Cinci troleibuze cu aer condiționat, camere de supraveghere și prize USB sunt asamblate la Chișinău// FOTO

PE SCURT

Primăria municipiului Chișinău informează că 5 troleibuze noi, model standart sunt asamblate în prezent la Atelierului de reparații și asamblare al Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” (RTEC).

Unitățile noi sunt dotate cu sisteme de aer condiționat, 4 camere de supraveghere în interior și prize USB pentru călători. De asemenea, mașinile au blocurile optice pe bază de LED și oglinzi cu reglaj electric.

PE LUNG

Costul unui troleibuz de tip standart este de 160 de mii de euro. Noile unități fac parte din lotul de 17 troleibuze achiziționate în anul curent de la uzina „Belkommunmash” din Minsk, inclusiv 10 vehicule de timp standart, 5 – cu propulsie autonomă și 2 – articulate.

Troleibuzele articulate urmează să fie livrate în Moldova în luna septembrie. Acestea sunt prevăzute pentru a răspunde cererii de a transporta mai mulți călători în orele de vârf și respectiv, de reducere a blocajelor pe străzi.

În anul 2019, pentru achiziționarea de troleibuze noi, în bugetul municipal au fost prevăzuți 72 de milioane de lei.

Amintim că în cadrul proiectului „Transport Public Chișinău”, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul de Investiții pentru Vecinătate, în anul 2011 de la uzina „Belkommunmash” au fost achiziționate 102 troleibuze de tip AKSM. Prin extinderea acestui Proiect, pe parcursul ultimilor 8 ani, la Chișinău se realizează asamblarea troleibuzelor pe baza utilajelor în completare produse de Belkommunmash”.

În perioada de referință au fost achiziționate 247 de troleibuze de producție belorusă, AKSM, inclusiv asamblate în cadrul RTEC – 145 de unități, dintre care 30 de troleibuze sunt cu propulsie autonomă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.