Componenta etnica a Republicii Moldova

Departamentul de statistica de la Chisinau a dat publicitatii rezultatele partiale ale recensamintului care a avut loc in Republica Moldova in octombrie 2004. Aceste rezultate se refera, in special, la numarul si la componenta etnica a populatiei.

Potrivit datelor recensamintului, Republica Moldova are acum, fara Transnistria, o populatie de 3 milioane 388 mii de locuitori. Cei mai multi dintre ei, 76,1%, se declara moldoveni – procent cu 6,2 mai mare decit in 1989, cind a avut loc ultimul recensamint.

Ucrainenii sunt minoritatea cea mai numeroasa si reprezinta 8,4% din totalul populatiei, cu 3 la suta mai putin decit in 1989. De asemenea, a scazut si numarul rusilor, cu 4 la suta. Ei reprezinta acum 5,8 la suta din totalul populatiei. Numarul gagauzilor a crescut cu jumatate de procent si este 4,4 %, iar al bulgarilor a ramas aproximativ acelasi 1,9 la suta.

Numarul rominilor – controversat

Cel mai controversat aspect al recensamintului il reprezinta, insa, datele cu privire la numarul celor care se considera romini, si care, potrivit Departamentului de statistica de la Chisinau ar fi de 2,1 la suta. Si asta in timp ce minimum 25 la suta dintre parlamentari se declara romini.

Modul in care s-a desfasurat recensamintul la capitolul apartenenta etnica si limba vorbita a fost criticat de catre reprezentantii Consiliului Europei.

Acum jumatate de an, seful grupului de monitorizare a recensamintului din partea Consiliului Europei, John Kelly, declarase ca "intrebarile privind nationalitatea si limba vorbita au provocat vulnerabilitate si confuzii printre respondenti".

"Sapte din cele zece grupuri de observatori internationali care au activat in diferite localitati ale Republicii Moldova in perioada recensamintului au semnalat un numar considerabil de cazuri in care recenzorii au incurajat respondentii sa se declare moldoveni si nu romini", a spus Kelly. Departamentul de statistica de la Chisinau a infirmat insa aceste acuzatii ale reprezentantilor Consiliului Europei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.