Connect with us
"
"

Social

Cinci tineri, reținuți de inspectorii de patrulare. Au amenințat o femeie cu un mulaj de AK-47

Publicat

pe

PE SCURT

Un tânăr de 25 de ani, împreună cu patru amici, au fost reținuți de inspectorii de patrulare, după ce au amenințat în trafic o șoferiță, care se deplasa pe strada Tudor Vladimirescu din capitală.

Cazul a avut loc n jurul orei 02:00, în noaptea de 21 spre 22 aprilie. Speriată, aceasta s-a apropriat de primul echipaj de patrulare, povestind ce i s-a întâmplat.

PE LUNG

Femeia a relatat că tinerii se deplasau cu un automobil „Opel” de culoare gri închis, fără număr de înmatriculare.

Inspectorii de patrulare au depistat automobilul la doar câteva străzi, într-o stație PECO, în timp ce șoferul instala plăcuța cu numere de înmatriculare.

Conducătorul auto s-a dovedit a fi un tânăr de 25 de ani, domiciliat în Mateuți, raionul Rezina, care se afla în stare de ebrietate. După testarea cu apăratul Drager, acesta avea 0,65 mg/l în aerul expirat.

Întrebați la fața locului, niciunul din ei nu au recunoscut cui îi aparține mulajul de armă AK-47.

Aceștia au fost conduși la IP Râșcani pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Deceniul hărțuirii femeilor pe internet

Publicat

pe

PE SCURT

Noi nu suntem într-o lume post-feministă, în ciuda faptului că cineva vrea ca tu să crezi asta. Dacă ne uităm la ultimii 10 ani de hărțuire online și furie necontrolată din partea bărbaților care cred că sunt „adevăratele” victime din societatea modernă, este clar că terenul de joc are încă o mulțime de capcane pentru femei, explică jurnalista Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

PE LUNG

La începutul acestei decadei, femeile nu erau pregătite la retorica precum că, la răspunsul afișării puterii feminine, mulți bărbați s-au dovedit a fi la fel de fragili ca cojile de ouă. Mulți bărbați nu aveau niciun interes să vadă femeile într-un domeniu, în afară de cea a ajutorului. Odată cu eliminarea barierelor instituționale, singurul recurs rămas la acești bărbați a fost să hărțuiască femeile.

Bărbații erau supărați. Până în 2010, 76% dintre adulți erau pe internet și până în 2011, 50% au folosit site-urile de rețele sociale. Ei puteau folosi internetul pentru a forma diferite grupuri de interese, fie cu colegii de liceu, fie un grup în care să facă schimb de rețete vegetariene. Dar, a fost mai puțin fantastic când s-au descoperit platformele cu misoginii care împărtășeau imagini și opinii violente cu o supraveghere minimă. În 2012, o femeie islandeză pe nume Thorlaug Agustdottir a găsit un grup pe Facebook numit „Bărbații sunt mai buni decât femeile” care conținea imagini cu femei bătute brutal. Când a raportat-o, Facebook a descoperit că nu le încalcă standardele și l-a etichetat „umor controversat”. 

În 2014, Amanda Hess a scris despre cum, când era în vacanță, un bărbat a făcut un cont pe Twitter dedicat hărțuirii ei cu mesaje precum „fericit să spun că trăim în același stat. Te urmăresc și când te găsesc, o să te violez și să-ți tai capul”. 

Hess scria despre sex și întâlnire, dar asta s-a întâmplat femeilor din toate domeniile. După cum a menționat Hess, comentarii similare au fost îndreptate către Alyssa Royse, bloggeră de sex și relații, pentru că a spus că urăște The Dark Knight: „Ești clar retardată, sper că cineva te împușcă, apoi te violează” i-a spus lui Kathy Sierra, scriitoare de software, codare și design.

„Sper că cineva îți va taia gâtul.”

Când oamenii îți spun că o să te omoare sau să te violeze, nu este normal să accepți asta ca fiind ceva normal. Catherine Mayer, fondatoarea Partidului britanic pentru egalitatea femeilor, a primit un mesaj pe Twitter în 2013, spunând: „O bombă a fost plasată în afara casei tale. Am fixat ora 10:47 pe un cronometru și va distruge totul”. Când a scris despre asta, articolul a fost intitulat: „Am primit o amenințare cu bombă pe twitter. Am avut dreptate să-l raportez?”

Singurul mod de a nu fi atacat a fost să nu vorbim deloc. Sau cel puțin, să nu exprimi niciodată opinii care te-ar putea diferenția de „turmă”. Așa că, un număr de femei s-au oprit. Un studiu din 2016 realizat de Alice Marwick, de la Institutul de Cercetare a Datelor și Societății, a descoperit că „femeile tinere… sunt mai puțin susceptibile să contribuie online, deoarece sunt îngrijorate să fie atacate pentru asta”.

Donald Trump și adversarele

Faptul că am ajuns să acceptăm hărțuirea bărbătească în acest deceniu a făcut ca un candidat la președinție  SUA să fie înțelegător cu privire la hărțuirea femeilor și „să le apuce de păsărică”, așa cum a făcut Trump. Trump a mers pe atacurile sexiste cu adversarele sale feminine, susținând că nimeni nu va vota pentru o singură candidată Carly Fiorina, spunând: „Vă puteți imagina asta fața următorului nostru președinte? Adică, este o femeie și nu trebuie să spun lucruri rele, dar, într-adevăr, oameni buni. Suntem serioși?” El a continuat la adresa lui lui Hillary Clinton: „Dacă Hillary Clinton nu-și poate satisface soțul, ce o face să creadă că poate satisface America?”.

