Connect with us

Educație

CNA a înregistrat 110 sesizări de corupție din instituțiile de învățământ în 9 luni

Publicat

pe

Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent, ceea ce ar însemna că 12 cetăţeni denunță lunar noi cazuri de corupţie din domeniul educaţiei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Moldpres.

Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat. „Am să dau crezare acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operaţiune, când a fost reţinut un şef al unei asociaţii de părinţi de la o renumită grădiniţă din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri. Dacă ne referim la cazul Academiei de Studii Economice, 60 de profesori sunt suspectaţi că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi cele de masterat. Tot aici, voi aminti şi despre proaspătul caz al decanului de la Facultatea de drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat. Adaug şi cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate”, a spus Zumbreanu.

Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sunt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. „Totodată, specialiștii au identificat vulnerabilităţi la darea în arendă a spaţiilor gestionate de instituţiile de învăţământ, cum ar fi preţuri de 3-4 ori mai mici decât cel de piaţă sau selectarea incertă a beneficiarilor. La fel, au fost stabilite cazuri în care directorii, directori adjuncţi şi contabilii instituţiilor de învăţământ beneficiază de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor părintești. De asemenea, s-a constatat că în unele asociaţii obşteşti, majoritatea efectivului angajat reprezintă, de fapt, învăţători din cadrul instituţiilor de educație pe lângă care activează aceste asociaţii”, a afirmat Bogdan Zumbreanu.

Prezent la audieri, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a menționat că instituția a elaborat un plan pentru prevenirea actelor de corupție în sistemul de învățământ. „În scurt timp, urmează să semnăm un acord de colaborare cu CNA pentru a contracara mai eficient cazurile de corupție. Totodată, ne propunem îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie prin intermediul sistemelor informaţionale. La fel, îndemnăm managerii instituțiilor de educație să fie foarte vigilenți și să inițieze anchete de serviciu pentru a stabili imediat persoanele implicate în acte de corupție”, a remarcat Cutasevici.

Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, CNA a anunțat că îşi va spori prezenţa în trei domenii sociale pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Educație

Câți copii își doresc moldovenii și ce le stă în cale?

Publicat

pe

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de când R. Moldova a obținut independența. În comparație cu 2016, anul trecut, s-au născut puțin peste 30 de mii – cu patru mii de copii mai puțin. Principalele două cauze ale fertilității scăzute sunt migrația, lipsa echilibrului dintre muncă și odihnă, potrivit lui Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Conform specialistului, dacă autoritățile ar investi direct în sporirea fertilității, ar irosi banii. Explicația este simplă. Rata fertilității depinde de mai mulți factori cum ar fi economia Moldovei sau forța de muncă. Mai mult, expertul menționează morbiditatea și mortalitatea afectează fertilitatea RM.

Morbiditatea înseamnă bolile care afectează capacitatea de muncă. În Moldova, există dovezi că cel puțin populația masculină adultă adoptă un stil de viață nesănătos. Și aceasta nu afectează doar durata vieții. Bărbații trăiesc cu 11 ani mai puțin decât femeile. Dar și incidența bolilor cronice și bolilor care conduc la dizabilitate este mai înaltă între adulții bărbați. Cu alte cuvinte, productivitatea pierdută din motivul bolii sau dizabilității este foarte înaltă”, a declarat Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA.

Tinerii ar putea avea copii, dar ei părăsesc țara, lasă părinții acasă, fără să contribuie la economia națională, cu excepția remitențelor. Moldova investește în educație, în sănătate și în tineri care cresc, apoi pleacă. Aceasta înseamnă că Moldova investește în persoane care pleacă peste hotare. Prin urmare, alte țări beneficiază de aceste investiții”, a menționat expertul.

„Oamenii decid singuri să aibă copii sau nu, iar aceasta se va baza pe un raționament, pe o evaluare clară. Există dovezi în toată lumea că orice cuplu ar dori să aibă trei copii, dar în Moldova această cifră este de 1.5 – 1.6 copii”, a declarat Jongstra, menționând că în 20 de ani, numărul populației în Moldova va fi mai mică decât este acum.

„Dacă ar avea loc un miracol economic în Moldova și ar apărea multe locuri bune de muncă, oportunități, atunci persoanele tinere nu ar părăsi Moldova sau s-ar întoarce. După cum se observă, tendința în țările occidentale este cumva împotriva migranților.

