Connect with us

Educație

CNA a înregistrat 110 sesizări de corupție din instituțiile de învățământ în 9 luni

Publicat

pe

Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent, ceea ce ar însemna că 12 cetăţeni denunță lunar noi cazuri de corupţie din domeniul educaţiei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Moldpres.

Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat. „Am să dau crezare acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operaţiune, când a fost reţinut un şef al unei asociaţii de părinţi de la o renumită grădiniţă din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri. Dacă ne referim la cazul Academiei de Studii Economice, 60 de profesori sunt suspectaţi că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi cele de masterat. Tot aici, voi aminti şi despre proaspătul caz al decanului de la Facultatea de drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat. Adaug şi cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate”, a spus Zumbreanu.

Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sunt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. „Totodată, specialiștii au identificat vulnerabilităţi la darea în arendă a spaţiilor gestionate de instituţiile de învăţământ, cum ar fi preţuri de 3-4 ori mai mici decât cel de piaţă sau selectarea incertă a beneficiarilor. La fel, au fost stabilite cazuri în care directorii, directori adjuncţi şi contabilii instituţiilor de învăţământ beneficiază de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor părintești. De asemenea, s-a constatat că în unele asociaţii obşteşti, majoritatea efectivului angajat reprezintă, de fapt, învăţători din cadrul instituţiilor de educație pe lângă care activează aceste asociaţii”, a afirmat Bogdan Zumbreanu.

Prezent la audieri, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a menționat că instituția a elaborat un plan pentru prevenirea actelor de corupție în sistemul de învățământ. „În scurt timp, urmează să semnăm un acord de colaborare cu CNA pentru a contracara mai eficient cazurile de corupție. Totodată, ne propunem îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie prin intermediul sistemelor informaţionale. La fel, îndemnăm managerii instituțiilor de educație să fie foarte vigilenți și să inițieze anchete de serviciu pentru a stabili imediat persoanele implicate în acte de corupție”, a remarcat Cutasevici.

Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, CNA a anunțat că îşi va spori prezenţa în trei domenii sociale pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Divertisment

Cinci inițiative ecologice în 2018

Publicat

pe

De către

Când vine vorba de mediul de trai sănătos, nu putem ignora impactul omenirii asupra naturii. Probabil nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a realiza volumurile de gunoi de plastic, generat de fiecare dintre noi în fiecare an. Doar o mică parte din acest plastic este reciclat.

Abundența de produse și servicii în care trăim, crează iluzia că această situație va fi tot timpul. Că vom avea resurse natural, alimente sănătoase, aer curat și apă potabilă.

În același timp, pe rețelele de socializare circulă mii de filmulețe despre dauna adusă de obiectele din plastic. Unele filmulețe încearcă într-un mod ironic să arate activitatea umană care distruge natura.

Să nu uităm despre pericolul pe care-l prezintă construcția hidrocentralelor de pe Nistru. Probabil, în anul care vine, ar trebui să-i acordăm atenție sporită, deoarece apa din Nistru este la propriu – apa noastră cea de toate zilele.

La 7 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege cu privire la interzicerea pungilor din plastic. Potrivit acestuia, legea 231/2010 cu privire la comerțul interior a fost completată cu art. 20¹, restricții în domeniul comerțului cu amănuntul.

Restricțiile vor fi introduse treptat: din anul 2019 – pungile din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mare de 50 microni, din anul 2020 – cele de până la 50 de microni, iar din anul 2021 – și cele mai subțiri, până la 15 microni.

Pe lângă inițiativele legislative, în 2018 au fost vizibile mai multe inițiative ale societății civile și agenților economici de a diminua daunele produse de deșeurile din plastic și nu doar.

Proiectul social „Hai Moldova”

Un grup de tineri s-au alăturat Mișcării Internaționale de Curățenie Mondială Let’s Do It! World. Astfel, începând cu un proiect amplu de curățare a parcurilor, pădurilor și râurilor în mai 2011, Hai Moldova a încercat de mai multe ori să atragă atenția asupra faptului că locurile preferate de odihnă se transformă ușor și rapid în gunoiști. În 2018, tinerii activiști au efectuat numeroase activități de curățare cât și activități de instruire despre managementul deșeurilor.

Enlarge

MG_9811
Sursă haimoldova.md

Colectarea deșeurilor electrice și electronice

Unii agenți economici au plasat stații de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Spre exemplu METRO a plasat primele 3 boxe de colectare  în magazinele companiei din orașul Chişinău şi Bălţi.

Pungile de hârtie și textile în prioritate

Tot în 2018 am aflat că unele rețele de magazine au introdus pungile de hârtie pentru transportarea produselor. Deasemenea, pe rețelele sociale au fost lansate mai multe campanii și chemări la folosirea pungilor de textile. Una din inițiativele de promovare a utilizării pungilor este pagina de Facebook Torbesc, care promovează evenimentele Eco, activități de pictură pe torbe din textile și producătorii de torbe textile. Tinerii din acest grup organizează ateliere de pictură pe pânză pentru copii, unde aceștia învață să creeze și să fie atenți la natura din jur.

Enlarge

torba
Torbă din pânză pictată manual

Plastic Free July (în iulie fără plastic) 

Mișcarea „Plastic Free” a început în Australia în 2011, fiind creată de un grup de oameni conștienți de daunele aduse de plastic. Acum Plastic Free Foundation lansează cu regularitate provocări și evenimente de sensibilizare a oamenilor cu privire la daunele aduse de utilizarea în exces a plasticului.

În Moldova, această provocare a fost susținută de mai mulți tineri, inclusiv Dina Zaiaț, jurnalistă, care a creat blogul No Plastic Moldova, unde postează deseori despre viața fără plastic, alegerile privind cumpărăturile și produsele casnice.

