Connect with us

Educație

CNA a înregistrat 110 sesizări de corupție din instituțiile de învățământ în 9 luni

Publicat

pe

Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent, ceea ce ar însemna că 12 cetăţeni denunță lunar noi cazuri de corupţie din domeniul educaţiei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Moldpres.

Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat. „Am să dau crezare acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operaţiune, când a fost reţinut un şef al unei asociaţii de părinţi de la o renumită grădiniţă din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri. Dacă ne referim la cazul Academiei de Studii Economice, 60 de profesori sunt suspectaţi că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi cele de masterat. Tot aici, voi aminti şi despre proaspătul caz al decanului de la Facultatea de drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat. Adaug şi cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate”, a spus Zumbreanu.

Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sunt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. „Totodată, specialiștii au identificat vulnerabilităţi la darea în arendă a spaţiilor gestionate de instituţiile de învăţământ, cum ar fi preţuri de 3-4 ori mai mici decât cel de piaţă sau selectarea incertă a beneficiarilor. La fel, au fost stabilite cazuri în care directorii, directori adjuncţi şi contabilii instituţiilor de învăţământ beneficiază de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor părintești. De asemenea, s-a constatat că în unele asociaţii obşteşti, majoritatea efectivului angajat reprezintă, de fapt, învăţători din cadrul instituţiilor de educație pe lângă care activează aceste asociaţii”, a afirmat Bogdan Zumbreanu.

Prezent la audieri, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a menționat că instituția a elaborat un plan pentru prevenirea actelor de corupție în sistemul de învățământ. „În scurt timp, urmează să semnăm un acord de colaborare cu CNA pentru a contracara mai eficient cazurile de corupție. Totodată, ne propunem îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie prin intermediul sistemelor informaţionale. La fel, îndemnăm managerii instituțiilor de educație să fie foarte vigilenți și să inițieze anchete de serviciu pentru a stabili imediat persoanele implicate în acte de corupție”, a remarcat Cutasevici.

Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, CNA a anunțat că îşi va spori prezenţa în trei domenii sociale pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Educație

O companie din Argentina a inventat prezervativul consimțământului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pentru a promova noțiunea de consimțământ, o companie din Argentina a inventat prezervativul care se deschide doar dacă raportul sexual este dorit de ambii parteneri.

PE LUNG

Tulipán, compania specializată în comercializarea jucăriilor sexuale a inventat primul prezervativ care presupune consimțământul. Numit Placer Consentido, el este ambalat într-o cutie care se poate deschide doar prin efortul concomitent a două persoane, butonând spațiile speciale de pe cutie. Sistemul nu este atât de dificil și poate fi compromis, dar simplul fapt că a fost conceput pentru consimțământ, este de ordine educativă.

Acest prezervativ nu va împiedica situațiile de agresiune sexuală și nici acele situații când partenerul decide să-l retragă, fără a anunța partenera.

Acest ambalaj ingenios are ca scop educarea consimțământului, de a evidenția faptul că această condiție este una fără de care, raportul sexual nu poate avea loc.  La moment, Placer Consentido este distribuit gratuit în Buenos Aires și în curând va fi comercializat în toată Argentina.

Citește mai departe

Educație

Atelierul „Școala viitorului se construiește astăzi”

Publicat

pe

De către

Cum transformăm școala trecutului în școala prezentului, astfel încât ceea ce învață elevii azi să fie aplicabil mâine?

Răspunsul la această întrebare reprezintă un obiectiv prioritar al Comunității pentru o Educație de Calitate (COMpEC), care, în parteneriat cu Influencers Hub Moldova, au lansat un atelier de discuții publice cu participarea atât a elevilor, părinților, profesorilor, experților în educație, precum și a liderilor de opinie din mediul virtual.

Potrivit Luciei Aprodu, președintă a Senatului Fundației Soros-Moldova, educația în Republica Moldova e un sector de interes general ce necesită o reformare profundă care să nu se consume în proces, ci în rezultate palpabile pentru cetățeni.

Enlarge

55949740_2309190855799258_3695016792029134848_n-1
Sursă foto: Fundația Soros-Moldova

Prin întemeierea COMpEC, intenționăm să punem bazele unui dialog larg între tineri, profesori, experți în educație, precum și specialiști din alte domenii pentru a găsi cele mai potrivite și, mai important, realizabile soluții la problemele din sistemul educațional”, menționează Lucia Aprodu.

Garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții reprezintă unul din cele 17 obiective globale pentru dezvoltarea durabilă asumate de țara noastră alături de cele 193 de state-membre ONU în septembrie 2015.

Cu toate acestea, situația în domeniul educației rămâne a fi alarmantă. Potrivit studiilor efectuate de către Institutul de Politici Publice, rata de părăsire timpurie a sistemului educațional de către tineri este în creștere, rata de corespundere a ocupării forței de muncă cu domeniul de pregătire este în descreștere, iar în următorii 5 ani riscăm să nu mai avem cadre didactice în instituțiile de învățământ.

