de cei doi implicați în proces. Potențialii beneficiari iau legătura (telefonic sau prin orice mijloc online) cu un/o psiholog/ă din lista disponibilă și în caz că psihologul respectiv este disponibil în acel moment, are loc sesiunea de oferire a primului ajutor.

Totuși, pentru că majoritatea psihologilor în această perioadă își continua activitatea profesională de bază, se poate întâmpla ca primul/ prima contactat/ă să nu fie disponibil/ă exact atunci când beneficiarul are nevoie, și în așa caz, fie se stabilește un alt interval de timp în care specialist-ul/-a poate lucra cu beneficiar-ul/-a, fie acesta este încurajat să contacteze pe altcineva din listă.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 18:17

În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri confirmate au fost în mun. Chișinău – 33, în raionul Ștefan Vodă – 26 și în Fălești – 4. În raioanele din partea stângă a Nistrului au fost confirmate 4 cazuri de infecție. Printre cazurile confirmate sunt 17 lucrători medicali, 7 dintre care sunt din spitalul raional din Ștefan Vodă. Totodată, astăzi au fost înregistrate și două decese din cauza noului coronavirus – doctora de 65 de ani de la Soroca și o persoană de 67 de ani, care a fost internată în stare foarte gravă la Institul de Medicină Urgentă. În total, din cauza COVID-19 până acum și-au pierdut viața opt persoane.

Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu la ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență. Până în prezent, în total au fost depistate 591 de cazuri de infecție după investigarea a 3376 probe.

Ora 17:30

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Edineț a decis să instituie de astăzi regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Decizia survine după ce acum câteva zile un bărbat din alt raion a decedat din cauza COVID-19 la spitalul din Edineț.

Ora 17:00

Începând cu 6 aprilie, în Republica Moldova va fi reluat procesul educațional la distanță.

Ora 16:35

Ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean face apel către întreprinderile mici și mijlocii să nu-și sisteze vânzările din cauza restricțiilor impuse de Situația de Urgență, dar să le redirecționeze pe online și pe livrarea la domiciliu. În același timp, Sergiu Railean îndeamnă companiile IT din țară să ajute producătorii autohtoni cu platforme de comerț electronic.

Ora 15:35

O doctoră din Soroca a decedat astăzi din cauza COVID-19. Ea lucra la Substația Medicală Urgentă din Soroca, fiind testată cu COVID-19 printre primii colaboratori ai instituției, scrie Observatorul de Nord. Acum două zile, premierul Ion Chicu anunța că în Republica Moldova erau infectaţi cu noul coronavirus 84 de persoane angajate în sistemul medical. Este vorba nu doar de medici, ci şi de asistente, infirmiere, şoferi, tehnicieni.

Ora 15:00

Începând de astăzi, 3 aprilie orice persoană poate semnala despre diverse probleme, încălcări ce au legătură cu instituirea stării de urgență ca urmare a pandemiei de COVID-19. Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md

Ora 14:45

Spitalul Ministerului Afacerilor Interne va prelua și trata angajații ministerului infectați cu virusul COVID-19. MAI a precizat că Ministerul Sănătății a semnat un ordin în acest sens. În prezent 13 angajați MAI sunt infectați cu noul coronavirus.

Ora 14:25

Centrul COVID-19 Chişinău (organizat la Moldexpo) va deveni funcţional în următoarele zile. Acesta va fi organizat în trei zone de triaj -roșie, galbenă și verde.

Ora 14:04

Chișinăul solicită convocarea de urgență a grupului de experți în sănătate pentru a discuta colaborarea cu reprezentanții Tiraspolului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Ora 13:40

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat astăzi la o conferință de presă că graficul celor 14 curse charter ce vor fi operate în perioada 6-19 aprilie va fi precizat ulterior pe zile, iar listele celor care se vor întoarce acasă sunt formate de către ambasadele R. Moldova. „Orice alte liste nu sunt relevante”, a menționat ministrul. Cetățenii selectați vor fi contactați personal pentru a primi detalii despre modalitatea de cumpărare a biletelor avia.

Ora 13:10

Militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. A fost colectată suma de circa 700 000 lei.

