Connect with us

Diverse

Cinci plaje din Dalmația pe care merită să le vizitezi în 2018

Publicat

pe

Croația este o destinație nouă pentru turiștii moldoveni, însă popularitatea plajelor de pe litoralul croat crește de la an la an. Industria turismului a exploadat odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană, iar în 2018 plajele din Croația sunt pregătite mai mult ca niciodată să găzduiasă turiști cu diverse preferențe și buget.

Fie că îți planifici o călătorie cu gașca sau îți dorești o vacanță liniștită alături de partenerul tău, Croația este destinația perfectă. Croația are peste o mie de insule pitorești, orașe medievale, plaje uimitoare, golfuri romantice și ascunse, iar odată ajuns acolo vei putea alege activitățile care sunt mai aproape de sufletul tău.

Am încercat să facem un top al celor mai frumoase plaje de pe litoralul croat pentru a vă ușura căutările de vacanță, dar și să vă vor transpune imaginar în aceste zile de februarie pe una dintre plajele cu apă limpede și vederi spectaculoase.

Plaja Velika din Omis

Orașul Omis, situat la 21 km de Split are mai multe plaje care bucură ochii turiștilor, însă cea mai adorată de vizitatori rămâne a fi plaja Velika. De asemenea, plaja Velika este considerată una dintre cele mai frumoase plaje cu nisip din Croația.

Pentru că este poziționată în imediata apropiere de gura râului Cetina apa este de adâncime mică, ceea ce o face ideală pentru familii cu copii mici și nu doar. Este o plajă nisipoasă, numai bună pentru jocuri în apă. Un alt avantaj este distanța mică de centrul orașului, ceea ce vă va ajuta să combinați mai multe activități și excursii.

Bacvice

Bacvice este una dintre cele mai cunoscute plaje din orașul Split, un oraș Soare în adevăratul sens al cuvântului pentru că se poate lăuda cu 2700 de ore de soare anual. Numele Bacvice îl poartă și cartierul unde este poziționată plaja.

Golful Bacvice are o lungime de 600 m, iar partea de nisip este de 180 metri. Restul golfului este o pasarelă pavată.  Se află la cinci minute de oraş. Înconjurată de cafenele, baruri şi restaurante, Bacvice este locul unde localnicii şi vizitatorii mănâncă supe uşoare de stridii şi paste cu fructe de mare.

Această plajă a fost, de asemenea, distinsă cu steagul albastru.

Zlatni Rat

Să trecem la Brac, cea mai mare insulă din arhipeleagul Split. Ritmul de dezvoltare intens al țării face ca Brac să se transforme într-o suburbie a orașului Split, fiind conectată excelent pe cale maritimă.

Cea mai importantă atracție turistică a insulei este plaja Zlatni Rat, o destinație de vis pentru amatorii de surfing. Forma plajei se modifică în funcție de curenți și de vântul dominant, ceea ce va aduce și mai mult mister în vacanța ta acolo. Priveliștea este una de vis și vei avea în față exact imaginile celebre pe care le-ai văzut în reviste de turism atunci când se vorbea despre Croația.

Makarska

Riviera Makarska este impresionantă! Palmierii, apa cristalină, asortsate frumos cu cafenele chic îți vor face vacanța perfectă.

Plaja Makarska este potrivită familiilor cu copii, cât și aventuroșilor care vor dori să încerce activități acvatice. Este o plajă pietroasă cu apă care are o nuanță albastră și pură.

Ca bonus vei avea în față priveliștea muntelui Biokovo, cel mai înalt munte din Dalmația.

Punta rata

Această plajă a fost numită de experți, în repetate rânduri, una dintre cele mai frumoase plaje de prundiș din lume, fiind situată pe un promontoriu acoperit cu pini.

Este o plajă cu pietriș, însă dispune și de o porțiune acoperită de nisip la intrarea în mare – perfectă pentru copii. Pinii din apropierea plajei vă vor oferi umbră chiar și în cea mai aridă perioadă a zilei.

Sperăm că v-am trezit pofta de călătorii și dorința de a vizita Croația. Nu uitați că planificarea vacanței cu câteva luni înint vă va ajuta să găsiți cele mai bune opțiuni de cazare, dar și vă va ajuta să salvați ceva bani.

Călătorie frumoasă vă dorim și vă așteptăm cu impresii post vacanță în comentarii!

