Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 42 include localitățile Cantemir, Cania, Chioselia, Ciobalaccia, Câșla, Coștangalia, Gotești, Plopi, Stoianovca, Țiganca, Alexanderfeld, Andrușul de Jos, Andrușul de Sus, Badicul Moldovenesc, Baurci-Moldoveni, Borceag, Bucuria, Burlăceni, Burlacu, Chioselia Mare, Cucoara, Doina, Găvănoasa, Huluboaia, Iujnoe, Larga Nouă, Lebedenco, Lopățica, Lucești, Moscovei, Pelinei, Roșu, Taraclia de Salcie, Tartaul de Salcie, Tătărești, Zârnești.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 42 Cantemir

1. Elena Bacalu, candidat PDM

Elena Bacalu este deputată PDM. Este președinta Organizației Teritoriale PDM Cahul. Are 57 de ani. În trecut, a fost vicepreședinta raionului Cahul. Este specializată în problemele sociale și și-a desfășurat activitatea de mai mulți ani în domeniul învățământului.

În grupul de inițiativă al Elenei Bacalu este Elena Daud, șefa Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat. O altă membră este Cebotaru Doinița, specialistă superioară în cadrul Secției Cultură a Consiliului Raional Cahul. În grup este și o consilieră raională Cahul din partea PDM Evghenia Sarsaman. Șeful adjunct al Direcției Generale Învățământ, Valeriu Baban, este și el membru al acestui grup.

Declarația de avere o puteți citi aici.

2. Vladimir Țurcan, candidat PSRM

Vladimir Țurcan este deputat PSRM și general-maior de poliție. Are 65 de ani. Țurcan a fost Ministru al Afacerilor Interne, ulterior a fost ales deputat pe listele PCRM. În 2009 a fost vice-președintele parlamentului. A fost membru PCRM, ulterior președintele Partidului „Moldova Unită”. În 2012, acesta se alătură PSRM. De asemenea, el a fost ambasador al RM în Rusia. În 2013 pe numele lui Vladimir Ţurcan a fost intentat un dosar penal pentru falsuri în declaraţia de avere, dosar care nu a mai avut finalitate. Potrivit anticorupție.md, Țurcan și-a cumpărat, fiind în ultimul mandat în parlament, două apartamente și un Lexus de peste un milion de lei.

Conducătorul grupului de inițiativă este Anatoli Ichim, consilier raional Cantemir dar și consilier orășenesc al orașului Cantemir.

Declarația de avere o puteți vedea aici. 

3. Vasile Lupașcu, candidat PP „Șor”

Vasile Lupașcu are 56 de ani. A candidat independent la alegerile parlamentare din 2010 însă a acumulat 397 de voturi (0,2% din 2% pentru pragul electoral). Potrivit partidului, candidatul este profesor. Este reprezentantul împuternicit al Partidului Politic „ȘOR” în raionul Cantemir.

4. Constantin Boeșteanu, candidat blocul ACUM

Constantin Boeșteanu este doctor în drept, conferențiar universitar. Este veteran al războiului din Afganistan și colonel de poliție în rezervă.

5. Roman Ciubaciuc, candidat Partidul Nostru

Roman Ciubaciu este primarul orașului Cantemir. Are 42 de ani. Este la al doilea mandat de primar. Acesta a fost membru PCRM până în 2016 când a migrat împreună cu alți membri PCRM în Partidul Nostru.

În grupul de inițiativă este consiliera PPPN în satul Lucești, Liudmila Dobrovenco. Un alt membru este consilier local în comuna Lebedenco, dar și consilier raional Cahul, Gheorghe Romali. Dmitrii Crepostnoi este consilier local în comuna Burlăceni. De asemenea, în grup este prezent și primarul satului Lopățica Valeri Stoianov.

6. Iurie Crăciuneac, candidat independent


Iurie Crăciuneac a fost șef al Inspecției Teritoriale de Muncă Cahul. În trecut a fost viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este președintele Organizaţiei Teritoriale Cahul a PLDM. Pe 7 aprilie 2009, Iurie Crăciuneac a fost maltratat și închis în izolator și acuzat pentru dezordini în masă. Crăciuneac a atacat Republica Moldova la CEDO. În prezent, administrează siguranțamuncii.md.

7. Nicolae Botgros, candidat independent

Nicolae Botgros conduce Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” din anul 1978. Are 66 de ani. În 2017, Botgros a fost implicat într-un scandal cu referire la terenul din apropierea Palatului Feroviarilor oferit în 2007 de către guvern. Scopul a fost construcția unei clădiri cu menire socio-culturală. Totuși, printr-un parteneriat semnat de artist și o companie de construcții urmau să fie construite două blocuri locative a câte 9 etaje și un centru de oficii cu 6 etaje.

Guvernul a aprobat pe 18 ianuarie 2019, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren în folosința Asociației Cultural-Artistice „Lăutarii”, pentru construcția unui obiect de menire social-culturală.

Asta le-ar permite construcția de spații locative destinate motivării și susținerii tinerelor talente, inclusiv infrastructură specializată – Centru Internațional Folcloric „Lăutarii”, care va include școala lăutărească, studio de imprimări audio, cramă-muzeu și altele.

Citiți și: Cum explică Nicolae Botgros colectarea a peste 500 de semnături într-o singură zi

8. Elena Damașcan, candidată PL

Elena Damașcan este consilieră locală PL în primăria comunei Gotești, Cantemir. Are 62 de ani.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.