Cinci sfaturi financiare pentru copii

Two toddlers are dressed as adults wearing business attire featuring suspenders and a bow tie. Both of them wear thick rimmed eye glasses and are playing with coins, a piggy bank, money, and a calculator.

PE SCURT

„Fără contribuția timpurie și consecventă a părinților, tinerii adulți nu știu cum să se descurce sau să-și gestioneze viața financiară”, spune Tom Henske, un planificator financiar certificat în New York.

Prin urmare, CNBC International, o rețea de știri de afaceri și financiare internaționale din SUA, a consultat doi specialiști care au elaborat cinci lecții financiare pentru copii.

PE LUNG

Potrivit Finra (Fundația pentru Educația Investitorilor), numai 34% dintre adulții americani au reușit să răspundă corect la cel puțin patru întrebări dintr-un chestionar de bază cu cinci întrebări privind educația financiară.

„Problema provine devreme de la părinții care nu dedică suficient timp interacțiunilor cotidiene cu copiii lor”, a spus Arne Boudewyn, care conduce Institutul pentru Cultura Familiei din Abbot Downing, Statele Unite ale Americii.

1. Discută cu copilul tău

Poți să începi discuția despre conturile de economii și bugetare la cină. „Alege doar un cuvânt. Poți vorbi despre diferite tipuri de bani, despre diferența dintre cecuri și card de credit sau numerar”, a declarat Henske, care a dezvoltat și conduce programul pentru copii din firma sa.

Desigur, există o diferență între un copil de 5 ani și un vârstă de 9 ani, deci să nu uiți să ai conversații corespunzătoare vârstei.

De exemplu, cu copiii mai mici poți vorbi despre monede și concepte simple, cu cei mai mari poți pune în practică alocația.

O parte din conversația respectivă poate avea loc și la o bancă. Este încă o idee bună să-ți duci copilul la o sucursala locală, a spus Henske.

2. Implicați-vă împreună în tranzacțiile de plată

Cât de des merge copilul tău cu tine la cumpărături? Fie că este rar sau regulat, este o bună oportunitate să-i oferi o lecție.

„Poți să-l implici pe copil în câtă mâncare veți cumpăra și cât costă produsele”, a menționat Boudewyn.

Dacă aveți carduri de reduceri, puteți să-i arătați copilului prețurile de dinainte și după achitare.

3. Acordă-i o alocație

Când copilul tău are 6 sau 7 ani, puteți începe să-i acorzi o alocație. Nu trebuie să fie mult și poate fi legat de treburile din jurul casei, cum ar fi misiunile gospodărești sau curățarea camerei sale.

Copiii înțeleg și învață foarte repede legătura dintre efortul și recompensele financiare, a declarat Arne Boudewyn de la Institutul pentru Cultura Familiei din Abbot Downing.

Acest lucru îi va ajuta să devină „adulți mult mai pregătiți atunci când vor avea 20, 21, 22 de ani”, a adăugat el.

„Este important pentru ei să ia bani și să-i pună undeva și să-i vadă”, a explicat Henske.

Este, de asemenea, un moment bun pentru a-i învăța să își împartă alocația în cheltuieli, economii și filantropie.

4. Fă-i să-și folosească banii

Când copiii au mai degrabă o dorință decât o nevoie, atunci este momentul potrivit să-i determinați să-și utilizeze banii lor.

Henske a spus că a făcut asta cu fiica sa, care s-a simțit extraordinar când a ajuns la casa de marcat și a plătit pentru ea însăși obiectul.

O altă metodă este să-i soliciți copilului tău să ajute cu bani pentru o achiziție mare pe care și-o dorește. De exemplu, fiul unei familii își dorea o bâtă de baseball scumpă. Părinții s-au oferit să-i cumpere însă una obișnuită, dar i-au propus fiului să-i ajute cu bani ca să cumpere bâta de baseball pe care și-o dorea.

5. Nu uitați de filantropie

Introducerea conceptului de filantropie vă va oferi o ocazie bună de a vorbi despre bani.

Lasă-i pe copii să știe ce este binefacerea, că pot strânge bani pentru a ajuta prin vânzarea limonadei sau alte activități de acest fel.

„Motivul pentru care ne concentrăm pe filantropie? Este o modalitate distractivă și antrenantă de a le vorbi pentru prima dată despre bancnote și monede. valută și alte lecții de matematică”, a adăugat Boudewyn. În acest mod, copiii vor învăța și să-i ajute semenii săi.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.