Ora 12:50

Presa de la Tiraspol a anunțat astăzi despre confirmarea a patru noi cazuri cu COVID-19 în stânga Nistrului. Este vorba despre patru locuitori ai orașului Tiraspol. Probele acestora au fost trimise în ajun la laboratorul specializat de la Chișinău, iar astăzi au fost anunțate rezultatele.

Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că în perioada 6-19 aprilie urmează a fi oeganizate 14 curse charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În anunțul privind operarea curselor charter se arată că în prețul biletului intră costul transportului, hrana pasagerilor și costul pentru efectuarea testului la noul coronavirus.

Ora 10:50

1173 de cetățeni, care au intrat în R.Moldova în ultimele 24 de ore, au semnat declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Ora 10:35

Centrele relații cu consumatorii ale SA „Moldovagaz” vor fi sistate pentru încă o săptămâna, până luni, 13 aprilie. Toate întrebările apărute pot fi adresate la numărul 1304 în cazul locuitorilor municipiului Chișinău sau la subdiviziunile teritoriale, contactele cărora pot fi găsite pe site-ul întreprinderii.

Ora 10:13

Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare, odată cu declararea stării de urgență și extinderea COVID-19. Analiza a arătat că în luna martie s-au scumpit lactatele, carnea de pasăre. De asemenea, se atestă majorări la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară – crupe și și legume.

Ora 9:50

Până la ziua de azi, 3 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate 505 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care  425 sunt cazuri de transmitere locală, iar 80 – de import. Din numărul total de pacienți, la moment, 62 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă, 221 de persoane sunt în stare de gravitate medie, iar 158 în stare satisfăcătoare.

La briefingul de dimineață, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre tratarea a încă două persoane cu COVID-19, astfel încât numărul persoanelor vindecate a ajuns la 26.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:17

La ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență, mnistrul de Interne Pavel Voicu a comunicat că MAI a concentrat cca 9000 de angajați din toate structurile pentru menținerea ordinii publice, verificare a persoanelor aflate sub supraveghere și pentru asigurarea misiunilor de carantină a localităților.

Polițiștii au verificat 5632 de persoane aflate sub supraveghere.  Au fost identificate 46 de persoane ce au încălcat regimul de izolare și 5 agenți economici care au încălcat restricțiile impuse de CSE.

Pe durata ultimelor 24 de ore în țară au revenit 1972 de persoane, dintre care 222 au intrat prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a comunicat că 100 de militari sunt antrenați în amenajarea Centrului de triere COVID-19, care este practic pregătit pentru realizarea procedurilor medicale. În următoarele ore vor fi realizate procesele de testare a echipamentelor de încălzire și ventilare a spațiilor.

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

UPDATE. Ora 17:30

De astăzi se instituie regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Decizia aparține comisiei pentru situațiii excepționale Edineț. Astfel, potrivit acestei decizii, se va restricționa accesul în aria Municipiului Edineț a persoanelor care intră în localități fără un motiv bine întemeiat. De asemenea, se interzice accesul în aria Municipiului Edineț a transportului public tranzit de pasageri și de mărfuri. Toate aceste mijloace de transport vor fi redirecționate pe traseul de ocolire. Locuitorii municipiului Edineț sunt obligați să evite părăsirea gospodăriei proprii fără motiv întemeiat.

UPDATE. Ora 17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat despre reluarea procesului educațional la distanță, începând cu data de 6 aprilie.

Conducătoriii instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, publice și private urmează să respecte metodologiile și regulamentele aprobate penntru organizarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină.

UPDATE. Ora 16:35

„Închiderea piețelor și magazinelor non alimentare în această perioadă afectează dramatic comerțul cu bunuri și servicii. Acest fapt, însă, nu înseamnă, că întreprinderile nu au soluții pentru a-și vinde produsele”, se arată în apelul ministrului Economiei către întreprinderile mici și mijlocii. Ministrul încurajează antreprenorii să-și identifice partenerii tehnologici, să-și mobilizeze resursele și echipele, pentru a ajunge la clienți prin intermediul magazinelor on-line, paginilor web și rețelelor de comunicații electronice. Vă îndemn să vindeți și să cumpărați online! Comerțul online are foarte multe avantaje pentru toți!, a menționat ministrul.

