Cine este Ion Chicu, ce Guvern propune și de ce socialiștii îl susțin

PE SCURT

Președintele Igor Dodon l-a înaintat, ieri, pe consilierul său Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Pavel Filip, la funcția de prim-ministru. Iar astăzi Comisia juridică examinează deja candidaturile propuse de acesta pentru funcțiile de miniștri.

Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma Cabinetul de miniștri și programul de activitate pentru a le prezenta în Parlament. Pentru a fi învestit, noul Guvern trebuie să obțină votul majorității deputaților din parlament. Până în prezent, PSRM (36 de mandate) a declarat că va susține inițiativa președintelui de a  forma un „guvern format din profesioniști, oameni apolitici și tehnocrați”. PDM (30 de mandate) a menționat că dacă guvernul Chicu va avea în componența sa oameni profesioniști și un program de guvernare care să includă și proiectele Partidului Democrat, are șansele să fie susținut de către formațiune.

PE LUNG

Cine este Ion Chicu

Ion Chicu are 47 de ani, este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei, Facultatea „Management”, licențiat în Management Economic. Timp de doi ani a fost lector.

În anii 2005-2009 Ion Chicu ocupă diverse funcții în cadrul unor ministere: de la șef al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, la consilier al prim viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, viceministru al Finanţelor (martie 2006 – aprilie 2008) și apoi consilier principal de stat al prim-ministrei Zinaida Greceanîi pe domeniile economic și relații externe (aprilie 2008-septembrie 2009).

Din septembrie 2009-decembrie 2017 a fost consultant în managementul finanțelor publice în diferite proiecte – Ministerul Finanțelor, ECORYS, Banca Mondială.

În ianuarie 2018 a fost numit secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, după care în perioada 10 decembrie 2018 – 8 iunie 2019 a fost ministru al Finanțelor, în guvernul Pavel Filip. În iulie 2019 a fost numit consilier prezidențial, iar la numirea sa în această funcție Igor Dodon menționase că „țara are nevoie de profesioniști consacrați, integri și devotați statului Republica Moldova”.

Igor Dodon: Este o candidatură acceptabilă pentru toți

„Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Igor Dodon i-a sugerat prim-ministrului desemnat să nu piardă timp și să se miște mai repede, pentru că „timp nu este”. Ion Chicu i-a urmat îndemnul, întrucât astăzi deja a cerut deputaților votul de încredere pentru componența noului Executiv și programul de guvernare al acestuia. Parlamentul a inclus pe ordinea de zi examinarea programului de activitate și întreaga listă de miniștri a noului guvern.

Potrivit listei prezentate deputaților din noul Cabinet de Miniștri ar putea face parte, pe lângă Ion Chicu, patru consilieri ai lui Igor Dodon – Corneliu Popovici (Ministru al Educației, Culturii și Cercetării), Ion Perju (Ministru al Agriculturii), Aureliu Ciocoi (Ministru de Externe), Viorica Dumbrăveanu, ex-secretar de stat în Guvernul Filip (Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), Victor Gaiciuc, tatăl finului lui Igor Dodon (Ministru al Apărării), Fadei Nagacevschi, juristul PSRM și consilierul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi (Ministru al Justiției) și Pavel Voicu, ministrul propus din partea PSRM în Guvernul Sandu (Ministru de Interne).

„Dacă nu va obține votul de încredere a majorității deputaților aleși în Parlament, atunci țara riscă să fie aruncată în alegeri parlamentare anticipate. Cei care vor vota împotrivă, să-și asume în fața oamenilor cheltuielile și riscurile legate de alegerile anticipate”, a mai spus șeful statului.

Ce declară deputații

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a declarat miercuri seara că va susține inițiativa președintelui Dodon de a fi creat un Guvern minoritar, format din profesioniști, din oameni apolitici și tehnocrați, care să asigure buna dezvoltare și progresul Republicii Moldova. Deputații socialiști au menționat că „vor deschide un câmp de dialog” cu toți deputații și cu toate fracțiunile parlamentare, pentru a identifica formula optimă pentru învestirea unui astfel de Guvern tehnocrat.

În pofida profilurilor candidaților propuși pentru noul Executiv, fracțiunea PSRM spune că „Guvernul următor va fi unul tehnic, nu politic. Deși va fi apolitic, Guvernul va avea toate împuternicirile să implementeze proiectele economice și sociale pe care le-a promovat PSRM până acum.”