Citește mai departe

Diverse

Biserica Catolică propune o alternativă jocului Pokemon Go

Publicat

pe

De către

Cea mai nouă platformă bazată pe ideea din spatele Pokemon Go este realizată de Biserica Catolică şi are rolul de a îi impulsiona pe copii spre cunoașterea religioasă. Follow JC Go este o clonă a jocului virtual Pokemon Go, unde sfinții și personajele biblice au luat locul pokemonilor.

Elementele principale sunt aceleași ca la aplicația „Pokemon Go”, oferind posibilitatea de a călători în jurul lumii prin locuri reale și de a folosi camera telefonului pentru a prinde caractere virtuale. Doar că, spre deosebire de caracterele Pokemon, cum este Pikachu, jucătorii vor căuta sfinți și alte personaje religioase.

„Follow JC Go” nu are săli de sport deci jucătorul nu va putea crește personajul credincios, iar elementele de luptă din „Pokemon Go” sunt înlocuite cu întrebări filozofice, la care jucătorii trebuie să răspundă de fiecare dată când vor descoperi sfinți noi.

Enlarge

104008404_followjcgo
Follow JC Go are ca scop informarea a tinerilor despre credința catolică

Odată colecționate toate personajele, în joc își va face apariția Iisus Hristos, care le va conduce și va avea grijă de ele. Va trebui să te plimbi în împrejurimile bisericilor pentru a găsi obiecte „consumabile” pe care să le aplice pe echipa personală.

Deasemenea, jocul încurajează rugăciunea zilnică. De fiecare dată când jucătorii trec pe lângă o biserică sau un spital, ei primesc o notificare de la aplicație. Astfel, ei pot să se roage pentru bolnavii care se află în acel spital. Jucătorii sunt încurajați să facă donații în scopuri caritabile prin intermediul „Follow JC Go”, primind în schimb monede virtuale.

Aplicația a fost dezvoltată de gruparea religioasă catolică spaniolă Fundacion Ramon Pane, fondurile investite ridicându-se la suma de 500.000 de dolari. Jocul este activ doar în Spania şi Italia.

Conform declarației directorului executiv al fundației pentru portalul catolic Crux Now, Ricardo Grzona,  chiar dacă jocul nu a fost creat sau produs de Vatican, Papa este un mare fan al jocului.

Citește mai departe

Cultură

Reportaj // „Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Publicat

pe

De către

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.

La ai săi 18 ani, a reușit să demonstreze că atunci când vrei ceva, reușești. O fată cu trăsăturile fine și pielea de culoarea măslinului, cu mișcări timide și zâmbet cald, salută localnicii în timp ce se îndreaptă spre casa de cultură din centrul satului.

„Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.Citiți reportajul integral aici: https://www.moldova.org/reportaj-neputinta-de-fi-pasiv-si-indiferent/

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 12 november 2018

Urcă la etajul doi, unde după o ușă de lemn cu un strat gros de vopsea albă, găsim o bibliotecă spațioasă, cu rafturi pline cu cărți și câteva calculatoare. Acesta este locul unde Elvira se simte cel mai bine și unde se întâlnește cu membrii Asociației Naționale de Scouți din Moldova. A devenit scout la vârsta de 12 ani. „Principiul scouților este: cel mare ajută pe cel mic, cel puternic ajută pe cel slab”, spune cu mândrie tânăra.

Citește mai departe

Diverse

Parlamentul European a premiat pentru libertatea de gândire un regizor ucrainean, încarcerat în Rusia

Publicat

pe

De către

Oleg Sențov, regizor ucrainean, este laureatul din acest an al Premiului „Saharov”, pentru libertatea de gândire. Regizorul, închis într-un penitenciar din Rusia, este unul dintre cei trei finaliști aleși de liderii grupurilor politice de la Parlamentul European.

„Prin curajul și hotărârea sa, punându-și viața în pericol, regizorul Oleg Sențov a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici din Rusia și din întreaga lume. Acordându-i Premiul Saharov, Parlamentul European și-a exprimat solidaritatea cu Sențov și cu cauza lui. Cerem să fie eliberat imediat”, susține Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Opozantul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în 2015, după ce a fost găsit vinovat de „terorism” şi „trafic de armament”, în urma unui proces catalogat drept „stalinist” de către organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI).

El a devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea. Oleg Sențov a fost în greva foamei din 14 mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

Premiul, care constă într-un certificat și 50.000 de euro, va fi înmânat în cadrul unei ceremonii, la Parlamentul European, în Strasbourg, pe 12 decembrie.

Premiul „Saharov” pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului „Saharov”.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com