La doar o saptamina de la „Zilele Economiei Rominiei in R. Moldova”, subiectul relatiilor economice dintre cele doua tari a fost readus, vineri, in dezbateri la Chisinau, de asta data in cadrul conferintei „Cooperarea economica dintre R. Moldova si Rominia. Perspective si provocari”. Organizata de Fundatia „Friedrich Ebert” in colaborare cu IDIS „Viitorul”, conferinta a intrunit oficialitati, oameni de afaceri, experti ai societatii civile din cele doua tari, avind scopul de a incuraja generarea unor idei pentru proiecte si initiative economice comune, in perspectiva evolutiilor iminente in situatia regionala – aderarea Rominiei la UE.
Vorbitorii au remarcat ca pentru RM cooperarea cu Rominia reprezinta un prim pas in procesul de integrare economica in spatiul european, in timp ce pentru Rominia este o ocazie de a-si asuma rolul de stat aflat la frontiera UE, exportator de prosperitate si stabilitate. Ambasadorul Rominiei la Chisinau, Filip Teodorescu, a subliniat disponibilitatea Rominiei de a sustine parcursul european al RM, mentionind, intre altele, ca perspectiva europeana trebuie sa fie un catalizator pentru realizarea unor reforme in diferite domenii, inclusiv pentru restructurarea economiei moldovenesti si ajustarea ei la standardele UE.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe de la Chisinau, Zinaida Chistruga, a declarat ca RM apreciaza sustinerea politica acordata de Rominia, care militeaza pentru faptul ca RM sa fie tratata la fel ca si alte tari sud-est europene, oferindu-i-se o perspectiva europeana clara. Ea a spus ca RM spera sa obtina in 2007 din partea UE un sistem de preferinte comerciale autonome, similar celui oferit pentru tarile din Balcanii de Vest, pentru a diminua impactul negativ al restrictiilor impuse de Rusia la importul produselor moldovenesti, precum si al faptului ca acordurile de liber schimb cu Rominia si Bulgaria urmeaza a fi denuntate odata cu aderarea acestor tari la UE. Dan Dumitru, secretar de stat in Oficiul pentru relatiile cu RM de la Bucuresti, a mentionat ca guvernul romin este preocupat de gasirea unor solutii sectoriale, ce ar surmonta efectul negativ al denuntarii acordului de liber schimb cu RM. El a remarcat ca ar putea fi vorba de produsul energetic, dat fiind avantajul RM de a fi tara de tranzit strategic, precum si produsul agricol, avind in vedere posibilitatile RM de a dezvolta agricultura ecologica.
Ministrul moldovean al Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii, a subliniat ca este importanta intensificarea colaborarii moldo-romine in domeniul energetic, referindu-se la constructia in comun a liniilor de inalta tensiune Balti-Suceava si Falciu-Cantemir, precum si – cu sustinerea Rominiei – participarea RM la acordul energetic in Europa de Sud-Est si aderarea la Uniunea Internationala pentru Transferuri de Energie (UCTE). / Alina Turcanu // Timpul