Cine si cum intercepteaza convorbirile telefonice in R. Moldova?

Telefoanele mobile au urechi. Oamenii de afaceri, ziaristii, politicienii si persoanele influente din lumea interlopa evita sa discute subiecte importante la telefonul mobil sau, in cazuri de maxima urgenta, vorbesc codificat, astfel incit mesajul sa fie inteles doar de ei, in ciuda celuia care sta cu urechile ciulite la aparatul de interceptat.

Oamenii tin la relatiile, proiectele lor si vorbesc codificat la telefon, pentru ca stiu ca pot fi spionati oricind, fara sa simta sau sa afle acest lucru.

„Cel protejat este salvat”, cam acesta este principiul de care ar trebui sa se conduca cei care vor ca discutiile lor telefonice sa nu fie ascultate de perechi straine de urechi. Astazi, comunicatiile private sau de stat, prin telefonia fixa, mobila, fax sau modem in Moldova sunt extrem de vulnerabile. Cu aparatura artizanala sau cumparata din strainatate (inclusiv si prin Internet), cu sprijinul firmelor specializate sau chiar al judecatorilor, oricine dintre noi poate fi spionat in mod sistematic. Cum anume se intimpla acest lucru, aflati din investigatia ce urmeaza. Informatia din articol a fost oferita de reprezentanti ai structurilor de forta, judecatori, avocati, fosti lucratori de investigatii operative, ale caror nume nu le divulgam din motive de securitate personala.

Metoda nr. 1: Strecurarea unor numere de telefoane straine anchetei

Asadar, Serviciul de Informatii si Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii, Serviciul Paza si Protectie de Stat, Departamentul Vamal si Departamentul Institutii Penitenciare sunt institutiile care, potrivit legii, au dreptul sa intercepteze convorbirile telefonice fixe sau mobile.

Regula de aur de care ar trebui sa se conduca aceste institutii este urmatoarea: convorbirile telefonice pot fi interceptate doar in urma acceptului dat de judecatorul de instructie, printr-o decizie judecatoreasca. La rindul sau, judecatorul poate da unda verde pentru filare doar in cazul unor persoane banuite de savirsirea infractiunilor deosebit de grave sau exceptional de grave. Altfel spus, pot fi interceptate discutiile celor banuiti de omoruri, violuri…, infractiuni ce prevad privatiune de libertate de la 20 de ani in sus. Deci, schema legala pentru interceptare ar fi urmatoarea: procurorul vine la judecator cu o cerere motivata de ascultare a unuia sau a citorva numere de telefon, ale caror proprietari sunt banuiti de comiterea unor infractiuni deosebit sau exceptional de grave. in cadrul unei sedinte secrete de judecata, la care sunt prezenti doar procurorul si judecatorul, acesta din urma ia decizia de a asculta sau nu convorbirile cetateanului X sau Y. Avind decizia judecatorului, lucratorul operativ de investigatii merge la compania de telefonie (mobila sau fixa) si obtine inregistrarea discutiilor solicitate sau asculta, in direct, convorbirea ceruta.

Autorizatia judecatorului poate fi uneori doar in aparenta legala. Judecatorul nu verifica cine sunt posesorii numerelor de telefoane expuse pentru interceptare si daca intr-adevar acestia sunt parte din dosarul penal in baza caruia e solicitata ascultarea convorbirilor. Prin urmare, in lista pentru interceptare pot fi strecurate cu usurinta numerele de telefon ale unor oameni de afaceri, politicieni sau alte persoane, care prezinta interes pentru anumite cercuri. Citeva surse ne-au spus ca pe aceasta cale au obtinut mai multe interceptari ale discutiilor telefonice de pe mobil. Aceleasi surse ne-au prezentat un alt tertip de interceptare cvasilegala. Si anume, in solicitarea de interceptare se lasa un spatiu gol imediat dupa sirul de numere de telefon prezentate judecatorului. Acesta avizeaza ascultarea acestor numere, prezinta actul respectiv procurorului, dupa care in lista sunt trecute alte numere de telefon despre care judecatorul nu stie nici cu spatele.

Metoda nr. 2: Ordonanta arbitrara a procurorului

in afara de aceste doua cai de filare telefonica, mai este una care implica mai putine persoane si, prin urmare, un efort mai mic. Codul de Procedura Penala ii da procurorului, este adevarat ca in cazuri exceptionale, dreptul de a intercepta convorbirile telefonice fara a solicita decizia judecatorului. Mai exact, procurorul poate emite de unul singur o ordonanta, cu care merge la compania de telefonie pentru a asculta discutia telefonica dorita. De exemplu, procurorul a aflat ca azi, la orele 18.00, inculpatul X va avea o discutie telefonica cu presupusul infractor Y. Mai sunt doua ore pina la aceasta convorbire importanta, timp in care nu poate fi gasit judecatorul, si atunci procurorul emite ordonanta si intercepteaza conversatia dorita. Ulterior, judecatorul este informat despre aceasta ordonanta si o aproba sau nu. Nu de fiecare data insa judecatorul cunoaste actiunile procurorului, deoarece compania de telefonie mobila sau fixa nu face sesizari in acest sens (verificarea activitatii organelor de stat nu tine de competenta ei) si nici procurorul nu vrea sa-si complice existenta. Asemenea prevederi legale lasa loc de multa manevra pentru interceptarea fara probleme a discutiilor telefonice atit ale infractorilor, cit si ale concurentilor economici sau ale oponentilor politici.

Metoda nr. 3: Filarea telefonica facuta de angajatii companiilor de telefonie mobila sau fixa

Sotul Elenei P. este angajat al uneia dintre cele doua companii de telefonie mobila ce activeaza in R. Moldova si o banuia o vreme pe sotia sa de infidelitate. Pentru a se convinge de acest fapt i-a interceptat un timp discutiile telefonice si i-a citit toate mesajele primite si expediate. Banuiala sotului nu s-a adeverit, in schimb, a fost incalcata confidentialitatea discutiilor telefonice, garantata de operatorul de telefonie mobila tuturor abonatilor sai. Fireste, asemenea cazuri nu ajung la conducerea companiei de telefonie, desi ele exista si lasa loc pentru abuzuri. Or, locul sotiei poate fi preluat de oricine dintre noi.

De fapt, nici o retea de telefonie mobila nu asigura o securitate deplina a convorbirilor, deoarece, prin insasi structura lor, telefoanele mobile sunt vulnerabile in fata interceptarilor. Dezvoltarea tehnologica face posibila existenta unor functiuni mai mult sau mai putin ascunse ale mobilelor telefonice, care permit transformarea acestora in dispozitive de interceptare a discutiilor, fara stirea posesorului.

Centrul de Investigatii Jurnalistice

www.investigatii.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.