Moldova.ORG — Începând cu 16 martie 2007, Ministerul Justiţiei lansează un nou serviciu – aplicarea apostilei – procedură care suprimă necesitatea supralegalizării actelor întocmite în R. Moldova pentru a fi recunoscute în alte state.
Anunţul a fost făcut public saptamana trecuta de viceministrul justiţiei, Elena Mocanu în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Ministerul Justiţiei.
Elena Mocanu a anuntat ca posibilitatea lansării acestei proceduri se datorează aderării R. Moldova la Convenţia cu privire la apostilă, încheiată la Haga la 5 octombrie 1961 şi scuteşte cetăţenii de a mai urma procedura anevoioasă de supralegalizare a actelor prin intermediul mai multor instituţii statale, inclusiv al ambasadelor şi consulatelor ţărilor pentru care se doreşte recunoaşterea actului.
Tot în cadrul întalnirii cu presa, Anatolie Zlotea, şef adjunct al Direcţiei Cooperare Juridică Internaţională, a anunţat că termenul de eliberare a actelor apostilate va varia între 10-25 de zile şi că va avea ca efect recunoaşterea acestor documente pe teritoriul statelor membre ale Convenţiei de la Haga.
Anatolie Zlotea a mai adăugat că pentru a scuti cetăţenii de cozile imense care s-ar putea crea, programarea pentru apostilă va putea fi efectuată în regim on-line, accesând site-ul oficial al Ministerului Justiţiei: www.justice.gov.md.
În prezent Convenţia de la Haga numără 92 de state membre printre care: Italia, Grecia, Franţa, Spania, Portugalia, Irlanda, Turcia, Federaţia Rusă şi România.