Consumaţi cu moderaţie ciocolată neagră

Chişinău / Moldova.ORG/ — Un produs zaharos obţinut din cacao, mai mult sau mai puţin degresată, unt de cacao şi zahăr, ciocolata este cel mai popular dulce în zilele noatre. Azi, există o gamă variată de "ciocolată" care pe lângă cacao conţin cantităţi variabile de lapte, nuci, alune, fructe confiate sau înlocuitori de unt de cacao.

Ciocolata neagră nu conţine colesterol, însă este bogată în grăsimi vegetale şi zahăr, care îi imprimă densitate energetică mare de aproximativ 550 Kcal la 100 de grame.

Mâncată cu moderaţie, ciocolata neagră este un tonifiant foarte bun, fiind bogată în vitamine din grupa B, acid folic, retinol, vitamina E necesare organismului, dar şi minerale, printre care zinc, fier, calciu, magneziu şi potasiu.

Zincul este important în anihilarea radicalilor liberi, în funcţionarea sistemului imunitar şi sistemul reproducător, în rezistenţa la efortul fizic şi în detoxifierea organismului prin funcţionarea optimă a ficatului. Potasiul şi magneziul au rol de calmare a sistemului nervos, de combatere a crampelor şi oboselii musculare şi de optimizare a funcţionării inimii.

Ciocolata veritabilă conţine şi fibre alimentare care contribuie la reglare tranzitului intestinal şi la detoxifiere, dar şi antioxidanţi cu rol preventiv asupra apariţiei bolilor cardiovasculare.

Teobromina din ciocolată este o substanţă asemănătoare cafeinei cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi de accelerare a ratei metabolismului bazal, stimulând arderea grăsimilor mai ales în cazul persoanelor active, care fac mişcare.

De asemenea, ciocolata are proprietăţi afrodiziace provenind din cacao.

În schimb, conţine şi oxalaţi care sunt contraindicaţi persoanelor care suferă de litiază şi calculi renali şi purine – contraindicate persoanelor bolnave de gută.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.