Cine este Gordon Ramsay, bucătarul care a câștigat 54 milioane de dolari într-un an

PE SCURT

Este plin de energie și nemaipomenit de talentat, gătește mult și inspiră oamenii din întreaga lume să facă ceea ce le place cu adevărat. Gordon Ramsay este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari.

Are 25 de restaurante care au obținut 16 stele Michelin, iar în anul 2016 a obținut un venit de 54 de milioane de dolari, la fel ca și Beyonce. Astfel, el a ajuns în Topul 100 oameni de succes și cu venituri mari, lansat de Forbes – un top unde nu a mai apărut până atunci niciun alt bucătar.

PE LUNG

S-a născut în 1966, în Scoția. Visul lui era să devină un fotbalist cu renume. Însă, un accident la piciorul stâng i-a spulberat aspirațiile. Atunci, decide să studieze la colegiu managementul hotelier. Când înțelege că piciorul nu-și va reveni complet ca să poată juca mai departe, Gordon Ramsay începe tot mai mult să îndrăgească gătitul. Absolvește colegiul și se mută în Londra, unde se angajează ca bucătar la un restaurant prestigios.

După doi ani trece la alt restaurant cu trei stele, unde își perfecționează îndeletnicirile de gătire, fiind ghidat de unul dintre cei mai buni bucătari francezi. Peste puțin timp, mentorul îl cheamă la restaurantul lui. Tot atunci, Gordon decide să se mute în Franța. Unde lucrează timp de trei ani alături de cei mai buni bucătari. Apoi, acceptă funcția de șef-bucătar pe o corabie de croazieră. Peste un an de călătorie pe mare, mentorul îi propune să devină șef bucătar la un alt restaurant. În cei patru ani cât a lucrat acolo, a reușit să aducă restaurantului prestigiu și 2 stele Michelin. Gordon deținea 25% din acțiunile restaurantului, dar din cauza unor neînțelegeri cu ceilalți acționari, decide să plece și este urmat de întregul personal. Ramsay, a recunoscut mai târziu că acest pas a fost unul dificil, dar foarte important, pentru că l-a motivat să se lanseze ca om de afaceri. 

La 32 de ani își deschide primul restaurant „Gordon Ramsay at Royal Hospital Road”, care a primit 3 stele Michelin în 2001, ceea ce l-a făcut pe Gordon primul bucătar englez care a ajuns la rangul stelelor. În același an a mai deschis și un local „Pétrus”, care a devenit cunoscut în Marea Britanie mai ales după ce un grup de bancheri au plătit 44 de mii de lire pentru vinul pe care l-au consumat la o cină pentru 6 persoane. Restaurantul s-a ales cu o stea Michelin înainte de a împlini un an de la deschidere. Așa începe episodul de renume și de succes al lui Gordon.

Tot atunci, începe să participe la mai multe show-uri televizate despre bucătărie. De-a lungul anilor, Ramsay a reușit să creeze un imperiu și în televiziune cu ajutorul a trei hituri- Hells Kitchen, MasterChef şi MasterChef Junior. Cele trei show-uri au ratinguri atât de mari, încât Ramsay primește pentru un episod câte 400 de mii de dolari. Notorietatea sa de televiziune i-a permis, în anul 2016, să lanseze propria companie de producție de ultimă generație, Studio Ramsay.

Bucătarul deține 25 de restaurante în întreaga lume, care au 7 stele Michelin. De asemenea, el a scris peste 25 de cărți dintre care unele au devenit cele mai vândute în întreaga lume, inclusiv autobiografia sa, Roasting in Hell’s Kitchen. În afară de aceasta, Ramsay are un parteneriat global cu WWRD (Waterford, Wedgwood, Royal Doulton), care oferă produse de uz casnic și și-a creat propriul joc mobil care s-a bucurat de un succes internațional.

Toate acestea l-au făcut să ajungă în Topul celor mai plătite celebrități din lume. În anul 2016, Ramsay a primit 54 de milioane de dolari, la fel ca și cântăreața Beyonce, iar în următorul an, 2017, Gordon și-a mărit veniturile, obținând 60 de milioane de dolari.

Gordon Ramsay are cinci copii, iar una dintre fiicele sale are propriul show de mâncare. Bucătarul spune că nu vrea să-și răsfețe copiii, ci vrea să-i educe ca să vrea să-și câștige proprii bani. De aceea, ei zboară în clasa econom, în timp ce Gordon și Tana în clasa I. „Nu au muncit până acum atât de mult încât să-și permită asta. Iar aceste lucruri începi să le apreciezi numai dacă muncești mult pentru ele”, opinează el. Mai mult, soții Ramsay nu au de gând să-și lase toată averea pe numele copiilor. Potrivit lor, astfel de lucru i-ar putea alinta. Singurul lucru pe care îl vor face este să acopere 25% din prețul apartamentului pe care vor vrea să și-l cumpere copiii.

Ramsay Gordon are centură neagră la karate, participă activ la tot felul de maratoane de rezistență și a deschis împreună cu soția sa o fundație de filantropie, care ajută copiii bolnavi. Gordon nu suportă să fie tratat ca o persoană vip atunci când intră în vreun restaurant și refuză categoric să mănânce ceea ce-i propun în avion. „Am lucrat pentru companii aeriene timp de 10 ani, așa că știu unde a fost și unde merge acest aliment și cât a durat până a urcat la bord”, a spus el pentru Refinery29. Gordon are o adevărată colecție de automobile scumpe, printre care Ferraris, un Bentley și un Aston Martin. El visează să-și cumpere o barcă pe care să o transforme într-un restaurant pe apă cu care să se oprească în fiecare săptămână în diferite localități și să servească oamenii timp de o zi, iar în restul șase să pescuiască, să descopere localnicii și regiunea. „Lucrez mult și devotat. Chiar dacă intru în fiecare zi în restaurant pentru 4 ore, încerc să le consum la maxim. Asta pentru că fiecare proiect mă face din ce mai entuziasmat”, recunoaște unul dintre cei mai populari bucătari din întreaga lume. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.