Consilierul Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA, întrebat despre ce i-ar spune președintelui Igor Dodon dacă ar fi la Congresul Familiei, a declarat că nu există motive reale pentru care biserica s-ar opune politicilor care facilitează ca familiile să aibă copii, dar și să lucreze. „Moldova are nevoie de forță de muncă pentru că economia nu este puternică. Femeile reprezintă jumătate din forța de muncă. De ce să le dai într-o parte, creând o mai mare dependență față de copiii pe care trebuie să-i hrănești și să-i educi?”, s-a întrebat retoric Eduard Jongstra.

Citește și „Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții”

Conform expertului, doar Coreea de Sud și Portugalia ar fi mai jos decât Moldova, pe mapamondul fertilității. În Europa de Est, Moldova este ultima.

Eduard Jongstra menționează și cazul Coreei de Sud. „Rata de fertilitate în această țară este de 1.1 – 1.2 copii. Autoritățile au folosit peste 110 miliarde de dolari pe parcursul a 12 de ani ca să sporească fertilitatea. Părinții aveau exlusiv beneficii financiare, dar asta nu a funcționat. Apoi au extins aceste beneficii și au oferit concedii de maternitate și paternitate.  Au extins durata concediilor de maternitate și paternitate. Dar la jumătatea realizării acestei politici s-a dovedit că  nu funcționează nici aceasta. Astăzi sunt în a treia fază, unde au început să abordeze și alte aspecte ale domeniului acesta de fertilitate. Au adăugat îngrijirea copiilor în grădinițe. Copilul pleacă dimineața la ora 6 și se întoarce acasă la ora 8 seara. Interacțiunea cu părinții este de o oră pe zi, apoi copilul doarme, iar dimineața iarăși se duce la grădiniță. Imaginați-vă impactul când copilul va fi adult. Ce așteptări va avea el de la familie?”, se întreabă expertul.

Astăzi, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni. Zilnic se nasc câte 300 000 de copii, majoritatea în țările mai sărace din Africa Subsahariană.

Citește mai departe

Educație

Guvernul vrea model lituanian de alimentație a copiilor și elevilor. Cum funcționează acesta

Publicat

pe

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale și dorește să preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici. În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației. De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate, astăzi, la întrevederea Prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Citește mai departe

Educație

La Cantemir, elevii învață despre comunicarea interetnică și tolerantă

Publicat

pe

În perioada septembrie-octombrie 2018, Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională organizează o serie de seminare pentru elevii instituțiilor gimnaziale din raionul Cantemir. Seminarele sunt organizate în cadrul proiectului „Promovarea comunicării interetnice și a toleranței în rândul elevilor din raionul Cantemir”.

În cadrul seminarelor, sunt implicați tineri cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani, inclusiv  reprezentanți ai diferitor etnii (rusă, bulgară, găgăuză, romă), dar și cu necesități speciale.

Scopul proiectului constă în sporirea cunoștințelor și buna înțelegere a specificității etniilor și promovarea dialogului interetnic, inclusiv a toleranței față de orice persoană, indiferent de gen, rasă sau necesitate specială. Creșterea numărului activităților care contribuie substanțial la dezvoltarea educațională a tinerilor este unul din obiectivele seminarelor.

La unison, participanții consideră că armonia etnică este esențială pentru dezvoltarea echilibrată a elevilor. Această activitate, pe lângă partea teoretică, cuprinde exerciții în grup și de rol pentru ca tinerii să înțeleagă aspectul practic al interacțiunii între diferite comunități etnice.

Participarea și dorința elevilor a demonstrat că aceștia sunt interesați de tematică și consideră că aceasta reprezintă temelia dezvoltării armonioase a unei comunități. „Atitudinea pozitivă și acceptarea identității le permite tinerilor să nu fie complexați de atitudinea societății și percepțiile adânc înrădăcinate”, a menționat unul dintre participanții prezenți la seminar.

Acest proiect este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile acestor activități și postări aparțin Centrului de Instruire și Dezvoltare Educațională și nu reflectă neapărat pe cele ale finanțatorului.

Asociația Obștească „Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională” este o organizație non-profit, fondată în anul 2017, care contribuie la instruirea și implementarea programelor educaționale, civice, culturale și sociale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com