UPDATEOra 15:35

Astăzi a decedat o doctoră ce activa la Substația Medicală Urgentă din Soroca. Ea a fost testată cu COVID-19 printre primii colaboratori ai instituției. Aceasta a muncit în domeniu toată viață, dintre care ultimii 10 ani la Soroca. Soțul ei lucrează la fel medic la „salvare”. Femeia în vârstă de 65 de ani este prima victimă COVID 19 de la Soroca, anunță Observatorul de Nord.

UPDATE. Ora 15:00

Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md în contextul declarării stării de urgență. Asociați a precizat că această platformă oferă posibilitatea plasării unei semnalizări cu o scurtă descriere și localizarea acesteia pe o hartă interactivă on-line.

Mai mult, platforma conține formulare tipizate gratuite care oferă o ghidare juridică pentru acele persoane care ar dori să sesizeze autoritățile competente cu privire la comiterea anumitor abuzuri.

Asociația Promo-LEX consideră că această platformă ar putea fi în mod special utilă pe durata stării de urgență.

UPDATEOra 14:45

Spitalul MAI va prelua și trata angajații Ministerului infectați cu virusul COVID-19, pentru a reduce volumul mare de lucru a spitalelor Ministerului Sănătății. Asociația veteranilor MAI și Serviciul Pază sunt gata să ofere sprijin financiarinstituției medicale pentru procurarea unor utilaje necesare în procesul de tratare a bolnavilor de coronavirus.

În prezent MAI are 13 angajați infectați, internați pentru tratament în diferite instituții medicale specializate.

UPDATE. Ora 14:25

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că Centrul Covid-19 Chişinău (de la Moldexpo) va deveni funcţional în următoarele zile. În cadrul instituţiei medicale vor fi internate persoanele suspecte cu virusul COVID-19. Centrul va fi organizat în trei zone de triaj. La etapa actuală, zona roșie dispune de 40 de paturi (deschise la moment 10 paturi), zona galbenă de 80 de paturi, iar în zona verde, sunt amplasate 100 de paturi. Pentru instruirea personalului medical, va fi efectuat trainingul epidemiologic şi simularea traseului pacienţilor.

UPDATE.Ora 14:04

Reprezentantul politic din partea Chișinăului pentru problema transnistreană, Cristina Lesnic, a invitat reprezentanții Tiraspolului în grupul de lucru la nivel de experți pentru ocrotirea sănătății la o reuniune în format videoconferință în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. O scrisoare în acest sens a fost expediată astăzi atât Tiraspolului, cât și Misiunii OSCE în Moldova și reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”.

La ședința din 9 aprilie e planifică discutarea modului de colaborare cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale.

Probele biologice de la persoanele suspecte a fi infectate cu COVID-19 sunt preluate de pe malul stâng al Nistrului și procesate în laboratorul acreditat al Agenției Naționale Sănătate Publică (ANSP). La data de 2 aprilie, experții ANSP au oferit instruiri suplimentare pentru 7 persoane responsabile din partea transnistreană în gestionarea situației.

UPDATE. Ora 13:40

Ministrul Oleg Țulea a precizat că prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea copiii, studenții, persoane aflate la tratament medical dar și cetățenii care se află în dificultate.

Secretarul de stat al MAEIE, Eugen Revenco, a precizat că listele întocmite la ambasadă vor fi transmite către operatorii aerieni și ei vor lua legătura cu fiecare pasager. Media curselor este una pe zi. Totodată, el a precizat că organizarea acestor curse charter nu înseamnă că după 19 aprilie vor fi zboruri care pe a duce cetățenii înapoi, menționând că este vorba despre curse charter pentru repatriere, și nu „pentru a reveni în scurte vacanțe la Chișinău”.

UPDATE. Ora 13:10

Ministerul Apărării a anunțat că militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. Astfel, fost colectată suma de circa 700 000 lei, militarii din toate unitățile, instituțiile și subdiviziunile Ministerului Apărării mobilizându-se în acest scop.

Suma adunată va fi transferată în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova.