Deputații Partidul Democrat, după întrevederea cu Igor Dodon, a declarat că dacă va fi înaintat un premier și o garnitură care vor lua în calcul propunerile PD, respectarea Acordului de asociere cu UE, este gata să discute acest subiect la Consiliul Național Politic al formațiunii. Miercuri seara deputatul democrat Andrian Candu a precizat  la TVR Moldova că Ion Chicu este un profesionist și că democrații nu au nicio obiecție față de candidat. „În cazul în care guvernul Chicu va avea în componența sa oameni profesioniști și dacă își propune un program de guvernare în care se vor include și proiectele Partidului Democrat, are șansele să fie susținut de către noi ”, a menționat Andrian Candu.

Deputații Blocului ACUM au declarat din start că o vor accepta în funcția de premier doar pe Maia Sanda și vor susține aceeași garnitură a Cabinetului de Miniștri, cu același program de guvernare. Mai mult ei au atenționat că „elementul destabilizator în actuala situație politică este este Președinția”, deoarece de la această instituție pornesc „toate problemele. De la comportament, mesaje, pozițiile, drept dovadă e criza politică pe care o avem la moment”.

După desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, președintele fracțiunii PPDA din Parlament, Alexandru Slusari, a menționat pe Facebook că „avem un candidat plahocrat, înaintat de Dodon”. „Ne așteaptă un spectacol impresionant în Parlament în zilele apropiate. Să vedem cum socialiștii, care strigau încă căteva luni în urmă despre gaura bugetară de peste 4 mlrd. lei, moștenită de la regimul Plahotniuc, vor vota împreună cu PD pe un “tehnocrat”, care ne-a lăsat aceasta gaura”.

Deputații Partidului ȘOR au declarat că nu se vor implica în jocurile politice și că optează pentru alegerile parlamentare anticipate care sunt inevitabile.

Noul Guvern va fi tehnocrat sau minoritar

Pentru început, ce înseamnă guvern tehnocrat? Tehnocrația este o forma de guvernământ prin care puterea de decizie la nivel executiv aparține tehnicienilor și oamenilor de știință, numiți tehnocrați. Deci, membrii acestui guvern nu trebuie să fie exponenții unui partid, ci sunt specialiști în domeniile respective.

În istoria istoria Republicii Moldova singurul guvern, care ar putea fi numit tehnocrat, a fost cel condus de guvernul Dumitru Braghiș (21 decembrie 1999 – 19 aprilie 2001). Acesta a fost votat de coaliția majoritară din Parlamentul de atunci formată din Partidul Comuniștilor (care deținea 39 de mandate), Frontul Popular Creștin-Democrat (9 mandate) și din opt deputați independenți care au decis ca Executivul să fie format din miniștri tehnocrați. Candidatura lui Dumitru Braghiș a fost a treia încercare a deputaților de a vota un astfel de Guvern. Inițial, președintele de atunci Petru Lucinschi i-a propus la funcția de premier pe Valeriu Bobuțac, apoi pe Vladimir Voronin, însă acestea nu au fost susținute. În această situație, Petru Lucinschi a propus la 15 decembrie 1999 un al treilea candidat pentru funcția de premier al Republicii Moldova: Dumitru Braghiș, care era ministrul adjunct al Economiei și Reformelor.

Un guvern minoritar este cel susținut de deputați fără ca în Parlament să fie formalizată o majoritate parlamentară. În istoria țării a existat un singur guvern minoritar – cel condus de Chiril Gaburici (18 februarie 2015-30 iulie 2015). Guvernul format sub conducerea lui Gaburici a fost votat de 60 de parlamentari, membri ai fracțiunilor PLDM, PDM (care făceau parte din coaliția de guvernare), dar și cel deputaților PCRM. La 4 iunie 2015 premierul Chiril Gaburici a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile, iar la 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru pe fondul scandalului din societate legat de diploma sa de bacalaureat.

Paradoxal, în cazul în care va fi votat noul guvern condus de Ion Chicu, acesta va fi și tehnocrat și minoritar, susține expertul Ion Tăbîrță. Până acum nu am avut așa o situație.

„Am avut un guvern un Guvern tehnocrat – cel condus de Dumitru Braghiș și un guvern minoritar, condus de Chiril Gaburici. În caz nostru, socialiștii merg pe aspectul tehnocrat, declarând că din acesta vor face parte profesioniști, dar asumarea pentru acestui guvern îi revine PSRM.”

Potrivit lui, PDM va da votul în Parlament, însă fără a face coaliție cu PSRM, Deci,nu există o coaliție majoritară formalizată în Parlament.

„Va fi un guvern al socialiștilor ambalat democrat cu susținerea PDM. Practic , în acest mod democrații obțin un pachet de control asupra socialiștilor.Vor avea mai multe pârghii de negociere asupra PSRM. Aceasta fără asumarea unor angajamente din partea democraților”, a mai spus expertul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.