Cine sunt milenialii și cât costă fericirea lor

PE SCURT

Milenialii sau reprezentanții generației Y, așa cum li se mai spune, sunt cei născuți între anii 1981 și 1997 și care au acum între 22 și 38 de ani. Milenialii sunt copiii generației X (1966-1976) și sunt oamenii care au prins toate schimbările tehnologice, dar și sociale din ultimii 30 de ani. Mai multe studii americane, arată că ei au o putere mare de adaptabilitate, îmbrăţişând fiecare noutate apărută. Aceleași studii îi descrie pe mileniali ca pe niște persoane care, pe lângă cu uşurinţă adoptă lucruri noi, fie că vorbim despre tehnologie sau despre o filozofie nouă de viaţă, cheltuie banii pe experienţe,  vor salarii mari şi, în acelaşi timp, mult timp liber.

Un nou articol Forbes arată că structura de cheltuieli a generației Y s-a schimbat: shoppingul nu mai este așa plăcut, cum era înainte, vechea și obișnuita publicitate nu mai funcționează, iar pentru fericire sunt necesare lucruri complet diferite. Ei încep să înțeleagă că cu bani nu poți cumpăra bucuriile vieții.

PE LUNG

Despre „gusturile unice” ale celor născuți între 1981 și 1997 meditează reprezentanții marketingului din întreaga lume. Diferite surse precum Buzzfeed glumesc deja despre fenomenele pe care mileniile le-au „ucis”: de la institutul familiei până la meserii din rețea. Întreaga industrie a tonului conservat poate suferi de faptul că milenialii pur și simplu nu au nu au tirbușon, deschizător de conserve. Faptul poate părea ridicol, dar vorbește despre un trend: milenialilor nu le place să cheltuiască bani pe lucruri – preferă să câștige experiență, să practice sportul, să meargă la petreceri și concerte și își doresc acest lucru mult mai mult decât generațiile anterioare. Și, în principiu, își revizuiesc structurile de cheltuieli – de exemplu, sunt gata să cheltuiască mult mai mult pe mâncarea sănătoasă decât generațiile anterioare.

Lumea se schimbă și este firesc, însă în cazul milenialilor, schimbările par să nu aibă legătură cu moda schimbătoare: lor le place tot mai puțin să câștige ca să cheltuiască. De ce se întâmplă asta? Milenialii au tot mai puțini bani la îndemână. Nu au atât de multe economii: în America, în medie, reprezentanții acestei generații nu au economii mai mult de 2 500 de dolari.

Forbes Life din Rusia a rugat-o pe jurnalista Alice Taejnaia, considerată vocea generației celor de 30 de ani, să vorbească despre modul în care s-a schimbat structura cheltuielilor la ea și colegii săi. În același timp, Alice cere să noteze că regulile ei de viață nu sunt universale: ea s-a născut la Moscova, nu are copii și câștigă din viața de freelancer.

Tinerii de 30 de ani au început să aibă o atitudine mai rațională față de bani – pentru că au sărăcit brusc

După cum cântă marele nostru rapper contemporan Face: „Eu cheltuiesc valuta principală și asta e timpul”. Muncind mult, toți vreau să primească mult. Aproape toți cei din preajma mea sunt dependenți de muncă și au diverse venituri, iar ultimii ani de viață au arătat cât de atent noi, oamenii de 30 de ani din orașele mari, am început să avem grijă de banii în schimbul cărora ne petrecem tinerețea. Regula este universală: devenim mai săraci cu toții odată, ceea ce înseamnă că toți învățăm să facem față faptului că nu ne putem permite prea multe, dorim să petrecem timpul cu folos și să câștigăm doar pentru ceea ce este necesar și suficient pentru a ne păstra puterea pentru bucuriile de aici și acum.

Cluburile și barurile au fost înlocuite cu bucurii mai „democratice”, dar neprețuite

Primul lucru care s-a schimbat dramatic la atâția oameni din jurul meu este conceptul de distracție. Ideea este în înțelegerea modului în care cum și cu cine îți place să petreci timpul și de ce ai nevoie cu adevărat pentru acest lucru. Cireșile proaspete cumpărate de lângă metrou au un gust mai bun decât zeci de cocktail-uri scumpe în cele mai bune localuri, cu mese de la bucătari șefi și un pahar de vin cu o triplă taxă. Cinele spontane de acasă au devenit mult timp mai plăcute decât întâlnirile de la cafenea, iar balconul cu un hamac este cea mai bună terasă, unde poți să vorbești despre lucrurile personale, astfel încât nimeni să nu te audă.

Marele Beatles cânta „Distracția este singurul lucru pe care banii nu o pot cumpăra” – și privind la companiile împrăștiate pe bulevarde, este clar că acești băieți au ceva ce nu puteți cumpăra. În același timp, nu este niciodată păcat să cheltuiți bani pe mâncare într-un local preferat, unde creatorii au investit toată puterea și sufletul, astfel încât să aibă oaspeți buni, muzică plăcută și internet rapid. Doar că astfel de localuri în Moscova sunt vreo zece, nu mai mult.

Cumpărăturile nu mai aduc bucuria de înainte

După 30+ de mutări pe care le face persoanele până a împlini 30 de ani, se dovedește că lucrurile sunt împărțite doar în două categorii: cele care sunt necesare și cele pe care nu le ai. Toți curioșii pot privi pe YouTube povestea creării a diverse lucruri – de la scaunul Ikea până la fardurile strălucitoare și, în același timp, să privească în ochii copiilor indonezieni care fac adidași noi, mai confortabili și la modă. Adidașii sunt cu adevărat necesari – la fel cum și chiloții, șosetele, blugii și rucsacurile – dar mult mai rar decât le cumpărăm.

Centrele comerciale au devenit de mult timp pentru mine un spațiu de plictiseală, unde, dacă nu faci totul repede, poți rămâne ostatic într-o stare somnambulistică ore întregi – iar acest lucru este înfricoșător și îți consumă eforturile. Și cumpărăturile online funcționează, doar că majoritatea lucrurilor în viață arată complet diferit decât pe modelele din fotografii.

Îngrijirea de sine nu se mai supune publicității

Al treilea lucru care s-a schimbat enorm în mediul meu și în mine este atitudinea complet diferită față de propria mea înfățișare, pe care nu mai vreau să o decorez decât cu un somn bun și întreținerea frumuseții naturale. Cu cât sunt mai puține modele pe instagram și mai mulți prieteni și prietene în realitate, cu atât mai puțin vrei să investești în „frumusețe” în sensul larg al cuvântului, cu excepția frumuseții, care depinde cu adevărat de sănătate și atitudine față de viață. O privire stinsă se întâmplă și pe o față ideală, dar carisma nu poate fi măsurată. O mulțime de lucruri scumpe se vând cu mesajul „ești demnă de ele”, dar suntem demni nu numai de creme anti-îmbătrânire de șase mii de ruble, dar și de posibilitatea, de exemplu, de a nu lucra pentru această cremă o săptămână întreagă.

Dar cel mai important este să fii sincer cu tine însuți

Dacă nu stai pe un munte de bani, nu te preface că stai. Cheltuirea banilor pentru călătoriile, pe care cu greu ți le amintești și pe un nou telefon care filmează puțin mai bine decât cel pe care îl ai acum, pare un lucru lipsit de sens. Să faci chetă pentru cadoul unui prieten este mai plăcut decât să te alinți cu o nouă prostie. Dând o sută de ruble pentru caritate, te simți o persoană mai puțin rea. În final, pentru „ponturi” nu sunt bani, dar cel mai mult –  nu este timp.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.