Mulți dintre adepții lui Trump nu au tolerat doar acest comportament. Au văzut-o ca un punct de vânzare. În timp ce Trump a luptat împotriva lui Hillary Clinton, tricourile cu mesaje precum „Trump that Bitch” sau „Life’s a bitch, not vote for one” au fost populare și s-au vândut. 

Și acum suntem aici. Cu un președinte care hărțuiește o activistă de 16 ani pe Twitter, deoarece încearcă să atenueze daunele provocate de schimbările climatice. Și iată-ne, restul dintre noi. Femeile, care încă încearcă să lucreze într-o lume în care capcanele sunt mai numeroase decât am fost determinate să credem și unde poți fi atacată pentru aproape orice.

Unele dintre femeile din acest articol au supraviețuit și chiar au prosperat în ciuda campaniilor de hărțuire împotriva lor. Greta Thunberg este personajul anului al revistei Time. Brianna Wu candidează la Congres.

Au fost mai puternice decât ar fi trebuit să fie vreodată. Dar apoi, suntem ceilalți dintre noi, care am urmărit cum aceste femei au fost hărțuite de-a lungul deceniului și ne-am gândit „Chiar nu vreau să mi se întâmple asta”.

Citește și reportajul Moldova.org:
OBIECTUL PE NUME „FEMEIE”

Într-un sondaj Amnesty International din 2017, 76% dintre femei au spus că au schimbat modul în care au folosit social media după ce au fost hărțuite. 32% dintre femei au declarat că au încetat să posteze conținut care își exprimă părerea cu privire la anumite probleme. Din această cauză, unele voci foarte importante se pierd. 

Femeile care lucrează în politică sunt acum instruite de organizații precum VoteRunLead despre cum să se ocupe și să răspundă la hărțuire. Anticipează instruirea a 30.000 de femei până în 2020. Acest lucru este vital, dar nu face ca politica să pară mai atrăgătoare.

Unele femei aleg pur și simplu să renunțe la muncă în general. Dacă sunteți acasă cu propriii dvs. copii, vor fi mai puțini bărbați care amenință să vă ucidă.

Eliminarea barierelor instituționale și totuși să permită hărțuirea este similară cu primirea unei femei într-un birou plin de scorpioni. 

Bărbații susțin că nu există o diferență de remunerare între sexe, deoarece femeile aleg un loc de muncă mai prost plătit. Nimeni nu se trezește dimineața și spune: „Vreau într-adevăr un loc de muncă care mă plătește prost”. Majoritatea oamenilor ar accepta cu veselie sume imense de bani pentru munca lor. Iar, femeile astăzi aleg joburi considerate pentru bărbați cum ar fi știința politică, criminalitatea, justiție și reformă, administrarea afacerilor și sunt în număr egal în instituțiile de învățământ cu bărbații, a scris Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

Dar, unii nimeni nu se angajează gândindu-se „abia aștept să câștig mai puțin”. Este foarte rezonabil să alegi să nu lucrezi în industrii cu plăți mai mari atunci când devine clar că sunt industrii în care vei fi vulnerabil la atacuri și amenințări de viol. De asemenea, este rezonabil să acceptați un loc de muncă mai puțin plătit la o companie unde veți fi hărțuit mai puțin.

Foto principală: Gary Chow

Citește mai departe

Social

Experiment pe strada Alecu Russo din capitală: A fost improvizată o bandă reversibilă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Polițiștii de patrulare au experimentat astăzi pe str. Alecu Russo din capitală circulația pe o bandă reversibilă.

Scopul angajaților INP a fost de a fluidiza traficul în orele de vârf, când pe această stradă, din cauza fluxului mare de transport, se creează ambuteiaje imense.

PE LUNG

Diseară, pe aceeași stradă, banda își va schimba sensul spre Ciocana.

Banda reversibilă va fi testată câteva zile.

Dacă respectiva metodă de circulație va fi eficientă, INP în comun cu autoritățile locale vor trece la următorii pași de implementare.

Citește mai departe

Social

În premieră, în fața unui liceu din localitatea Peresecina a fost aplicat un nou marcaj de tip „Covor frânare”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În localitatea Peresecina, raionul Orhei, a fost aplicat un nou marcaj rutier, o trecere pentru pietoni de tip „Covor Frânare”. Marcajul se observă de departe, este vizibil și noaptea, iar structura este abrazivă, atenționând șoferii că se apropie de locul unde se traversează.

Traseul Chișinău- Bălți, care trece prin localitate, este unul dintre cele mai aglomerate din țară, dar și cu accidente rutiere înregistrate frecvent, porțiunea de carosabil este lată și mai greu de traversat, iar instituția de învățământ din localitate se află chiar pe marginea traseului.

PE LUNG

Ținând cont de acești factori, s-a decis ca noua trecere pentru pietoni să fie aplicată anume aici. Proiectul este implementat pentru prima dată la noi, iar materialele necesare pentru aplicarea marcajului au fost donate de un fost angajat al poliției rutiere, nepoțeii căruia frecventează liceul din această localitate.

Scopul respectivei treceri pentru pietoni este de a sensibiliza conducătorii auto și de a-i atenționa că acest loc este aglomerat și că traversează copiii, iar pietonii să se simtă în siguranță.

Inspectoratul Național de Patrulare a preluat ideea unui astfel de marcaj din țara vecină România, unde s-a demonstrat eficiența acestuia și reducerea numărului de accidente rutiere în locurile unde a fost aplicat.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Educație11 ore în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

Social15 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social17 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social19 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Lifestyle2 zile în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031