UPDATE. Ora 12:50

Potrivit presei de la Tiraspol, trei femei de 27, 60 și respectiv 69 de ani și un bărbat de 36 de ani din Tiraspol au fost diagnosticați cu COVID-19. Cei patru au fost internați în ajun la spitalul din Slobozia. Probele acestora au fost trimise la laboratorul specializat din Chișinău, iar rezultatele testelor au confirmat diagnoza. Aceeași sursă mai scrie că medicii de la Tiraspol așteaptă rezultatele probelor ale altor trei persoane, care în ajun de asemenea au fost internate în spital cu suspecție la COVID-19.

UPDATE. Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că urmează a fi efectuate 14 curse aeriene charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În acest context autoritatea a publicat un anunț privind cererea ofertelor pentru operarea curselor aeriene efectuate.

Potrivit acestuia, în perioada 06-12 aprilie urmează a fi efecuate cursele aeriene:

Frankfurt-Chișinău
Lisabona-Chișinău
Madris-Chișinău
Bruxelles-Chișinău
Varșovia-Chișinău
Dublin-Chișinău
Londra-Chișinău

În perioada 13-19 aprilie:

Amsterdam-Chișinău
Veneția-Chișinău
Paris-Chișinău
Berlin-Chișinău
Roma-Chișinău
Londra-Chișinău
Praga-Chișinău

Data exactă a fiecărui zbor nu a fost anunțată.

„Prețul final pentru operarea cursei aeriene va include: prețul transportului, costul pentru efectuarea testului COVID-19, hrana pasagerilor”, se arată în anului autorității aeronautice.

UPDATE. Ora 10:50

Poliția de Frontieră a anunțat că în ultimele 24 de ore în toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 901 persoane și completate 2 097 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 173 de Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctele de trecere Otaci și Criva, s-au înregistrat 202 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă și Polonia. În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Franța, fiind înregistrați 222 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

UPDATE. Ora 10:35

SA„Moldovagaz” a precizat că facturile pentru gazele naturale consumate pot fi achitate și prin intermediul site-ului www.moldovagaz.md. Mai mult, comisionul în mărime de 2 procente nu se va percepe.

Introducând într-o căsuța dedicată numărul contului său personal indicat în factura pentru consumul de gaze naturale (nu cel IDNP), consumatorii vor avea opțiunea să achite ușor, sigur și fără să iasă din casă consumul curent sau datoria existentă.

Tranzacția poate fi efectuată prin intermediul sistemelor de plăți sau a cardurilor bancare utilizate atât în Republica Moldova, cât și din afara țării. Interfața programului oferă consumatorului și opțiunea de a plasa de sine stătător indicatorii actuali ai contorului personal de gaze naturale.

În perioadă de valabilitate a codurilor epidemiologice nu se va purcede la deconectări.

UPDATE. Ora 10:13

Consiliul Concurenței a precizat că în luna martie comparativ cu februarie, s-au majorat prețurile după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%,  brânza de vaci  ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în  sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor  luni la produse precum: pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

„Este de menționat că „panica pandemică” de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (cca 19,20 lei /kg în magazinele de cartier)”, a precizat instituția.

Ora 9:50

Viorica Dumbrăveanu a mai menționat că spitalul raional din Ștefan Vodă (oraș unde a ost instituit regim de carantină )a intrat în regim de carantină, iar toți pacienții diagnosticați cu virusul COVID-19, care se aflau acolo, au fost transferați în capitală. Spitalul raional din Soroca, (o altă localitate care a intrat în carantină) rămâne funcțional. Acesta este dotat corespunzător și dispune de resurse umane.

Precizăm că ieri au fost anunțate 82 de cazuri noi de COVID -19, iar bilanțul a ajuns la 505 de oameni infectați.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să respecte recomandările autorităţilor, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus:

-Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

-Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

Citește mai departe

Sănătate

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

UPDATE ora 17:30

Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost depistate 82 de cazuri noi de infectare, în total 505. Cinci dintre acestea sunt de import (Franța, Anglia, Ucraina, și o persoană a venit prin Dubai). 77 sunt infectări locale – Soroca, Chișinău, Ștefan Vodă, Fălești, Bălți, Cahul, Criuleni, Ialoveni, Strășeni, Telenești și din regiunea din stânga Nistrului. A fost înregistrat și un deces.

