De Mariana RAŢĂ
Învinuirile aduse de autorităţile moldovene unor funcţionari europeni în urma evenimentelor din 7 aprilie nu au fost lăsate fără răspuns. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute printr-un comunicat de presă că se declară foarte îngrijorat de afirmaţiile făcute la televiziunea moldoveană de stat potrivit cărora unele persoane angajate de Consiliul Europei au participat la tulburările postelectorale din aprilie.
Aşteptăm răspunsul
"Aceste acuzaţii foarte serioase au fost făcute fără să fie prezentată nicio dovadă concretă şi fără ca organizaţiei europene sau persoanelor respective să li se fi dat posibilitatea de a răspunde", spune Terry Davis într-un comunicat, citat de NewsIn.
Oficialul european susţine că dacă cei de la televiziunea moldoveană de stat ar fi contactat Consiliul Europei (CoE) înainte de a face aceste afirmaţii, li s-ar fi spus că s-au făcut şapte săptămâni de când CoE a scris Guvernului moldovean şi i-am cerut să explice de ce unul dintre experţii lor nu a fost lăsat să se întoarcă în R. Moldova, în pofida faptului că are o viză valabilă. „Dacă ar fi întrebat, televiziunea de stat moldoveană ar fi aflat că încă mai aştept răspuns la scrisoarea mea", îşi încheie comunicatul secretarul general al Consiliului Europei, precizând că televiziunea naţională moldoveană are încă multe de învăţat despre jurnalismul responsabil.
Acuzaţiile lui Voronin
Amintim că atât preşedintele moldovean Vladimir Voronin, cât şi Vladimir Ţurcan, şeful comisiei speciale de investigare a evenimentelor din 7 aprilie au declarat de mai multe ori că la violenţele din 7 aprilie au participat mai mulţi cetăţeni sârbi. "În 7 aprilie, au existat şapte persoane din Serbia care au condus evenimentele", declara Voronin la câteva zile după proteste pentru cotidianul spaniol “El Pais”. Iar peste două luni, preşedintele comisiei de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, Vladimir Ţurcan, avea să declare că presupunerile vizavi de implicarea cetăţenilor sârbi în acţiunile din 7 aprilie au fost demonstrate. “Aceste două persoane au fost depistate. Ele au vizitat R. Moldova în campania electorală pentru alegerile din 5 aprilie şi sunt cunoscute în Georgia, Ucraina şi fosta Iugoslavie ca persoane utilizate de serviciile secrete pentru a provoca diferite tulburări în masă", a declarat comunistul Vladimir Ţurcan. Deşi nici Voronin şi nici Ţurcan nu a dat numele celor doi cetăţeni sârbi, indiciile date de ei lasă de înţeles că aceşti doi cetăţeni sârbi au legături cu CoE.
Doi sârbi de la CoE
Este vorba despre experţii CoE la Chişinău în cadrul alegerilor din 5 aprilie, sârbii Radivoje Grujic şi Danko Cocic, despre care presa procomunistă de la Chişinău a scris că ar fi devenit printr-un “miracol” experţi. Grujic, susţine presa obedientă puterii, cu câţiva ani în urmă era un simplu şofer de TIR, care s-a adresat în 2008 unui angajat al oficiului CoE la Chişinău în scopul legalizării şederii sale în R. Moldova sub reprezentarea acestei organizaţii, rugăminte care i-a fost satisfăcută. Potrivit autorităţilor moldave, cei doi ar fi participat la evenimentele din 7 aprilie. Probele însă nu au fost făcute publice. În schimb, după evenimentele din 7 aprilie, Grujic nu este lăsat să intre în R. Moldova.
JURNAL i-a solicitat lui Grujic să comenteze acuzaţiile care i se aduc la Chişinău, dar nu am primit încă un răspuns.