Am găsit pe diez cum că un moldovean folosește pe an în medie 140 de pungi. Mie mi-au ieșit minim 500 de pungi. Deși cred că se adună și la o mie, în medie. Tu câte pungi de plastic folosești? Din păcate statistici oficiale, în acest sens, se pare că nu sunt. Ori eu nu am găsit, chiar dacă am căutat.

Geplaatst door No Plastic Moldova op Dinsdag 7 augustus 2018

Orele Ecologice în instituțiile de învățământ

Inspectoratul Ecologic de Stat a lansat campania de informare „Stop poluării cu PLASTIC”, în cadrul căreia, pe data de 5 Iunie, Ziua Mondială a Mediului, în școli s-a vorbit despre daunele aduse de plastic.

Enlarge

3-2
Cum poate fi înlocuit plasticul în viața de zi cu zi

Pe scurt, în 2018 nu s-a întâmplat deosebit pentru a renunța la plastic și a avea mai multă grijă de natura, care are de suferit în urma fiecărei activități umane. În țară sunt activiști care luptă pentru a aduce la cunoștință oamenilor și autorităților publice despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită protecției mediului înconjurător.

Citește mai departe

Educație

De astăzi, elevii sunt în vacanță

Publicat

pe

Elevii claselor I-XII-a au ieși de astăzi în vacanța de iarnă, transmite MOLDPRES.

Elevii din clasele primare, gimnaziale şi liceale vor merge în vacanță concomitent și pentru aceeași perioadă.

În vacanța de iarnă vor ieși peste 330 mii de elevi. Aceasta va dura 18 zile, astfel că elevii vor reveni la școală la 9 ianuarie.

Perioada vacanţelor elevilor în anul de studii 2018-2019 a fost stabilită prin ordinul Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării.

Vacanţa următoare va fi cea de primăvară, care va fi între 7 și 10 martie, după care va urma vacanța de Paști – în perioada 27 aprilie – 6 mai și cea de vară – în perioada 1 iunie – 31 august.

Citește mai departe

Educație

Avem de la cine învăța: Țara cu cel mai gândit sistem de învățământ

Publicat

pe

De către

În timp ce sistemul de învățământ din Republica Moldova este unul defect, cu o serie de neajunsuri și abuzuri, când ai impresia că scopul de bază al fiecărui program de studiu este să impună copiii să învețe pe de rost sute de pagini, pentru a nu mai avea timp să gândească și să se dezvolte ca personalități, iar pe învățători să-i ocupe cu completarea a zeci de rapoarte, pentru a nu avea suficient timp ca să iasă și să protesteze în stradă, vedem că sunt țări de la care nu ne-ar fi greu să învățăm niște practici bune de educație, care au demonstrat că sunt eficiente.

Cel mai recent studiu realizat de Programul de Evaluare Internațională a Studenților (PISA) arată că sistemul de învățământ din Moldova ocupă locul 52 din cele 70 de țări.  În Europa, cel mai bun scor îl înregistrează Finlanda, ţara cunoscută pentru faptul că elevii nu au cărţi şi nu primesc aproape niciodată teme pentru acasă.

În Finlanda, şcoala e un teren de joacă pentru copii: elevii nu au uniforme, stau desculţi, învaţă în curte şi nu sună niciun clopoţel. Râd, vorbesc tare, neîntrebaţi şi nimeni nu îi ceartă. Profesorii sunt parteneri de joacă, care nu îi evaluează şi nu le pun note.

„În Finlanda, copiii merg la şcoală cu plăcere. În clasele primare ziua este scurtă, cu pauze la fiecare 45 de minute şi o pauză mai lungă sau siesta în care copilul primeşte o masă caldă. Sunt învățați să nu risipească mâncarea. Temele sunt puţine şi de multe ori sunt sub forma unor experimente pe care elevul le face acasă. La liceu se munceşte. În broşura fiecărui liceu scrie că liceul nu este obligatoriu, iar atunci când vii la liceu îţi iei responsabilitatea învăţării. Elevii de liceu au câteva materii obligatorii, iar restul le aleg în funcţie de interese”, afirmă Bianca Biro, profesoară în Finlanda, relatează digi24.ro.

În Finlanda, elevii pleacă toţi cu aceeaşi şansă la educaţie indiferent din ce familie provin. Primesc o masă caldă în fiecare zi, sunt încurajaţi, iar construirea sistemului de educație de acolo este de a stimula creativitatea copiilor. Profesorii din Finlanda refuză sistemul de învățământ învechit, bazat pe predare-memorare-testare. Elevii sunt încurajați să stea împreună după ore, să stea cu familia, să facă sport, să asculte muzică, să citească.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri2 minute în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri43 de minute în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

SocialO oră în urmă

FOTO \ Un diacon din R. Moldova s-a fotografiat cu o femeie „aflată în gura morții”

Diaconul Ghenadie Valuța a publicat pe Facebook un selfie cu o bătrână „aflată în gura morții”, făcând referire la tinerii...

Cultură3 ore în urmă

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Valeriu Popa și-a cumpărat satul natal, Țigănești, raionul Strășeni cu 6 mii de lei în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile....

Externe4 ore în urmă

Trump a stabilit locul unde va avea cea de-a doua întâlnire cu Kim Jong-Un

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a fost stabilit locul unde va avea a doua sa întâlnire cu...

Tehnologie4 ore în urmă

Un telefon legendar va fi relansat sub forma unui smartphone cu preţ de 1.500 de euro

Motorola RAZR a fost cel mai de succes smartphone cu clapetă al tuturor timpurilor, reuşind să se impună pe piaţă...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

Alegeri19 ore în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri20 de ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri23 de ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri24 de ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com