UPDATE ora 16:55

Lucrările de amenajare a primului Centru de triere a pacienților suspecți la COVID-19, de la ,,Moldexpo”, s-au încheiat. Au fost pregătite 75 paturi separate amplasate în odăi improvizate. A fost adus utilajul necesar medicilor. Centrul fiind amenajat în 3 zile de către specialiștii din domeniul medical împreună cu militarii.

UPDATE ora 16:50

Potrivit unui comunicat de presă lansat de Spitalul raional Căușeni din totalul de 50 de pacienți ajunși la Căușeni, 26 au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus, iar 12 au primit rezultate negative al testelor de laborator și au fost externați la domiciliu.

UPDATE ora 16:40

Cahuleanca Victoria Dunas, stabilită în Belgia de șapte ani, a inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru a susține medicii Spitalului Raional Cahul în lupta cu COVID-19. De pe 26 martie, până astăzi, s-au adunat peste 2100 euro, transmite Ziua de Azi.

Până la moment, pe platforma de colectare de fonduri, pentru susținerea medicilor din Cahul au donat 61 de persoane.

UPDATE ora 15:45

Începând de ieri, 1 aprilie, circulația persoanelor din orașele Soroca și Ștefan Vodă, precum și în satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, este monitorizată de 51 militari ai Armatei Naționale.

UPDATE ora 15:05

180 de cetățeni ai R. Moldova sunt blocați în aeroportul din Praga, după ce și-au cumpărat bilete la o cursă avia care nu a fost autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Citește și articolul despre mecanismul de repatriere al cetățenilor RM, care a fost instituit abia acum 2 zile.

UPDATE ora 12:05

Primăria municipiului Chișinău va aloca patru milioane de lei pentru dezvoltarea unei platforme de educație de la distanță. Aceasta va conține circa 4800 de lecții online.

UPDATE ora 12:05

Căminul nr. 1 al Universității Tehnice a Moldovei a ieșit din carantină.

UPDATE ora 11:55

În prezent, Republica Moldova dispune de peste 15 mii de teste, iar capacitatea de testare ajunge la circa 2000 de teste pe zi.

UPDATE ora 11:30

Fosta ministră a Sănătății a criticat dur decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de a interna pacienții infectați cu COVID-19 în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Bălți. „Este lipsită de chibzuință”, susține fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco.

UPDATE ora 11:00

Fracțiunea PAS a sesizat Curtea de Apel privind decizia Comisiei Situații Excepționale de a impune obligatoriu cumpărarea polițelor medicale cetățenilor veniți de peste hotare. Aceștia spun că decizia este una neconstituțională și ilegală.

UPDATE ora 9:40

Din cele 423 de cazuri,  65 persoane sunt în stare gravă, iar alte 172 sunt în stare medie. Ceilalți 186 de pacienți au o stare satisfăcătoare.

Avem 75 de cazuri de import din Italia, Ucraina, Franța, România, Federația Rusă, Elveția, Cehia, Germania, Bulgaria, Belarus, Ungaria, Austria. Cazuri cu transmitere locală – 348.

PE LUNG

UPDATE ora 16:50

Potrivit unui comunicat de presă lansat de Spitalul raional Căușeni din totalul de 50 de pacienți ajunși la Căușeni, 26 au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus, iar 12 au primit rezultate negative al testelor de laborator și au fost externați la domiciliu., transmite jurnalista Renata Lupăcescu.

50 de pacienți suspecți de infectare perin Covid 19 au trecut în ultimile patru zile prin Spitalul Raional Căușeni. 49 de suspecți sunt din Ștefan Vodă, iar unul din Căușeni. Dintre aceștia, 10 au ajuns în spital doar în ultimile 24 de ore, iar șapte au fost internați în secția de boli infecțioase. Totodată începând cu unu aprilie curent și Spitalul din Ștefan Vodă a început a interna persoane suspecte sau infectate prin Covid, astfel la data de unu aprilie 17 pacienți din Căușeni au fost transferați în secția de boli infecțioase din raionul vecin. Alți 2 pacienți au fost transferați la Chișinău.

UPDATE ora 16:55

Lucrările de amenajare a primului Centru de triere a pacienților suspecți la COVID-19, de la ,,Moldexpo”, s-au încheiat. Au fost pregătite 75 paturi separate amplasate în odăi improvizate. A fost adus utilajul necesar medicilor. Centrul fiind amenajat în 3 zile de către specialiștii din domeniul medical împreună cu militarii.

