Conferința Deschisă: Republica Moldova 2020 Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine

Conferința Deschisă: Republica Moldova 2020

Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine

Chișinău, Republica Moldova, 26 – 27 August 2014

 Un grup de reprezentanți ai Diasporei lansează Apelul la contribuții pentru Conferința Deschisă „Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine”, care se va desfășura la Chișinău în perioada 26 – 27 august 2014. Ideea organizării unei astfel de conferințe pornește de la voința de a scoate în relief capacitatea Diasporei de a contribui la dezvoltarea țării de origine prin partajarea expertizei, experienței profesionale și a deprinderilor de viață obținute în Occident și în restul lumii.

Conferința Deschisă este un forum participativ, unde ideile noi sunt comunicate și ilustrate prin practici concrete, iar apoi dezbătute cu publicul prezent la eveniment.

Conferința are drept scopuri crearea unei platforme de comunicare între participanți și public, valorificarea potențialului existent în mediul academic și printre diverși experți ai comunităților noastre din afara țării, precum și suplinirea unei necesități de consolidare a unui mecanism eficient de comunicare reciproc avantajoasă între Republica Moldova și cetățenii săi aflați peste hotare, astfel încât ideile și practicile inovatoare identificate în țările de reședință ale migranților să  fie implementate cu succes in Republica Moldova.

Principalele teme ale Conferinței sunt prezentate in Apelul la contribuții (anexă), care se adresează viitorilor participanți la eveniment. Un loc aparte în cadrul Conferinței va fi acordat experților cercetători în domeniul migrației, atît din Republica Moldova, cît și din afara țării.

Printre propunerile de contribuții prezentate vor avea prioritate lucrările axate în mare parte pe exemple și practici concrete, relevante pentru cazul Republicii Moldova, a căror aplicabilitate vor permite inițierea unor dezbateri publice de interes general.

Echipa organizatorică (în ordinea alfabetică a numelui de familie):

Dorina Baltag, Olanda

Irina Burlacu, Olanda

Corina Cojocaru, Elveția

Cezara Colesnic, Belgia

Mihai Dobrin, Franța

Dorin Dușciac, Franța

Iulian Gramațki, Germania

Ala Mîndîcanu, Canada

ANEXA

Conferința Deschisă

Republica Moldova 2020

Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine

Chișinău, Republica Moldova, 26 – 27 August 2014

  Apel la contribuții

În ultimele două decenii autoritățile publice, mediul de afaceri și societatea civilă din Republica Moldova au manifestat deschidere și voință pentru implementarea unor schimbări structurale în toate domeniile vieții publice. În căutare de exemple de bune practici, actorii instituționali, privați și cei din sectorul non-guvernamental s-au bazat pe experiența altor țări, mai avansate din punct de vedere economic și cu tradiții democratice bine înrădăcinate. De cele mai multe ori însă, a fost neglijată o sursă valoroasă de idei, bune practici și experiență: comunitatea cetățenilor moldoveni emigrați – Diaspora Republicii Moldova. Diaspora este capabilă și motivată să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova: prin partajarea expertizei, experienței profesionale și a deprinderilor de viață obținute în Occident și în restul lumii.

Conferința internațională “Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine” are ca scop:

–        să identifice în rîndul diasporei cetățenii implicați în cercetare și analiză a fenomenelor discutate în sesiunile conferinței pentru a repertoria spectrul lucrărilor existente în respectivele domenii, realizate peste hotare;

–        să creeze o platformă de comunicare între participanți și public, astfel oferind oportunitatea de analiză a acestor rezultate și idenficarea percepției populației asupra subiectelor discutate;

–        să consolideze mediul academic și al experților din diasporă;

–        să suplinească necesitatea de a oferi o platformă de comunicare pentru ca ideile și practicile inovatoare identificate în țările de reședință ale migranților să ajungă în Republica Moldova.

