Cine și cum va primi cetățenia R.Moldova în schimbul investițiilor în țară

Republica Moldova este o țară mare, în care mulți oameni de afaceri vor să investească, mai ales datorită regimului liberalizat de vize pe care îl avem cu Uniunea Europeană. Așa spun reprezentanții companiilor selectate pentru a implementa programul lansat de Guvernul R.Moldova, prin care străinii vor putea primi cetățenia țării noastre în schimbul investițiilor.

Într-un interviu pentru NewsMaker, președintele Henley&Partners, Christian Kälin, și directorul responsabil de relații cu publicul, Paddy Blewer, au vorbit despre avantajele acestui program și au explicat cum vor fi verificați investitorii care vor dori să obțină cetățenia moldovenească.

Decizia autorităților moldovenești de a lansa programul ce prevede oferirea cetățeniei în schimbul investițiilor, dar și alegerea consorțiului de companii pentru implementarea acestui program – MIC Holding și Henley&Partners – stârnesc mai multe controverse.

„Henley&Partners face parte dintr-un consorțiu condus de o companie bazată în Emiratele Unite Arabe – Moldovan Investment Company (MIC) Holding LLC. Noi am participat la acest tender în calitate de experți în implementarea programelor de cetățenie în schimbul investițiilor. Suntem lideri mondiali în acest domeniu. La tender a participat încă cel puțin un asemenea consorțiu. Trebuie să înțelegeți că orice guvern interesat în promovarea unui asemenea program sau altcineva, cum a fost MIC în cazul nostru, neapărat va ajunge să ne contacteze. Dacă aceste concurs va fi unul corect, noi, cel mai probabil, îl vom câștiga”, le-a spus președintele Henley&Partners, Christian Kälin, jurnaliștilor publicației NewsMaker.

„Țara voastră poate fi comparată cu Muntenegru”

Kälin spune că Moldova nu este Austria, însă că țara noastră poate fi comparată cu Muntenegru. „Dacă vrei să investești într-o țară, e mai comod să o faci fiind cetățean al acesteia decât străin. Moldova este o țară destul de mare, dacă e să o comparăm, de exemplu, cu țările din Caraibe, chiar și cu Muntenegru. Aici există mai multe oportunițăți de investiție pentru investitorii internaționali care vor să devină cetățeni ai Moldovei. Și, după mine, acesta este un avantaj important, pe lângă regimul liberalizat de vize cu UE”, punctează președintele Henley&Partners. Acesta mai spune că nu cunoaște foarte bine detaliile programului și ce anume se planifică. „Deocamdată pot spune că există posibilitatea de a investi în Fondul de Investiții Publice. În legislație, de asemenea, este stipulată posibilitatea de a investi în imobile și sper ca această prevedere să intre în vigoare anul viitor. Ce va fi mai departe – nu știu, și nu sunt sigur că cineva dispune la moment de asemenea informații, întrucât încă nu toate deciziile au fost luate. Nu sunt la curent dacă în lista de investiții vor fi incluse și terenurile agricole”, afirmă Christian Kälin, în interviu.

Acesta adaugă că sectorul imobiliar este unul cheie în economia oricărei țări și că majoritatea programelor de acordare a cetățeniei în schimbul  investițiilor prevăd o asemenea componentă. „Investițiile în imobile au un efect pozitiv considerabil – acestea cresc numărul tranzacțiilor și dezvoltă industria construcțiilor. Pe lângă aceasta, casele trebuie să fie întreținute, iar pentru aceasta e nevoie de oameni – de la grădinari la avocați și administratori. Sectorul imobiliar are multe puncte de intersecție cu alte sectoare ale economiei. Astfel, va reprezenta un motor de creare a locurilor de muncă”, afirmă Kälin.

Cine va solicita cetățenia Moldovei 

Președintele Henley&Partners afirmă că cetățenia țării noastre nu va fi solicitată de vreun „oligarh rus cu mulți bani și legături în lumea politică”. Totuși, acesta spune că, în mod sigur, viitorii participanți ai programului sunt oameni bogați care, din motive personale, doresc să-și îmbunătățească posibilitățile de a se deplasa prin lume. „Să spunem că familia dumneavoastră trăiește în Emiratele Arabe Unite, că aveți o afacere acolo și aveți casă și bani. Însă nu sunteți sigur că veți dori să trăiți în această țară în următorii 15 ani sau dacă urmașii voștri vor dori să trăiască aici. Cu pașaportul EAU este greu să călătorești, inclusiv în scop de afaceri. Iată de ce cetățenia unei țări precum Moldova va permite unei asemenea familii să călătorească mai ușor în UE sau să se mute într-o țară UE”, spune Kälin.

„Cetățenia nu te ajută să scapi de impozite”

Acesta a mai declarat jurnaliștilor de la News Maker că cetățenia în schimbul investițiilor nu are nimic în comun cu impozitele sau încercările de a fugi de ele. „Din păcate această afirmație este repetată des. Impozitele sunt plătite de rezidenți. Va primi omul cetățenie moldovenească sau nu, acest factor nu afectează în niciun fel statutul său fiscal, fie că se află în țara sa natală sau peste hotare. Statutul său fiscal se va modifica doar atunci când se va muta în Moldova. Atunci el va deveni rezident fiscal în Moldova. Noi considerăm că nu vom avea mulți asemenea candidați. Solicitanții de cetățenie sunt interesați de mobilitate și securitatea personală, mai puțin de impozite”, explică expertul.

Cum vor fi filtrați solicitanții

Christian Kälin mai spune că printre cei care vor beneficia de acest program se vor găsi și oameni de rea-credință. „Este la fel ca la bancă, unde sunt mii de clienți, iar printre ei se găsesc 5,7 sau 10 infractori. Însă din această cauză nu se închid băncile. Important e cum gestionăm aceste procese și dacă putem identifica asemenea oameni. Guvernul le poate retrage buletinul de identitate. Așa s-a întâmplat în Malaysia: după un scandal financiar de proporții Guvernul a retras cetățenia omului de afaceri Joe Low”, exemplifică președintele Henley&Partners.

Acesta mai spune că Guvernul nostru urmează să decidă dacă va publica numele investitorilor ce vor primi cetățenia R.Moldova. „Este decizia fiecărei țări. Unele țări publică numele, altele – nu. Aceasta poate arăta ca o tentativă de a ascunde ceva, însă e o părere greșită. Este vorba de respectarea drepturilor acestor oameni la viața privată, și nu de o încercare de a ascunde infractorii”, afirmă Kälin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.