Crucea Roșie a donat pentru Centru seturi de lenjerie pentru 500 de paturi și dezinfectați. Coordonator la fața locului este doctorul Oleg Crudu, directorul suspendat pentru perioada de criza a spitalului municipal Sfânta Treime, dar și pretorul din sectorul Buiucani.

„Încăperea a fost dezinfectată, mai urmează să fie dezinfectată încă odată până la primirea pacienților. Centrul este dotat cu băi și grupuri sanitare. În prezent se lucrează la pregătirea celui de-al doilea pavilion, acesta având o capacitate mai mare până la 300 de paturi”, a anunțat primarul Ion Ceban.

UPDATE ora 16:40

Cahuleanca Victoria Dunas, stabilită în Belgia de șapte ani, a inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru a susține medicii Spitalului Raional Cahul în lupta cu COVID-19. De pe 26 martie, până astăzi, s-au adunat peste 2100 euro, transmite Ziua de Azi.

„Spitalele au nevoie de mai mult ajutor echipamente, materiale care pot fi achiziționate doar cu bani. Am lansat acum 6 zile campanie de donații financiare, având drept scop achiziționarea cel puțin a unui ventilator pulmonar, aparat care este foarte important pentru spitale în cauzele grave a persoanelor cu COVID-19” ne-a declarat Victoria Dunas.

Potrivit Victoriei, comunică activ cu primăria municipiului Cahul, iar domnul primar i-a promis o susținere largă, inclusiv în facilitarea utilizării banilor după destinație și pentru cele mai stringente necesități.

Până la moment, pe platforma de colectare de fonduri, pentru susținerea medicilor din Cahul au donat 61 de persoane.

UPDATE ora 15:45

Începând de ieri, 1 aprilie, circulația locuitorilor din orașele Soroca și Ștefan Vodă, precum și în satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, este monitorizată de 51 militari ai Armatei Naționale. Asta după ce în localitățile respective a fost instituit regimul de carantină. În operațiunile de gestionare a circulației acestora sunt implicate și 7 unități de tehnică din dotarea Armatei Naționale.

Totodată, echipaje mixte de militari, polițiști și carabinieri continuă patrularea locurilor publice în municipiile Chișinău și Cahul, dar și în localitățile din raionul Hîncești, pentru a asigura respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu.

Acțiunile respective vor continua, iar cetățenii sunt rugați să respecte recomandările autorităților în prevenirea răspândirii COVID19.

UPDATE ora 15:05

180 de cetățeni ai R. Moldova sunt blocați în aeroportul din Praga, după ce și-au cumpărat bilete la o cursă avia care nu a fost autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile și reprezentanții Ministerului de Externe sunt la curent cu situația creată în aeroportul din Praga și spun că nu este vina autorităților statului pentru că e vorba de o escrocherie, întrucât compania aeriană care a vândut biletele nu avea dreptul să facă acest lucru. Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat o cursă charter din Praga spre Chișinău pentru data de 3 aprilie, dar aceasta e destinată pentru alți pasageri, nu cei care stau blocați astăzi în aeroport.

Irina Bodolica a atenționat pentru TV8 că, în perioada epidemiei de coronavirus, sunt „foarte mulți oameni care vor să facă bani și va crește numărul de escrocherii, iar oamenii riscă să stea blocați în aeroporturi”.

UPDATE ora 12:05

Primăria municipiului Chișinău va aloca patru milioane de lei pentru dezvoltarea unei platforme de educație de la distanță. Aceasta va conține circa 4800 de lecții online.

„În acest moment se pregătesc circa 4800 de lecții on-line, se pregătesc de înregistrarea lor aproximativ 32 de echipe de filmare, sunt gata și focus grupurile. Am avut o discuție cu domnul Șarov pentru integrarea tuturor platformelor de educație on-line în una comună”, a spus Ceban.

Primarul a menționat că o decizie referitoare la susținerea sau nu în termen a examenelor de bacalaureat va fi luată de conducerea Ministerului Educației. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației Culturii și Cercetării, circa 92% din elevii și studenții din țară sunt deja antrenați în procesul studiilor de la distanță.