Ne propunem o conferință în format deschis, implicînd prin aceasta:

a)      acceptarea contribuțiilor participanților sub diverse forme (lucrare stiințifică, raport, eseu, etc.,);

b)     încurajarea unei prezențe largi la eveniment a publicului interesat , pentru a favoriza contactul și discuțiile între persoanele din Republica Moldova și participanții din afara țării.

Dorim în acest mod să oferim tuturor participanților oportunitatea de a continua acest schimb de viziuni și de experiență prin cercetare si analiză în viitor. Conferința Deschisă este un forum unde ideile noi sunt comunicate și ilustrate prin practici concrete, iar apoi dezbătute cu publicul prezent la eveniment. Un apel special în acest sens va fi formulat si difuzat în prealabil publicului larg.

Principalele teme ale conferinței:

–        Contribuția Diasporei la dezvoltarea economică a țării de origine. Identificarea mecanismelor de eficientizare a remitențelor din afara țării: actori, bariere și abordari inovatoare. Diplomația economică și rolul Diasporei în atragerea investitorilor străini.

–        Rolul Diasporei științifice/academice/culturale în promovarea valorilor democratice și a idealurilor naționale în țara de origine și în țara de aflare. Mecanisme de menținere și consolidare a identității naționale a emigranților și a populației din țara de origine. Contribuții concrete în diverse domenii: reforma cadrului constituțional, reforma sistemului educativ, relansarea sectorului de cercetare și inovare, crearea unor politici culturale moderne, redobîndirea identității naționale și culturale în țara de origine. Rolul Diasporei în protejarea țării de origine în situații de agresiune externă.

–        Diaspora și dezvoltarea pe plan social a statului de origine: elaborarea și implementarea politicilor incluzive, lupta împotriva diferitor forme de discriminare; promovarea principiilor de democrație participativă.

–          Participarea Diasporei în viața politică și procesele electorale ale țării de origine. Adaptarea sistemului electoral la noile realități. Accesibilitatea proceselor electorale pentru cetățenii cu drept de vot din Diasporă.

Alte subiecte relevante pentru dezvoltarea Republicii Moldova sunt binevenite.

Conferința Deschisă “Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine” este un loc de întâlnire a ideilor inovatoare generate în exterior și de creare a sinergiilor între posibilitățile și motivația populației din Republica Moldova și a persoanelor emigrate. Impactul principal al evenimentului este preluarea celor mai bune practici din Occident, și discutarea oportunităților de implementare ale acestor practici în Republica Moldova. Adaptarea inițiativelor inovante din exterior la specificul local al Republicii Moldova și acordarea lor cu posibilitățile de care dispun la moment beneficiarii Conferinței – reprezintă miza principală, “pariul” organizatorilor.

Prezentul Apel la contribuții se adresează persoanelor (originare din Republica Moldova), care locuiesc în afara Republicii Moldova, sau care s-au reîntors recent în țara de origine și au realizat sau realizează cercetări, analize, studii sau doresc să-și expună părerea prin intermediul unor contribuții în formă de eseu. Un loc aparte în cadrul Conferinței va fi acordat experților cercetători în domeniul migrației, atît din Republica Moldova, cît și din afara țării.

Printre propunerile de contribuții prezentate vor avea prioritate lucrările axate în mare parte pe exemple și practici concrete, relevante pentru cazul Republicii Moldova, a căror aplicabilitate vor permite inițierea unor dezbateri publice de interes general.

 Persoanele interesate sunt invitate să expedieze un rezumat al comunicării lor – sub formă  de abstract de maxim 350 de cuvinte,  la adresa: [email protected] până la data de 15 iunie 2014.

 Abstractul va indica domeniul și subiectul principal discutat în lucrare/ prezentare,  scopul  principal  al lucrării/prezentării, rezultatele obținute (dacă e lucrare științifică) și concluzii  (dacă e raport/studiu  de consultanță).

Comunicările vor fi  selecționate de către comitetul de organizare al Conferinței.

Rezultatele procesului de selecție vor fi comunicate până la data de 1 iulie 2014

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.