Consiliul Mondial Roman cere denuntarea Pactului Rusinii

Consiliul Mondial Roman (CMR) a lansat catre Germania, Rusia si Ucraina un apel pentru denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov. In apelul amintit se arata ca: "In aceste zile, cand multi aniverseaza 60 de ani de la victoria impotriva Germaniei fasciste, locuitorii Europei de Est nu pot sa nu-si aminteasca anul dinaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, ca o consecinta a Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat de Germania fascista si URSS-ul stalinist, tari intregi si teritorii apartinand tarilor din Europa de Est au fost ocupate prin forta de Armata Rosie Sovietica si incorporate in URSS= Astfe; statele baltice si provinciile estice ale Poloniei, ca si Basarabia, Bucovina de nord si tinutul Herta – foste provincii romanesti, au fost incorporate in URSS. Pactul a oferit Germaniei mana libera sa atace Europa Occidentala si mana libera lui Stalin in Europa de Est".

Apelul CMR precizeaza ca "Pactul Ribbentrop-Molotov a violat toate legile internationale ca si suveranitatea tuturor tarilor europene. In ciuda acestui fapt, Pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost nici denuntat nici anulat de Germania si Rusia. De aceea, aniversarea acestei zile ca victorie semnifica victoria asupra fascismului si recunoasterea celor care au suferit, insa nu poate fi considerata completa pana la denuntarea si anularea Pactului Ribbentrop-Molotov".

Din aceste motive "Membrii Consiliului Mondial Roman solicita un efort comun pentru rezolvarea injustitiei create de acest Pact care a cauzat nenumarate pierderi de vieti, suferinte enorme si distrugeri. Romania, ca toate celelalte tari europene, doreste sa traiasca in pace cu vecinii sai, dezvoltand un spirit de prietenie, cooperare si bunavointa. Cerem liderilor Germaniei, Rusiei si Ucrainei sa denunte si sa recunoasca anularea Pactului Ribbentrop-Molotov ca pe o mica compensatie pentru injustitia suferita de Romania timp de 66 de ani. Solicitam tuturor europenilor sa ni se alature in eforturile noastre de eliminare a unui dintre ultimele evenimente tragice si dureroase din istoria Europei". (D.E.)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.