UPDATE ora 12:05

Astăzi, termenul de 14 zile de carantină obligatorie pentru căminul nr. 1 al Universității Tehnice a Moldovei a expirat, iar regimul de carantină a fost scos cu acordul specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Totuși, cei 70 de studenți vor respecta în continuare măsurile de rigoare. Din cămin, vor putea ieși doar cei care lucrează sau dacă vor avea nevoie să facă cumpărături. În ultimul caz, însă, studenții nu pot lipsi din cămin mai mult de două ore.

UPDATE ora 11:55

În prezent, Republica Moldova dispune de peste 15 mii de teste pentru COVID-19, iar capacitatea de testare a laboratoarelor ajunge la circa 2000 de teste pe zi. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul țării, Ion Chicu, la o ediție specială de la TV8. Rezerva de teste este folosită de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP). Sectorul privat își procură separat testele.

„Astăzi am semnat un contract cu o companie chineză pentru livrarea a încă 100.000 de teste suplimentare, care vor fi aduse către 15 aprilie.”

UPDATE ora 11:30

Fosta ministră a Sănătății a criticat dur decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de a interna pacienții infectați cu COVID-19 în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Bălți. „Este lipsită de chibzuință”, susține fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco.

Aceasta a amintit de faptul că blocul, în care sunt internați pacienții cu coronavirus la Bălți, „nu a fost reparat de mai bine de 30 de ani și nu dispune de grupuri sanitare, pacienții fiind nevoiți să-și satisfacă nevoile fiziologice în căldări bio. Asta în condițiile în care la Bălți există Spitalul de Boli Cronice, care dispune de condiții mai bune”.

O să-mi sară iar toți în cap că îi critic. Dar cum să nu critici dacă gerșelile lor o să coste vieți omenești? Încerc să…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Woensdag 1 april 2020

Mai multe detalii despre situația din SCR Bălți în acest articol.

UPDATE ora 11:00

Fracțiunea PAS a sesizat Curtea de Apel privind decizia Comisiei Situații Excepționale de a impune obligatoriu cumpărarea polițelor medicale cetățenilor veniți de peste hotare. Aceștia spun că decizia este una neconstituțională și ilegală.

„Decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit prima de asigurare medicală înainte de procurarea biletului de avion este neconstituțională și ilegală.

În această perioadă dificilă, când mii de conaționali și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diaspora, autoritățile, în loc să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă, le îngrădesc dreptul constituțional de a reveni acasă.”

UPDATE ora 9:40

Le briefingul din această dimineață, ministra Sănătății a menționat doar numărul pacienților în stare gravă sau medie.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

39 – stare gravă

57 – stare medie

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați:

33 – stare medie

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate:

3 – stare medie

12 – stare gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate:

34 – stare medie

A fost activat și Maternitatea nr. 2 din Chișinău unde sunt persoane în stare satisfăcătoare.

La Spitalul de Urgență sunt internate 6 persoane în stare gravă, 1 persoană în stare medie.

De asemenea, la Spitalul Clinic Bălți sunt internate 14 în stare medie.

La Căușeni sunt internate 9 persoane în stare medie.

La Spitalul „Arhanghil Mihail” sunt internați 8 persoane stare gravă, cu gravitate media – 21.

În rest, este vorba de persoane în stare satisfăcătoare.

În total, sunt 423 cazuri de infectare cu COVID-19.

Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în mun. Chișinău – 170. În or. Ștefan Vodă sunt înregistrate 50 de persoane cu COVID-19, Soroca -41 , Hâncești – 27, Cahul – 20, Ialoveni – 18, Sângerei – 10, Căușeni – 8, Anenii Noi – 7, Orhei – 6, Râșcani și Bălți – câte 5 cazuri, Taraclia – 4 cazuri, Nisporeni, briceni – câte 3 cazuri, Cantemir, Florești, Strășeni, Cimișlia – 2 cazuri, Basarabeasca, Călărași, Dubăsari, Leova, Telenești – câte 1 caz, Fălești, Vulcănești – 1 caz. În regiunea din stânga Nistrului – 31 cazuri.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură12 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social18 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură19 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930