”Suntem aici, pentru că ne dorim o schimbare a modului în care este percepută educația, și mai mult, a felului în care aceasta este prestată, susține Artur Gurău, președinte al Digital Communication Network. Astăzi, elevii pot învăța foarte multe lucruri pe Youtube sau alte rețele sociale, decât în sălile școlii. În acest sens, influencerii –  liderii de opinie în mediul on-line – pot deveni o portavoce atât a elevilor, cât și a profesorilor”.

Reprezentanții Influencers Hub pledează pentru o abordare nouă a curriculei școlare, bazate pe valorificarea individuală a potențialului elevilor.

”După cum arată statisticile, nu toate materiile ce se predau la școală sunt necesare ulterior în viață, menționează Ion Mocan, co-fondator Academia Rockit. E cazul să cultivăm în tânăra generație asemenea abilități precum soluționarea complexă a problemelor, gândirea critică și creativitatea. De altfel, acestea sunt stipulate și în Agenda 2020 a Forumului Economic Global.”

Experții în domeniul educației susțin că, pentru a construi un sistem de învățământ care să corespundă nevoilor și așteptărilor fiecărui actor implicat – de la elev, părinte, profesor până la factorii decizionali din domeniul educației, e nevoie de un dialog continuu, în cadrul căruia pot fi expuse și luate în considerare diverse opinii.

”Sondajele de opinie reprezintă o comunicare într-o singură direcție, afirmă Petru Negură, sociolog, profesor ULIM. Fiecare are așteptările sale foarte specifice față de sistemul de învățământ. Pentru a-l îmbunătăți e nevoie de un spațiu public pentru discuții și aceasta e posibil de realizat tocmai grație implicării tuturor părților interesate, iar influencerii ar putea pune umărul la realizarea acestui efort. Or, scopul nostru final este să învățăm elevii să învețe”.

Platforma de informare și comunicare COMpEC este o inițiativă a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare, care își propune să consolideze o comunitate constituită din diverși actori societali, atât din sistemul educațional, cât și din afara acestuia, pentru a găsi soluții comune de optimizare a proceselor care au loc în educație și a crește calitatea acesteia.

Atelierul de discuții poate fi vizionat în întregime aici.

Citește mai departe

Educație

Lansarea proiectului ,,Costești – Capitala Tineretului 2019”

Publicat

pe

De către

În această duminică, începând cu ora 14:00, în Scuarul Casei de Cultură din satul Costeşti, raionul Ialoveni, va avea loc lansarea proiectului ,,Costeşti – Capitala Tineretului 2019”.

Acest proiect reprezintă o iniţiativă preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret ale autorităţii publice locale, ONG-uri regionale şi naţionale, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale autorităților publice centrale.

Scopul proiectului este de a crea oportunităţi de dezvoltare multilaterală a tinerilor în vederea participării active a acestora în viaţa economică, socială şi culturală a ţării, dar și dezvoltarea localităților prin implicarea tinerilor.

Sursa foto: important.md

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe49 de minute în urmă

„Uitați-vă la noi – totul este posibil!” Adresarea lui Zelenski către fostele țări ale URSS

PE SCURT Vladimir Zelenski a câștigat a doua rundă a alegerilor prezidențiale din Ucraina, în conformitate cu primele exitpoll-uri. PE...

ExterneO oră în urmă

Sondaj pe ultima sută de metri: Zelenski – 73%, Poroșenko – 25%

PE SCURT În a doua rundă a alegerilor prezidențiale din 2019, Vladimir Zelenski câștigă. Acest lucru este evidențiat de sondajul...

Externe4 ore în urmă

Atentatele care au zguduit o lume întreagă. Momentul exploziei unei bombe la o biserică din Sri Lanka | VIDEO

PE SCURT O serie de opt explozii asupra bisericilor catolice şi hotelurilor de lux din mai multe oraşe din Sri...

Politică5 ore în urmă

PNL la Chișinău: „Din păcate, de la București, lucrurile arată din ce în ce mai rău în R. Moldova”

PE SCURT Partidul Național Liberal din România își lansează astăzi, la Chișinău, candidații la alegerile din 26 mai 2019 pentru...

Securitate6 ore în urmă

Studiu în securitate: Milioane de utilizatori folosesc 123456 ca parolă

PE SCURT Milioane de oameni folosesc parole ușor de ghicit, concluzionează studiul efectuat de Centrul Națiunilor Unite pentru Cyber ​​Security (CNSC)...

Social7 ore în urmă

Ultimă oră: Un copil de 11 ani a murit după ce a fost împușcat de fratele său geamăn

PE SCURT Un copil de 11 ani a decedat, după ce fratele său geamăn l-ar fi împușcat în timp ce...

Diaspora8 ore în urmă

„Românii sunt a patra cea mai numeroasă comunitate de locuitori străini din Germania”

PE SCURT Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

AlegeriO săptămână în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

AlegeriO săptămână în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

AlegeriO săptămână în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

AlegeriO săptămână în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

Alegeri2 săptămâni în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com