Cine are bani multi, va avea si sanatate

Saptamina trecuta, guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala pe anul 2006. Conform acestei legi, politele de asigurare obligatorie de asistenta medicala se vor scumpi in anul viitor cu 18,6 la suta si vor costa 816 lei, fata de 665 lei in anul curent.

Gheorghe Rusu, directorul Companiei nationale de asigurari in medicina (CNAM), ne-a spus ca modalitatea de calculare a costului politei depinde de salariul mediu pe economie, prognozat pentru anul 2006, care va fi de 1700 lei. Potrivit proiectului de lege, prima de asigurare obligatorie de asistenta medicala va fi de 4%, precum este acum, dintre care 2% le achita angajatorul si alte 2% – angajatul. Vor plati mai scump pentru polite doar persoanele care nu au un loc de munca stabil si nu fac parte din categoriile asigurate de catre stat, adica acei care le vor cumpara individual.

Potrivit lui Gheorghe Rusu, fondurile de asigurari obligatorii de asistenta medicala pentru anul viitor prevad venituri si cheltuieli in marime de peste 1,5 mlrd. de lei. De la Bugetul de stat vor fi facute transferuri de circa 966 mln. de lei pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate – pensionari, invalizi, someri inregistrati oficial, copii de virsta prescolara, elevi si studentii cu frecventa la zi, femeile gravide. Datorita acestei cresteri, majoritatea investigatilor de laborator vor fi gratuite, vor fi alocati mai multi bani pentru procurarea medicamentelor compensate si pentru serviciile specializate de ambulator, sustine Gh. Rusu.

E adevarat ca, in 2005, sfera sanatatii a fost finantata mult mai bine decit in anii trecuti: salariile cadrelor medicale au crescut, s-au procurat mai multe medicamente, iar alimentatia si conditiile „de cazare” s-au imbunatatit. Cu toate acestea, mai multe femei gravide si persoane bolnave au fost nevoite sa astepte luni in sir pentru a putea fi internate in spitale. Si asta pentru ca numarul celor care necesitau tratament in stationare a fost mult mai mare decit numarul pacientilor stabilit de catre CNAM. De exemplu, desi mai sunt trei luni pina la sfirsitul anului, Institutul republican de cardiologie a deservit deja numarul de pacienti stabilit de CNAM pentru un an intreg (6000 persoane). E important de constatat faptul ca, pina la implementarea programului de asigurare, aici, timp de un an, primeau ajutor calificat circa 11.000 de bolnavi.

O situatie similara se constata si la Clinica municipala de copii nr. 1 din Chisinau. CNAM a planificat ca in anul curent sa fie internati 3840 de copii, „plafon” care a si fost atins. „Am cerut sa ni se majoreze numarul de locuri, dar CNAM ne-a refuzat categoric. Suntem nevoiti sa internam doar copiii grav bolnavi, dar, in cazul unei epidemii de gripa, ar putea sa fie necesara spitalizarea a inca cel putin 800 de copii si nu stiu cum am putea face fata situatiei”, ne-a spus Sergiu Simco, directorul clinicii.

intr-o situatie si mai grea vor nimeri oamenii saraci, care nu au un loc de munca, dar nu pot fi numiti nici someri, si care nu fac parte din categoriile defavorizate. Acestia nu vor putea plati polita de asigurare cu 816 lei . Pentru ei chiar si o consultatie la medic va fi problematica. Se pare ca, in curind, statul o sa apere drepturile, inclusiv la sanatate, numai ale acelor cetateni care sunt in stare sa plateasca. Platesti mai mult – ai mai multe drepturi. / Natalia Hadirca // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.